Schemă nouă de fraudă cu certificate false de vaccinare, derulată de către hackeri în aplicaţia Telegram (Kaspersky)

Schemă nouă de fraudă cu certificate false de vaccinare, derulată de către hackeri în aplicaţia Telegram (Kaspersky)

O nouă schemă de fraudă derulată pe aplicaţia Telegram, prin care atacatorii oferă certificate false de vaccinare, contra unei sume de bani a fost identificată de către specialiştii de la Kaspersky.

Potrivit unui comunicat de presă al companiei de tehnologie antivirus, transmis marţi AGERPRES, această schema de fraudă constă în contactarea utilizatorilor prin intermediul Telegram şi adăugarea în grupuri denumite sub forma "COV-19 CERTIFICAT" şi primesc informaţii despre cum pot obţine certificatul verde fără a se vaccina.

Preţurile cu care se pun la vânzare aceste certificate false variază între 100 - 150 de euro, iar în unele cazuri atacatorii cer ca plata să fie făcută în cryptomonede. Utilizatorii care doresc să achiziţioneze documentul în acest fel sunt îndemnaţi să trimită datele personale către o anumită persoană, sub pretextul că acestea sunt necesare pentru întocmirea certificatului, document pe care nu-l vor primi niciodată, notează sursa citată.

"De-a lungul timpului, această schemă de fraudă a fost observată şi în cazul paşapoartelor sau a altor documente de identitate personală. Utilizatorii care răspund acestor mesaje şi oferă datele persoanale riscă foarte mult, deoarece informaţiile ajung la persoane rău intenţionate, iar consecinţele nedorite pot fi dintre cele mai variate. Îi sfătuim pe utilizatori să verifice întotdeauna sursa mesajelor, astfel încât să se asigure că în spatele unor astfel de oferte nu sunt persoane care pot folosi informaţiile în scopuri rele. Utilizatorii care trimit datele personale atacatorilor şi realizează plata pentru astfel de documente riscă pierderi financiare semnificative nu numai în situaţia respectivă, ci şi ulterior, identitatea fiindu-le furată", explică Dan Demeter, expert în securitate la Kaspersky.

Kaspersky este o companie globală de securitate cibernetică fondată în anul 1997, care, la ora actuală, protejează prin produsele sale antivirus peste 400 de milioane de utilizatori individuali şi 250.000 de companii-client. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”