SCJU Arad: Numeroşi pacienţi cu afecţiuni grave amână să apeleze la medici de frica infectării cu SARS-CoV-2

SCJU Arad: Numeroşi pacienţi cu afecţiuni grave amână să apeleze la medici de frica infectării cu SARS-CoV-2

Tot mai mulţi pacienţi cu diverse afecţiuni ajung în stare gravă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad, când trebuie operaţi sau trataţi la terapie intensivă, după ce au amânat săptămâni la rând să apeleze la medici, de frică să nu se infecteze cu noul coronavirus.

Reprezentanţii SCJU Arad au declarat, joi, că fenomenul ia amploare în ultima perioadă, când la Unitatea Primire Urgenţe ajung pacienţi cu complicaţii, care necesită intervenţii chirurgicale urgente. Medicii spun că este vorba de pacienţi care au prezentat simptome de boală de câteva săptămâni, dar nu s-au prezentat la spital până când durerea a devenit insuportabilă, însă şi boala evoluase şi dezvoltase forme severe.

"În ultima perioadă, avem pacienţi care se prezintă la spital cu forme evolutive avansate şi stare generală gravă. Aceştia necesită intervenţii chirurgicale imediate şi mult mai laborioase. De asemenea, necesită mai apoi îngrijiri pe terapie intensivă, iar perioada de recuperare este mult mai lungă decât în mod normal. Îi sfătuim pe concetăţenii noştri, să-şi depăşească frica, normală de altfel în această perioadă, şi să se adreseze medicilor care le stau la dispoziţie în vederea rezolvării problemelor de sănătate, înainte de apariţia complicaţiilor evolutive", a declarat dr. Carmen Neamţu, medic primar chirurgie generală.

Medicii spun că în secţiile din sediul central al SCJU sunt trataţi doar pacienţi care nu sunt infectaţi cu SARS-CoV-2, iar aceştia ajung să fie internaţi în urma efectuării testului RT-PCR. Până la sosirea rezultatului, pacienţii sunt internaţi pe secţii pentru suspecţi.

"Unii pacienţi spun că evită să vină la spital de frica infectării cu virusul SARS-CoV-2. Înţelegem această teamă, însă îi sfătuim pe cetăţeni ca, atunci când simt că ceva nu este în regulă în ceea ce priveşte starea de sănătate, să se prezinte la medicul de familie. Acesta le poate evalua problema de sănătate şi îi poate îndruma mai apoi către un medic specialist. În clădirea principală a spitalului nostru, cu unele excepţii, am păstrat secţiile non-COVID pentru ca arădenii cu alte afecţiuni să poată fi trataţi în siguranţă. Avem circuite separate, tocmai pentru a evita intersectarea pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 cu pacienţii cu alte afecţiuni. Din păcate, acest virus există şi va exista de acum încolo, însă nu trebuie să ne determine să neglijăm alte probleme de sănătate care pot duce la forme grave", a declarat, la rândul său, Florina Ionescu, manager interimar al SCJU Arad. AGERPRES / (AS - autor: Marian Buga, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!