Schengen. Bode: Orice compromis în interesul României îl vom accepta / Cum e văzută decuplarea de Bulgaria

Schengen. Bode: Orice compromis în interesul României îl vom accepta / Cum e văzută decuplarea de Bulgaria

Ministrul Afacerilor Interne a subliniat, înainte de ultimele negocieri și votul din Consiliul JAI, că România va cere aderarea la Schengen și e dispusă să ajungă la un compromis pentru atingerea obiectivului.

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne FOTO Inquam Photos

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne FOTO Inquam Photos

Este un eveniment important, pe care îl așteptăm de 15 ani, de la momentul aderării la UE și de 11 ani de când îndeplinim toate condițiuile impuse de acquis-ul Schengen. România se comportă ca un stat Schengen de 11 ani (...) E un moment de cotitură în istoria României și aș îndrăzni să spun în istoria UE. A derarea la Schengen este o aspirație legitimă a cetățenilor ROmâniei. Doresc să le mulțumesc cetățenilor români pentru răbdarea și înțelegerea de care au dat dovadă în acești ani. Astăzi, aici, România va solicita un singur lucru - respect. Pentru că România respectată în UE este suma respectului câștigat de fiecare român din partea UE. Cetățenii români își doresc să trăiască, să se dezvolte într-un spațiu prosper, spațiu sigur. Mandatul meu este foarte clar și simplu. Voi solicita dezbatere și vot pentru aderarea României la Spațiul Schengen”, a precizat Lucian Bode, la ajungerea la Consiliul European.

Ministrul a punctat faptul că discuția pe Schengen e prima „Este primul punct pe ordinea de zi și cuprinde aderarea României la Spațiul Schengen. Argumentele sunt arhicunoscute și susținute de președenția cehă, comisie, majoritatea statelor membre, cu excepția Austriei. Vreau să ms președinției cehe, Comisiei, statelor membre care ne-au susținut pe acest parcurs, ne susțin și acum, ms Parlamentului European. Se cuvine să mulțumim președintelui, prim-ministrului, guvernului, parlamentului, tuturor partidelor politice, dumnevoastră, presei, pentru că efortul depus de noi toți ne-a adus azi în situația în care un proiect de țară să poată fi votat. Sunt încrezător într-un rezultat pozitiv, adică mă gândesc la un vot pentru aderare, astăzi, și ridicarea controalelor la frontieră să se realizeze în anul 2023. Acesta este mandatul României, cu care mă voi prezenta la Consiliul JAI de astăzi”, a completat demnitarul

Posibilitatea decuplării

Legat de ce e dispusă să facă România, Lucian Bode a vorbit de un compromis. „Aici toate lucrurile se negociază, poate avea loc un compromis și orice compromis în interesul României îl vom accepta”.

România intră alături de Bulgaria la ședință, dar nu știe evoluțiile „În acest moment, intrăm la dezbatere și vot cu propunerea de aderare împreună. Dincolo de președenția cehă, poziția Comisiei, fiecare stat membru își va exprima poziția. Lucrurile pot evolua într-o direcție sau alta în interesul României. Mandatul meu este să susțin aderarea României la Schengen”.

Referitor la scenariul optimist, Bode a precizat: „Până la 1 ianuarie suntem în măsură să pregătim frontiera externă Schengen așa cum cer toate reglementările în domeniu. Practic, dacă proiectul de decizie aflat pe ordinea de zi s-ar adopta așa cum este el prevăzut, cu ridicarea frontierelor terestre la 1 ianuarie și frontierele aeriene la 26 martie, România este pregătită să intre în Spațiul Schengen așa cum prevede această decizie”.

Posibilele piedici

Există încă semne de întrebare privind votul , dar Lucian Bode a subliniat că încearcă să discute personal cu ministrul de Interne al Austriei, Karner, înainte de vot, iar legat de posibilitatea decuplării Bulgariei exact în ședința de azi, va fi consultat serviciul juridic de la Bruxelles.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Ucraina a lovit pentru prima dată Rusia cu rachete americane ATACMS!

4 Amante ale liderului celui mai periculos clan interlop din Capitală s-au bătut într-un club de fițe din Herăstrău

5 Ce se întâmplă în Europa? / Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat, alte două țări afectate