Schimb de astronauți pe stația spațială chineză
Capsula Shenzhou-15, sau "Navă divină", a fost propulsată cu o rachetă Long March-2F și a decolat de la Centrul de lansare a sateliţilor Jiuquan, în nord-vestul Chinei, marţi, la ora locală 23:08 (15:08 GMT), scrie presa chineză.
Acțiunea este prima rotație a unui echipaj aflat pe orbită din istoria spaţială chineză, informează Agerpres.
Shenzhou-15 a fost ultima dintre cele 11 misiuni care au început în aprilie 2021. Primele trei nu au avut la bord echipaj uman necesar pentru asamblarea Tiangong, sau "Palatul celest", aşa cum este denumită staţia spaţială chineză.
Membrii echipajului Shenzhou-14 ar urma să revină pe Pământ la începutul lunii decembrie, după ce-și vor preda atribuţiile. Rămâne de văzut ce capacitate are stația de a susține simultan 6 astronauți, o altă premieră chinezească.
Echipajul Shenzhou-15 va sta pe orbită șase luni și va efectua diferite teste și experimente științifice în domeniul cercetării spaţiale, medicinei şi tehnologiei spaţiale, potrivit lui Ji Qiming, asistentul directorului Agenţiei chineze pentru misiuni cu echipaj uman (CMSA).
Avanpostul spaţial a luat forma de "T" în noiembrie, odată cu sosirea ultimului dintre cele trei module cilindrice și are o durată de viață de cel puțin 10 ani.
"Palatul celest" reprezintă încununarea a aproape două decenii de misiuni spaţiale chineze cu echipaj uman. Staţia spațială chineză este al doilea avanpost locuit de pe orbita joasă a Pământului intrat în funcţiune după Staţia Spaţială Internaţională (ISS) condusă de NASA.
Sursa: adevarul.ro