Schauble: Îndatorarea României, de sub 40% din PIB, trebuie păstrată, nu trebuie pusă în pericol

Schauble: Îndatorarea României, de sub 40% din PIB, trebuie păstrată, nu trebuie pusă în pericol

România are una dintre cele mai dinamice rate de creștere din Uniunea Europeană, ceea ce este de remarcat în astfel de vremuri grele, însă trebuie să protejeze gradul de îndatorare de sub 40% din PIB și să accelereze investițiile, inclusiv din fonduri europene și prin accesarea planului Juncker, pentru a reduce decalajul de dezvoltare față de celelalte țări membre, susține ministrul german al Finanțelor, Wolfgang Schauble.

"România are una dintre cele mai dinamice rate de creștere din UE și asta este de remarcat în astfel de vremuri grele. Îndatorarea, și vorbesc în calitate de ministru de Finanțe, de sub 40% din PIB trebuie păstrată, nu trebuie să o puneți în pericol", a explicat Wolfgang Schauble, care a participat, miercuri, la București, la conferința "România: oportunități de investiții într-o economie globală plină de provocări".

Acesta s-a referit și la faptul că România are un șomaj scăzut, în anumite regiuni chiar zero, dar a remarcat problemele pe care atât țara noastră, cât și alte state europene, le are cu șomajul în rândul tinerilor.

"Vă recomand modelul educațional profesional dual, unul din cele mai importante modele educaționale în Germania. Diploma nu trebuie să fie numai universitară. Toate diplomele trebuie să se bucure de apreciere, iar această diversitate se poate obține prin învățământul dual", a afirmat ministrul german al Finanțelor.

El a reamintit faptul că Germania este partenerul comercial numărul unu al României și a menționat că schimburile comerciale sunt în creștere, iar investițiile sunt semnificative. În acest context, oficialul german a recomandat autorităților române să nu permită apariția unor conflicte între investitorii străini și cei români și nici între marile companii și IMM-uri.

"Este foarte important să se evite o discriminare legată de conflictul între investitorii străini și cei români. Nu trebuie să apară un conflict nici între marii investitori și cei mici, pentru că dinamica economiei este dată de IMM-uri, dar și IMM-urile au nevoie de marii investitori. Criza a demonstrat asta", a subliniat ministrul german al Finanțelor.

Potrivit acestuia, Germania încearcă să sprijine țara noastră pentru a deveni un loc și mai atractiv pentru investitori, iar în acest context autoritățile germane oferă, prin banca KfW Group, echivalentul Eximbank, consultanță celor din România pentru înființarea băncii de dezvoltare.

Pe de altă parte, Wolfgang Schauble a sfătuit oficialii români să accelereze absorbția fondurilor europene și să acceseze planul Juncker pentru a recupera decalajele față de țările dezvoltate din UE.

"Trebuie să sprijinim investițiile acolo unde sunt încă decalaje din punct de vedere economic. Nu vrem să mărim decalajele. Europa va fi cu atât mai puternică pe cât disparitățile vor fi eliminate", a mai spus oficialul german.

Ministrul german al Finanțelor, Wolfgang Schauble, a participat, miercuri, la București, la conferința "România: oportunități de investiții într-o economie globală plină de provocări".

"La insistența ministrului Finanțelor din România am spus că pe vremea asta minunată pornesc către București", a glumit Schauble.

La conferință au fost prezenți 150 de reprezentanți ai președinției și Guvernului României, ai altor instituții naționale, precum și ai instituțiilor financiare internaționale, ai Băncii Naționale și băncilor comerciale, ai mediului de afaceri, fondurilor de investiții și ai pieței de capital.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”