Schimbări majore în topul celor mai bogaţi oameni din lume. Cu cât s-au micşorat averile lui Elon Musk şi Jeff Bezos

Schimbări majore în topul celor mai bogaţi oameni din lume. Cu cât s-au micşorat averile lui Elon Musk şi Jeff Bezos

Potrivit indicelui Bloomberg Billionaires’ Index, cei de pe listă au devenit mai puţin bogaţi din cauza căderii de pe pieţele bursiere din SUA în 2022. Participaţiile în companiile pe care le-au fondat reprezintă o mare parte din averea lor netă.

Pieţele bursiere au avut, în primul semestru din 2022, cea mai proastă primă jumătate de an din 1970 încoace, S&P 500 pierzând peste o cincime din valoare.

Aceasta înseamnă că oameni precum cofondatorul Microsoft, Bill Gates, alături de Elon Musk, Jeff Bezos şi Bernard Arnault, directorul general al LVMH, proprietarul Louis Vuitton, au suferit lovituri mari în ceea ce priveşte averea lor. Marea majoritate a miliardarilor din indicele de 500 de persoane valorează mult mai puţin decât la începutul anului.

Pierderea, echivalentă cu aproximativ 1,2% din economia SUA, a fost resimţită cel mai acut de Musk şi Bezos, care au pierdut împreună 120 de miliarde de dolari din averea lor de la începutul anului.

Preţul acţiunilor Tesla a scăzut cu 43% în acest an, din cauza incertitudinii economice şi a încercării lui Musk de a cumpăra Twitter, în timp ce acţiunile Amazon au scăzut cu peste 35% de la începutul anului 2022.

Averea lui Elon Musk s-a redus cu 61,8 miliarde de dolari, în contextul prăbuşirii cu aproape 36% a preţului acţiunilor Tesla de la începutul anului. În pofida scăderii, Musk rămâne pe primul loc în clasamentul celor mai bogaţi oameni, cu o avere netă estimată la 208,5 miliarde de dolari, potrivit Indexului Miliardarilor calculat de Bloomberg.

Şeful Tesla şi SpaceX este urmat în top de Jeff Bezos, cu o avere netă de 129,6 miliarde de dolari. Averea fondatorului Amazon a scăzut cu aproape 63 miliarde de dolari în primul semestru.

Bernard Arnault, cea mai bogată persoană din Franţa, se află pe locul al treilea, cu o avere de 128,7 miliarde de dolari (-49,3 miliarde dolari), urmat de Bill Gates, cu 114,8 miliarde de dolari (-23,4 miliarde dolari).

Cei patru multi-miliardari au rămas singurii cu averi de peste 100 miliarde de dolari – la începutul anului, lista includea 10 persoane, printre care şi Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook.

Averea lui Zuckerberg (locul 17 în indexul Bloomberg) s-a redus cu mai mult de jumătate în primul semestru, la 60 miliarde de dolari. Cel mai semnificativ declin vine însă din sectorul criptomonedelor, ţinta unor vânzări masive în prima jumătate a anului.

Changpeng Zhao, fondatorul şi directorul general al Binance, cea mai mare platformă de tranzacţionare criptomonede, şi-a văzut valoarea averii scăzând cu aproape 80 de miliarde de dolari, de la 96 miliarde de dolari în ianuarie.

Cu toate acestea, cei doi indieni de pe listă, Gautam Adani şi Mukesh Ambani, s-au bucurat de creşteri ale averii lor nete de 22,1 miliarde de dolari şi, respectiv, 3,05 miliarde de dolari.

Adani administrează porturi şi cea mai mare mină de cărbune din India, beneficiind de creşterea preţurilor materiilor prime în acest an, pe fondul lanţurilor de aprovizionare strânse şi al invaziei Rusiei în Ucraina.

Ambani, un industriaş, deţine, de asemenea, cel mai mare complex de rafinării de petrol din lume, o altă marfă care a crescut vertiginos de când Rusia a invadat Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...