„Sclav pe bani mulți sau confort pe bani puțini?” / Dilema unui român ajuns în fața unei decizii importante
Mulți români aleg să plece în străinătate din cauza salariilor mici și a condițiilor economice dificile din țară. Deși în afara României pot câștiga mai mult, se confruntă adesea cu dezavantaje precum munca fizică grea, condiții de muncă precare și lipsa de stabilitate. De asemenea, distanța față de familie și dorul de casă pot afecta negativ starea emoțională. Un alt dezavantaj este integrarea socială dificilă, mai ales în țările cu bariere lingvistice sau culturale, scrie ziare.com .
Un român aflat în fața deciziei de a pleca să lucreze în străinătate a cerut opinii în mediul online. Acesta a precizat că este violonist și primește un salariu de 2.500 de lei. Tânărul aflat la începutul carierei a precizat și ce implică munca sa.
"Sclav pe bani mulți, sau confort pe bani puțini?"
"De meserie sunt violonist, într-o filarmonică, lucrez cam 3-4 h pe zi, 4 zile pe săptămână + concertul de seară din a 4-a zi (asta excluzând studiul meu de acasă-se mai adaugă 1-2 ore). Sunt la început de carieră, deocamdată am absolvit doar cu licența, fără master... Iar salariul meu, după ce mi-am vândut copilăria/ tinerețea ca să fiu foarte bun, este de doar 2.500 de lei, da, el poate crește rapid, mai ales cu un master terminat, dar tot bătaie de joc mi se pare...
În același timp, am și opțiunea de a pleca în America, să stau/ lucrez la neamuri, unde aș avea un câștig lunar de ~$8000... Condițiile? Muncă grea, construcții, 6 zile pe săptămână, 12-14h pe zi, -$1000 chiria.
Am mai făcut asta pe timp de vară, am prins meseria...deci, știu ce vorbesc, este pură sclavie, oricâți prieteni ai avea, viața socială tot la 0 ar fi, nu există timp... muncă și somn... Vorbesc și cu o tipă americancă de ceva vreme, ea ar fi dispusă să ne căsătorim pentru a intra în legalitate.
Nu sunt materialist, banii nu îmi aduc fericirea, America este superbă, aș da oricând România pentru ea, am prieteni mulți și acolo chiar dacă n-am timp de ei sunt conștient că timpul liber este mult mai prețios decât banii.
DAR nici să trag linie după o lună, și după ce scad chiria/ utilități/alte cheltuieli, să rămân cu nici 100€ în buzunar.
Tot mă gândesc să renunț la cariera asta "onorabilă", dar îmi este ciudă, am investit atâta timp/bani, ca să ajung cineva, și acum să ajung la "lopată".
Nu știu ce să fac, voi ce ați alege în locul meu?
(Pentru cei care se gândesc, de ce nu aș continua într-o filarmonică în America? N-am pile, este un domeniu foarte corupt, în toată lumea și nici green card, pentru început, ar fi ilegal)", a scris acesta pe Reddit .
"Ai o grămadă de oportunități să faci ceva pe lângă"
Postarea sa a strâns sute de comentarii în care cei care au răspuns și-au argumentat opiniile.
Mulți cred că ar putea câștiga mai bine și în România.
"Nu ești sclav dacă muncești în construcții. E muncă serioasă pentru care e cerere mare. Da, e solicitantă fizic și riști. De aia și e plata mai bună.
DAR din ce am citit, vrei să faci carieră în filarmonică. Doar din considerentul ăsta eu nu m-aș uita la alte meserii. O să fie nevoie să dai din coate, să cauți alte surse de venit (predare, cântat la evenimente etc.), dar eu nu aș da dream job pe niciun ban din lume.
Cu 4h/zi 2500 e venit chiar decent și ai suficient timp rămas pentru a suplimenta.
Iar partea aia cu onorabil vs muncă de jos e doar de gura lumii. Tu fă ce simți că e pentru tine și bucură-te de asta."
"Poate ceva între? De exemplu, am văzut cvartete pe la nunți și alte evenimente prin România. Și stau doar câteva ore la început. Poți să îți faci astfel un al doilea job cu niște colegi și va decidenți voi singuri programul."
"Am un fost coleg de bancă, și el a studiat vioară și eu acum violonist la Blaga de la Oradea (...) face 500€ pe nuntă cât îi revine lui + tips, și tu rămâi blocat doar în filarmonică. La ce meserie ai, ai o grămadă de oportunități să faci ceva pe lângă."
"Sclav pe bani mulți până îți faci targetul dar cu grijă să nu îți strici sănătatea, iar apoi trântor din venituri recurente într-o țară bananieră unde cu banii aia îți permiți mai multe.
E o opțiune, acum tu știi. Eu dacă aș avea 2500 ron pentru 8000 de dolari pe lună aș traversa oceanul cu hidrobicicleta."
"Eu în locul tău aș rămâne în țară și mi-aș urma pasiunea. Ca sfat pentru suplimentarea venitului:
- caută să intri într-o formație de evenimente;
- oferă meditații la vioară
- caută o școală de muzică particulară unde să te angajezi
- deschide-ți un canal yt / tt unde să postezi tutoriale"
"Genul asta de decizii le luăm toți"
"Genul asta de decizii le luăm toți. La tine e mai evident contrastul, e drept. Indiferent ce îți zic eu sau oricine altcineva, tot tu trebuie să decizi pentru tine. Și indiferent ce alegi, ai voie să te răzgândești dacă simți că nu e ceva armonizat cu tine. Opinia mea e să urmezi instinctele și nevoile tale, oricât de iraționale ar părea acum, încât să nu ai regrete mai târziu care să ducă înspre amărăciune. Ai scris că dacă iei masterul poți crește veniturile lunare. Da, nu vei fi milionar niciodată din muzică clasică, dar poți progresa și poți face ce îți place, nu un job care te va paraliza de silă. Gândește-te și că petrecem 30% din viețile noastre la job și/sau pe drum spre/de la, e enorm. Tocmai d-aia e important să nu îți urăști o treime din viață."