Schimbări în strategia de apărare a SUA: Congresul a spus că Statele Unite trebuie să fie pregătite pentru conflicte simultane cu Federația Rusă și China
Raportul comisiei care se ocupă de problemele conceptului strategic american a menționat că programul existent de modernizare a forțelor nucleare ale Statelor Unite este „absolut necesar, deși nu suficient pentru a contracara noile amenințări”.
Statele Unite trebuie să fie pregătite pentru posibile conflicte simultane cu Rusia și China, ceea ce impune Washingtonului să-și consolideze alianțele și să extindă programele de modernizare a armelor nucleare și non-nucleare. Această opinie este cuprinsă într-un raport publicat joi de o comisie din cadrul Congresului SUA care se ocupă de problemele conceptului strategic american. Acesta a inclus foști înalți oficiali ai Departamentului de Stat, ai Pentagonului și ai Administrației Naționale de Securitate Nucleară a Departamentului pentru Energie al SUA.
„Obiectivele strategiei americane trebuie să includă descurajarea și înfrângerea efectivă atât a agresiunii convenționale rusești, cât și chineze în Europa și Asia. Dacă Statele Unite și aliații și partenerii săi nu au suficiente arsenale convenționale pentru a atinge acest obiectiv, atunci strategia americană trebuie să se schimbe în direcția consolidării. rolul armelor nucleare de a descuraja sau de a contracara acțiunile oportuniste sau agresive comune în teatrele opuse de operațiuni militare”, spun autorii raportului, vorbind despre Europa și Asia.
Recomandările ComisieiPotrivit acestora, „amenințările [din partea Rusiei și Chinei] sunt de așa natură încât Statele Unite și aliații și partenerii săi trebuie să fie pregătiți să descurajeze și să învingă ambii adversari simultan”. „Programul existent de modernizare a forțelor nucleare este absolut necesar, deși nu este suficient pentru a contracara noile amenințări care provin din Rusia și China”, cred experții. Ei consideră că „actualul program de modernizare trebuie extins pentru a asigura eficacitatea continuă a strategiei nucleare a SUA” datorită Federației Ruse și Chinei. Astfel, comisia recomandă Pentagonului „să sporească construcția de nave cu centrale nucleare”, în special submarine nucleare.
În plus, „un număr de membri ai comisiei consideră că este inevitabilă creșterea dimensiunii arsenalului nuclear american și a numărului de vehicule de livrare”. „Mărimea și componența forțelor nucleare trebuie să țină cont de posibilitatea unei acțiuni agresive combinate a Rusiei și Chinei. Strategia SUA nu ar trebui să mai trateze forțele nucleare ale Chinei ca pe o amenințare „mai mică”. Statele Unite au nevoie de o strategie nucleară care să poată descuraja simultan ambele țări”, susțin autorii. Ei propun, de asemenea, „să rezolve problema necesității de a desfășura sau de a baza forțe nucleare americane <...> în regiunea Asia-Pacific”.
Experții consideră că „Statele Unite trebuie să dezvolte și să lanseze sisteme integrate de apărare antiaeriană și antirachetă capabile să descurajeze și să contracareze atacurile din Rusia și China, precum și să elaboreze capabilitățile necesare pentru a contracara amenințarea nord-coreeană”. „Comisia evaluează că Statele Unite trebuie să ia în considerare posibilitatea ca Iranul să aibă arme nucleare între 2027 și 2035”, se arată în raport, subliniind, de asemenea, nevoia de a extinde capacitățile SUA de arme convenționale.
Sursa: adevarul.ro