Scene emoționante cu doi iezi de capră neagră, cățărați pe stâncile inaccesibile din Retezat FOTO VIDEO

Scene emoționante cu doi iezi de capră neagră, cățărați pe stâncile inaccesibile din Retezat FOTO VIDEO

Imagini rare au fost surprinse în Parcul Național Retezat, unde numărul animalelor sălbatice este tot mai mare. Doi iezi de capră neagră, recent fătați, au fost întâlniți pe stâncile greu accesibile oamenilor.

Iezii de capră neagră. Foto: Claudia Danău. Administrația din Parcul Național Retezat.

Iezii de capră neagră. Foto: Claudia Danău. Administrația din Parcul Național Retezat.

Parcul Național Retezat se întinde pe aproape 40.000 de hectare în Muții Retezat, iar pe teritoriul său trăiesc peste 50 de specii de animale și aproape 200 de specii de păsări.

Aici se găsesc prădători mari mari, precum ursul, lupul sau râsul, dar şi animale erbivore, între care capra neagră, cerbul şi căprioara sau omnivore, ca mistreţul.

În timpul turelor de monitorizare a faunei din ținutul sălbatic al Retezatului, angajații din Parcul Național Retezat sunt adesea martori ai unor scene rar văzute din lumea animalelor. Biologul Claudia Danău a surprins în imagini câteva secvențe din viața a doi pui de capră neagră, recent aduși pe lume, în Retezatul Mic.

Deși au doar câteva luni, micile sălbăticiuni cutreieră stâncile greu accesibile oamenilor, într-un ținut în care trăiesc nestingherite.

Numărul animalelor sălbatice întâlnite în Parcul Național Retezat, în turele de monitorizare de la început de vară este ridicat. Urșii, caprele negre, căprioarele, marmotele și chiar o viperă le-au apărut în cale angajaților din rezervație, pe pajiștile din munții Retezat.

„Monitorizarea speciilor și habitatelor este o parte esențială a muncii noastre de a asigura conservarea și protejarea speciilor și habitatelor din Parcul Național Retezat. Cu GPS-ul în mână, binoclul la ochi și aparatul foto după noi, am străbătut Parcul Național Retezat pentru a observa și înregistra diverse specii de floră și faună. Monitorizarea regulată ne ajută să înțelegem mai bine comportamentul speciilor, să identificăm orice schimbări în ecosistem și să luăm măsuri când este necesar pentru a proteja și a menține echilibrul delicat al naturii. Fiecare specie are un rol în acest ecosistem și este o onoare să avem ocazia să contribuim la protejarea lor”, a informat administrația din Parcul Național Retezat.

Parcul Național Retezat, tărâmul caprelor negre

Parcul Național Retezat oferă un loc ideal de viață caprelor negre, iar numărul lor depășește două sute, potrivit unor estimări. Aflate în trecut sub amenințarea dispariției din cauza braconajului cinegetic, caprele negre au devenit cele mai populare animale din zona alpină a masivului.

Turiștii care ajung în Parcul Național Retezat au ocazia să vadă o mulțime de capre negre, cutreierând înălțimile munților.

Caprele negre din Retezat populează zona stâncoasă a masivului, dar mai ales ținuturile subalpine de la 1.700 – 2.200 de metri, aflate la limita superioară a molidișurilor. Toamna, unele coboară în zone mai accesibile.

„Alergatul (perioada de împerechere) caprei negre din Parcul Național Retezat începe odată cu răcirea accentuată a vremii, de regulă în cea de-a doua jumătate a lunii octombrie, și durează, cu aproximație, o lună. Vremea rece grăbește alergatul, iar cea călduroasă îl întârzie”, informează Parcul Național Retezat.

După perioada de gestație de aproximativ 21 de săptămâni, în perioada aprilie - mai, femelele dau naștere unui singur ied și mai rar a câte doi. Iezii rămân lângă mamele lor între doi și trei ani și încep să se înmulțească când au 8-9 ani.

Caprele negre, care se regăsesc de peste 15.000 de ani în Munții Carpați, sunt animale sălbatice cu înălţimi de până la 130 de centimetri şi cu greutatea de până la 50 de kilograme.

Iezi de capră neagră. Foto: Claudia Danău. Parcul Național Retezat

Iezi de capră neagră. Foto: Claudia Danău. Parcul Național Retezat

Ele pot trăi până la 20 de ani în captivitate și 15 – 17 ani în sălbăticie. Caprele negre sunt puse în pericol de lupi și urși bruni, însă cu timpul oamenii au devenit principalii lor prădători.

„Caprele negre trăiesc în ciopoare, grupuri de până la 30 de exemplare, conduse de femele în vârstă și cu experiență. Masculii trăiesc în grupuri separate. Iedul este avertizat de capra neagră la observarea unui pericol printr-un sunet caracteristic”, informează Parcul Național Retezat.

Caprele negre sunt erbivore, ceea ce înseamnă că mănâncă doar plante, nu și carne. Se hrănesc cu vegetație de munte vara și scoarțe, ace și lăstari de pin iarna.

Vara, caprele negre pot urca până pe crestele munților, care rămân parțial acoperite de zăpadă, însă odată cu lăsarea iernii, animalele coboară mai frecvent în regiunile împădurite.

Uneori, iarna, zăpada poate deveni prea adâncă pentru ca animalele să găsească hrană, astfel că ajung să postească.

Înființat în 1935, Parcul Naţional Retezat cuprinde în întinderea sa o faună sălbatică bogată. Alături de urși, lupi, cerbi și animale sălbatice mai mici, caprele negre au devenit prezențe obișnuite în zonele alpine ale masivului.

„Pe raza parcului, specialiştii estimează un număr de peste 200 de capre negre. Capra neagră are habitatul în zonele stâncoase montane din Europa. Având musculatura foarte dezvoltată şi copite despicate, capra neagră se poate deplasa cu uşurinţă în zone stâncoase, inaccesibile altor specii, unde-şi procură hrana şi se refugiază din faţa prădătorilor. România are o populaţie dezvoltată de capre negre, specialiştii în cinegetică estimând-o la peste 7.000 de exemplare”, informa Romsilva.

Caprele negre din Retezat (video - biologul Clauddia Danău, Parcul Național Retezat) au devenit ținta vânătorilor încă din secolul al XIX-lea, când fauna din munți era mai bogată și atrăgea aici membrii ai unor familii nobiliare și din elita austro-ungară.

La începutul secolului al XX-lea, tradiția vânătorilor de capre negre din munții Retezat a fost continuată de membrii ai familiei regale a României și de asociațiile de vânătoare din România.

Numărul caprelor negre s-a redus, treptat, afectat și de braconaj, iar în anii ’40, când statul român a decis limitarea vânătorii de capre negre, la 75 de exemplare anual, în Munții Carpați mai trăiau circa 3.000 de exemplare. În anii ’60, peste 500 de capre negre populau Munții Retezat.

Capră neagră în Retezat. Foto: Alin Dăjulesc. Parcul național Retezat.

Capră neagră în Retezat. Foto: Alin Dăjulesc. Parcul național Retezat.

„Cele mai multe capre negre au fost observate în bazinul Nucşorul (Valea Rea, Pietrele, Stînişoara), apoi în bazinul superior al Râului Bărbat (Stâna de Râu), precum şi în partea centrală a parcului (Bucura, Peleaga, Judele). Majoritatea populaţiei de capre (peste două treimi) din această rezervaţie este legată de covorul de pini pitici (jepi) întins pe 300—500 metri lăţime, deasupra limitei superioare a molidişurilor. Acest peisaj mozaic, creat de întrepătrunderea peisajului alpin (deschis) cu cel de pădure (închis), a asigurat caprei negre un cumul de variaţi factori, a căror interacţiune a promovat dezvoltarea acestei specii de vânat”, informa Revista Pădurilor, în 1963.

La începutul primăverii, caprele negre din Retezat coboară în zonele mai joase, unde plantele intră mai repede în vegetație.

În lunile aprilie mai, populaţia de capre negre urcă spre vârful muntelui, pentru a ajunge în pădurile pitice de jepi, unde are loc naşterea iezilor. Vara, caprele negre trăiesc în jurul covorului de jepi. Femelele, iezii şi subadulţii, în cârduri mai mari pe golul alpin şi mult mai mici în pădure. Țapii trăiesc mai mult singuratici, arăta Revista Pădurilor.

„Toamna, aproape toată populaţia de capre negre păşunează liniştită pe locurile preferate din zona alpină până la perioada alergatului (sfârşitul lunii octombrie — începutul lunii noiembrie) când acestea se adună pe goluri, prin poieni şi văi, în vecinătatea zonelor de iernat”, informa Revista Pădurilor.

Animale sălbatice în Retezat

Munții Retezat sunt stăpâniți de urși, care în timpul verii își fac simțită prezența în apropierea stânelor, iar toamna ajung uneori în preajma livezilor mărginașe de la poalele munților. Cel mai adesea, urșii preferă pădurile liniștite, puțin umblate de oameni.

Lupii se deplasează pe distanțe mari, iar iarna se adună în haite, preferând zonele joase de la poalele munților. Vulpile pot fi văzute uneori în preajma cabanelor și locurilor de popas, în căutarea hranei, sau în zonele de stâncărie. Mistreții pot fi întâlniți în pădurile de fag sau în poienile molidișurilor.

Caprele negre ocupă în număr mare golurile alpine, piscurile și custurile munților, iar în timpul iernii coboară la etajul inferior al acestora în căutarea hranei. Cerbii, căpriorii, râșii și pisicile sălbatice pot fi întâlniți și ei în pădurile din Retezat, iar în zonele alpine sunt populații de marmote.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii