Scenarii. Ce efecte ar putea să aibă decizia CCR privind completele de judecată asupra marilor cazuri de corupţie

Scenarii. Ce efecte ar putea să aibă decizia CCR privind completele de judecată asupra marilor cazuri de corupţie

Scenarii. Ce efecte ar putea să aibă decizia CCR privind completele de judecată asupra marilor cazuri de corupţie. Noile complete de 5 judecători de la Curtea Supremă vor primi începând de luni dosarele aflate în apel pe care le vor judeca. Tot săptămâna care vine va afla şi Liviu Dragnea cine va face parte din completul care îi va decide soarta în dosarul „angajări fictive”. Ce se va întâmpla însă cu dosarele deja finalizate nu se ştie exact. Experţii au păreri diferite, scrie  Adevărul .

 Începând de vineri Curtea Supremă va avea noi complete de 5 judecători. Măsura vine după ce Curtea Constituţională (CCR), cu 7 voturi ”pentru” şi 2 voturi ”împotrivă”, a admis miercuri sesizarea Executivului, şi a hotărât că Înalta Curte „va trebui să procedeze de îndată la alegerea prin tragere la sorţi a tuturor judecătorilor din completurile de 5”.

La Curtea Supremă sunt două complete de apel de 5 judecători, care erau conduse de vicepreşedintele instanţei, Iulian Dragomir, şi de şefa interimară a Secţiei Penale, Sorina Mirela Popescu. Ca urmare a deciziei CCR, aceştia nu vor mai fi membri de drept ai acestor complete. Schimbarea de componenţă a instanţei duce la reluarea de la zero a tuturor dosarelor aflate pe rolul acestor complete. Vorbim aici inclusiv de recursul formulat de liderul PSD, Liviu Dragnea, la condamnarea la 3 ani şi 6 luni în dosarul „angajărilor fictive” şi de apelul formulat de DNA la achitarea actualului Secretar general al Guvernului, Toni Greblă, dosare în care au fost deja câte 2 termene. Şi dosarele care-i privesc pe Sebastian Ghiţă, achitat în procesul cu şefii de poliţie şi parchete din Prahova, pe fostul deputat PSD Cristina Rizea şi pe fostul ministru de interne, Cristian David, ambii condamnaţi la câte 5 ani de închisoare în primă instanţă sunt în aceeaşi situaţie, dar în aceste cazuri s-a judecat până acum doar câte un termen din faza de apel.

Un alt efect al deciziei CCR de miercuri ar putea fi posibilitatea de anulare a sentinţelor definitive formulate de completele de 5 judecători. În contextul în care Curtea Constituţională nu a publicat încă motivarea decizie, opiniile juriştilor rămân încă împărţite cu privire la efectele concrete ale acesteia. „Cazurile închise rămân închise. Potrivit art. 426 din Codul de procedură penală poate fi introdusă o contestaţie în anulare în cazul în care «instanţa de apel nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate», însă acest lucru se poate face în termen de 10 de zile de la publicarea motivării hotărârii instanţei”, a declarat judecătorul Cristi Danileţ.

Potrivit acestuia admiterea unei astfel de căi de atac va avea ca efect rejudecarea apelului, hotărârea de fond rămânând valabilă.

„În cazul în care este admisă, se anulează hotărârea instanţei care s-a pronunţat, în acest caz fiind vorba de apelul de la completul de 5. Se va relua judecata apelului. Contestaţia în anulare poate fi făcută de oricare dintre părţi, fie că vorbim de persoana vătămată sau de către procuror”, a completat acesta.

Printre politicienii condamnaţi la închisoare cu executare de completele de 5 judecători de la Curtea Supremă, şi care nu au primit încă motivarea deciziei, se numără Elena Udrea (6 ani în dosarul Gala Bute), fosta şefă DIICOT, Alina Bica (4 ani), sau Dan Şova (3 ani în dosarul CET Govora).

Fostul judecător CCR, Augustin Zegrean este de părere că decizia de miercuri a CCR nu va avea vreun efect asupra dosarelor judecate în ultimii 4 ani la Curtea Supremă. „Decizia CCR nu va avea nicio consecinţă pentru dosarele care au fost deja judecate şi închise. Acesta este un motiv de recurs nu de contestaţie în anulare. Ce recurs să facă ei?”, a declarat aceasta. El a subliniat faptul că deciziile CCR sunt valabile doar pentru viitor şi singurul efect este că magistraţii de la Curtea Supremă trebuie să tragă la sorţi compeltele de 5. „Deciziile Curţii Constituţionale sunt valabile doar pentru viitor iar în acest caz curtea a stabilit că există un conflict juridic de natură constituţională. Acum ÎCCJ este obligată să tragă la sorţi noile complete”, a completat fostul judecător.


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...