Scenarii privind Brexitul după votul de neîncredere faţă de Theresa May

Scenarii privind Brexitul după votul de neîncredere faţă de Theresa May

Votul de neîncredere la care vor participa miercuri seara deputaţii conservatori împotriva premierului Theresa May ar putea însemna pentru aceasta din urmă pierderea postului de şefă a executivului, deşi ea a spus că va lupta ''cu toate forţele''. O asemenea evoluţie ar conduce la diferite scenarii, prezentate într-o analiză întocmită de AFP.

Theresa May pierde votul de neîncredere. Vine un nou lider

Deputaţii conservatori decid soarta premierului printr-un vot cu buletine secrete ce se va desfăşura între orele 18:00 şi 20:00 GMT. Dacă Theresa May pierde, va fi declanşată cursa pentru înlocuirea ei, iar acordul privind Brexitul încheiat de actualul guvern va fi mort. Acest acord oricum se lovea de opoziţia parlamentului.

Printre posibilii pretendenţi conservatori la postul Theresei May sunt numeroşi adversari înverşunaţi ai acordului încheiat de ea cu Bruxelles-ul, ei considerând că acest acord va menţine Regatul Unit între-o relaţie de vasalitate faţă de UE şi nu îi va permite să încheie liber acorduri comerciale cu state terţe, de pildă cu SUA.

Noul lider ce ar fi desemnat de Partidul Conservator poate să decidă fie renegocierea acordului privind Brexitul - perspectivă totuşi respinsă de Bruxelles -, fie retragerea acestui text şi o ieşire din UE pe 29 martie 2019 fără niciun acord, aşa-numitul ''Brexit dur''.

Brexit fără acord

Într-un asemenea caz relaţiile economice dintre Regatul Unit şi UE vor fi guvernate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, dar o multitudine de reglementări şi controale vamale vor trebui instituite de urgenţă.

Theresa May a subliniat luni că guvernul ei va ''accelera pregătirile'' pentru un asemenea scenariu, de care se teme însă mediul de afaceri. Ceea ce ar conduce la o nouă cădere a lirei sterline, care deja s-a depreciat, şi va crea incertitudine economică.

Penurii de medicamente, blocaje imense în trafic şi în porturi, avioane oprite la sol, încetinirea creşterii economice, etc. Guvernul Theresei May a pregătit o întreagă serie de scenarii catastrofă pentru a face faţă acestei eventualităţi.

Dacă totuşi Theresa May rămâne premier şi în plus reuşeşte să obţină din partea europenilor garanţiile dorite de parlamentarii britanici (privind ''plasa de siguranţă'' pentru frontiera nord-irlandeză), atunci ea va reveni în Camera Comunelor pentru votul prevăzut iniţial pentru săptămâna aceasta şi pe care l-a amânat întrucât avea certitudinea că-l va pierde.

Dacă acordul va fi votat, o ieşire ordonată din UE se va prefigura. Dacă va fi respins, guvernul de la Londra va avea la dispoziţie 21 de zile pentru a decide ce face în continuare.

Alte variante de acord, cum ar fi cel pe modelul încheiat de Norvegia, ţară care are acces la piaţa unică europeană fără a fi membră a UE, sunt evocate drept scenarii cu şanse de a obţine sprijinul unei majorităţi a deputaţilor britanici. Dar şi într-un asemenea caz va fi nevoie ca Bruxelles-ul să accepte reluarea tratativelor.

Alegerile anticipate

Respingerea acordului ar putea pecetlui soarta Theresei May, demisia ei fiind cu atât mai probabilă dacă o majoritate covârşitoare îl va respinge.

O moţiune de cenzură împotriva guvernului ar putea fi supusă votului parlamentului de către opoziţia laburistă, dată fiind fragila majoritate de numai zece voturi pe care contează în prezent Theresa May. Am ajunge în acest caz la formarea unui nou guvern în două săptămâni, sau la convocarea alegerilor anticipate, varianta din urmă fiind cea dorită de Partidul Laburist.

Dar tocmai perpectiva ca liderul laburist Jeremy Corbyn să preia puterea este argumentul cu care Theresa May încearcă să-şi convingă proprii deputaţi să rămână alături de ea.

Anularea Brexitului

Theresa May a respins mereu posibilitatea să se organizeze un al doilea referendum privind Brexitul, ceea ce doresc numeroşi eurofili în speranţa că va fi răsturnat rezultatul referendumului din 2016.

Laburiştii au sugerat deja că, dacă alegerile anticipate nu vor intra pe agendă, ei s-ar putea poziţiona în favoarea unui asemenea referendum, o opţiune care nu este exclus să obţină susţinerea unei majorităţi eteroclite în Camera Comunelor.

Însă ar fi nevoie de câteva luni până când referendumul va fi efectiv organizat, iar ieşirea din UE pe data de 29 martie 2019 nu va mai fi de actualitate. Pe de altă parte, nimic nu arată că un nou referendum va da un rezultat diferit de cel din 2016, sondajele arătând doar o creştere uşoară pentru opţiunea pro-UE.AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”