Disputa a plecat de la declaraţiile senatoarei AUR care a spus că a primit din partea mai multor centre de efectuare a testelor de tip RT-PCR informaţii conform cărora pe documentul pe care îl primeşte persoana testată de COVID-19 s-ar regăsi, în josul paginii, cu litere mici, textul: „Activitate de recoltare neacreditată RENAR”. Senatoarea AUR a susţinut că sunt multe asemenea cazuri, inclusiv unul din cele mai mari centre de recoltare analize COVID-19 din ţară.

În replică,  Alexandru Rafila a declarat că nu se pot acredita recoltările în sine, ci doar laboratoarele. Ca atare, laboratoarele nu-şi pot asuma răspunderea pentru manipularea testelor care ajung la acestea prin intermediul ambulanţelor, este exemplul oferit de medic.

 În acest context, Rafila a mai adăugat că şi dacă ar exista greşeli  sau rezultate incorecte, persoana care a fost depistată pozitiv COVID-19, sigur are virusul, singura posibilitate de eroare fiind ca cineva pozitiv de fapt, să obţină un test negativ.

Dialogul aprins dintre Rafila şi Şoşoacă

„Adică şi cei negativi sunt tot pozitivi?”, l-a întrerupt Diana Şoşoacă, în dezacord cu explicaţiile lui Rafila.

Alexandru Rafila: „Ma lăsaţi să vorbesc?”

Diana Şoşoacă: „Totuşi cred că pot să vă pun o întrebare.”

Alexandru Rafila: „Puneti întrebări în cascadă.”

Diana Şoşoacă „Pentru că sunt mai inteligentă decât alţii.”

Alexandru Rafila: „Absolut, se vede de la distanţă!”

Discuţia a continuat, iar Diana Şoşoacă a folosit greşit cuvântul „septic”, dorind să se refere la un mediu steril: „Doamna Şoşoacă, dumneavoastră ştiţi ce înseamnă un mediu septic?”, a întrebat-o Rafila. „Da, stiu. Nu există în Romania”, a răspuns senatoarea AUR. „Doamna Şoşoacă, un mediu septic înseamnă un mediu infectat”, a corectat-o Rafila. „A, da, aseptic”, s-a corectat aceasta, potrivit stiripesurse.ro.