Schimbarea din alimentație care poate reduce riscul de deces prematur cu 17%

Schimbarea din alimentație care poate reduce riscul de deces prematur cu 17%

Un studiu, desfășurat pe o perioadă de 30 de ani și care a analizat datele a 200.000 de persoane, arată ce schimbare poți face în alimentație pentru a scădea riscul de moarte prematură cu 17%.

FOTO: Shutterstock

FOTO: Shutterstock

Oamenii de știință recomandă gătitul cu ulei de măsline în loc de unt pentru cei care își doresc o viață mai lungă și sănătoasă, precizează The Sun.

Cercetarea a evidențiat că riscul de moarte prematură este cu 17% mai mic în rândul celor care au ales uleiul de măsline în locul untului. De asemenea, aceștia au fost mai puțin predispuși să moară din cauza bolilor cardiovasculare, a cancerului sau a altor afecțiuni grave.

Dr. Yu Zhang, cercetător la Brigham and Women's Hospital din Boston, SUA, și autor al studiului, a subliniat impactul major al acestei descoperiri: „Am observat o scădere cu 17% a riscului de deces atunci când untul a fost înlocuit cu uleiuri pe bază de plante în dieta zilnică. Acesta este un efect destul de mare asupra sănătății.”

Atât uleiul, cât și untul sunt surse de grăsimi, dar organismul le metabolizează diferit.

Grăsimile animale (inclusiv untul) sunt saturate, ceea ce înseamnă că se digeră mai greu, pot crește nivelul colesterolului rău și sunt mai susceptibile de a fi stocate în celulele grase.

În schimb, uleiurile vegetale, cum ar fi uleiul de măsline, sunt nesaturate, fiind absorbite mai rapid și contribuind la creșterea nivelului de colesterol bun.

Dieta mediteraneană: un model alimentar sănătos

Uleiul de măsline este un element esențial în dieta mediteraneană, recunoscută ca fiind una dintre cele mai sănătoase modalități de alimentație. Acest regim alimentar include o cantitate mare de fructe, legume, nuci, semințe, cereale integrale și leguminoase, utilizarea uleiului de măsline extravirgin ca sursă principală de grăsime, un consum moderat de pește, carne de pasăre, lactate și ouă, reducerea la minimum a consumului de carne roșie, alimente procesate, zaharuri și cereale rafinate.

Dr. Daniel Wang, coautor al studiului, recomandă adoptarea treptată a acestui stil de alimentație: „Oamenii ar putea dori să ia în considerare faptul că un simplu schimb alimentar - înlocuirea untului cu ulei de măsline - poate duce la beneficii semnificative pentru sănătate pe termen lung. Chiar și reducerea consumului de unt și încorporarea mai multor uleiuri vegetale în dieta zilnică pot avea beneficii importante.”

Exemple de mese în stil mediteranean

Mic dejun - Iaurt cu granola, banane, smochine, migdale, semințe de floarea-soarelui și unt de arahide

Prânz - Salată de pui cu năut, mozzarella, roșii, castraveți, kale, spanac, ceapă, o felie de pâine integrală și ulei de măsline extravirgin

Cină - Biban de mare la grătar cu orez brun

Gustări - Mere și unt de migdale, hummus cu biscuiți, ou fiert

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text al ideologului „grupării Trump” care explică multe...

2 „Era firesc să se întâmple așa” / Georgescu a declarat joi seară că a mințit, la rugămintea lui Potra, atunci când a spus inițial că nu îl cunoaște

3 Dacă vreți să vedeți în ce țară trăim, citiți ce scrie judecătoarea care a făcut opinie separată la respingerea propunerii de arestare preventivă a La…

4 Se adeverește cel mai grav scenariu / Donald Trump confirmă că SUA nu vor apăra toate țările NATO în eventualitatea unui atac asupra Alianței

5 STENOGRAME „Geția am făcut-o la ordinul rușilor” / „La Ambasada Rusiei, cineva mi-a șoptit de Georgescu”