
Schimbarea din alimentație care poate reduce riscul de deces prematur cu 17%
Un studiu, desfășurat pe o perioadă de 30 de ani și care a analizat datele a 200.000 de persoane, arată ce schimbare poți face în alimentație pentru a scădea riscul de moarte prematură cu 17%.
Oamenii de știință recomandă gătitul cu ulei de măsline în loc de unt pentru cei care își doresc o viață mai lungă și sănătoasă, precizează The Sun.
Cercetarea a evidențiat că riscul de moarte prematură este cu 17% mai mic în rândul celor care au ales uleiul de măsline în locul untului. De asemenea, aceștia au fost mai puțin predispuși să moară din cauza bolilor cardiovasculare, a cancerului sau a altor afecțiuni grave.
Dr. Yu Zhang, cercetător la Brigham and Women's Hospital din Boston, SUA, și autor al studiului, a subliniat impactul major al acestei descoperiri: „Am observat o scădere cu 17% a riscului de deces atunci când untul a fost înlocuit cu uleiuri pe bază de plante în dieta zilnică. Acesta este un efect destul de mare asupra sănătății.”
Atât uleiul, cât și untul sunt surse de grăsimi, dar organismul le metabolizează diferit.
Grăsimile animale (inclusiv untul) sunt saturate, ceea ce înseamnă că se digeră mai greu, pot crește nivelul colesterolului rău și sunt mai susceptibile de a fi stocate în celulele grase.
În schimb, uleiurile vegetale, cum ar fi uleiul de măsline, sunt nesaturate, fiind absorbite mai rapid și contribuind la creșterea nivelului de colesterol bun.
Dieta mediteraneană: un model alimentar sănătos
Uleiul de măsline este un element esențial în dieta mediteraneană, recunoscută ca fiind una dintre cele mai sănătoase modalități de alimentație. Acest regim alimentar include o cantitate mare de fructe, legume, nuci, semințe, cereale integrale și leguminoase, utilizarea uleiului de măsline extravirgin ca sursă principală de grăsime, un consum moderat de pește, carne de pasăre, lactate și ouă, reducerea la minimum a consumului de carne roșie, alimente procesate, zaharuri și cereale rafinate.
Dr. Daniel Wang, coautor al studiului, recomandă adoptarea treptată a acestui stil de alimentație: „Oamenii ar putea dori să ia în considerare faptul că un simplu schimb alimentar - înlocuirea untului cu ulei de măsline - poate duce la beneficii semnificative pentru sănătate pe termen lung. Chiar și reducerea consumului de unt și încorporarea mai multor uleiuri vegetale în dieta zilnică pot avea beneficii importante.”
Exemple de mese în stil mediteranean
Mic dejun - Iaurt cu granola, banane, smochine, migdale, semințe de floarea-soarelui și unt de arahide
Prânz - Salată de pui cu năut, mozzarella, roșii, castraveți, kale, spanac, ceapă, o felie de pâine integrală și ulei de măsline extravirgin
Cină - Biban de mare la grătar cu orez brun
Gustări - Mere și unt de migdale, hummus cu biscuiți, ou fiert
Sursa: adevarul.ro