Scandalurile răsunătoare ale poliţiştilor din România: şpagă, sex la birou, legături cu interlopii, dosare măsluite

Scandalurile răsunătoare ale poliţiştilor din România: şpagă, sex la birou, legături cu interlopii, dosare măsluite

„Oameni ai legii“ care au călcat strâmb şi care au crezut că sunt mai presus de lege sunt cu zecile. „Adevărul“ vă prezintă, mai jos, câteva dintre cazurile care au zguduit, de-a lungul timpului şi până acum, Poliţia Română.

ALBA. Cele mai mari scandaluri cu poliţişti din Alba: achitările „bat“ condamnările. De-a lungul ultimilor ani au ajuns în faţa instanţelor de judecată mai mulţi poliţisti din Alba pentru acuzaţii de corupţie sau purtare abuzivă. Unii au pierdut procesele şi au fost condamnaţi la închisoare, în timp ce alţii au fost achitaţi. Niciunul nu a primit sentinţă cu executare.Cel mai cunoscut exemplu din ultimi ani este fostul comandant al Poliţiei oraşului Teiuş, comisarul şef Marius Pop. Acesta a primit în final, în decembrie 2013, 8 luni de închisoare cu suspendare pentru infracţiuni de corupţie. Marius Popa a fost acuzat de favorizarea infractorului, fals intelectual, uz de fals, omisiunea sesizării organelor judiciare şi instigare neurmată de executare la săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă.

ARAD. Opt poliţişti arădeni, prinşi cerând şpagă şoferilor pe DN 7. În urma unei acţiuni fără precedent organizată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, în colaborare cu Direcţia Generală Anticorupţie, procurorii au reuşit să înregistreze nu mai puţin de 12 poliţişti şi angajaţi ai Drumurilor Naţionale care au solicitat şi primit mită de la şoferii care circulau pe Valea Mureşului. Investigatorii sub acoperire au reuşit să îi filmeze pe aşa-zişii oameni ai legii cum cereau diferite sume de bani pentru a nu aplica legea. Până la urmă, din cei 12 oameni ai legii doar 6 au fost trimişi în judecată (foto mai jos), respectiv 5 poliţişti şi un angajat al Drumurilor Naţionale.

ARGEŞ. „Fabrica“ de permise de la Argeş a fost închisă după ani de zile . Cel mai mare scandal de corupţie din Argeş din ultimii 20 de ani s-a înregistrat în 2008, ca personaje principale fiind şefii Serviciului Permise Argeş, mai mulţi ofiţeri şi subofiţeri ai Poliţiei Rutiere, instructori auto, interlopi dar şi un preot de ţară. În data de 13 iunie 2008, ofiţerii D.G.A au descins la locuinţele celor 28 de suspecţi, dar şi la sediul S.P.C.R.P.C.I.V. Argeş, de unde au ridicat unităţi de calculator dar şi multe documente, inclusiv fişe de examinare care urmau să fie folosite în aceeaşi zi. De la domiciliile celor doi şefi, comisarii Codruţ Vlăsceanu şi Vasile Voinea, anchetatorii au ridicat peste 400.000 de euro, bani care nu au putut fi justificaţi.

BIHOR. Poliţia bihoreană a fost zguduită, la finele anului trecut, când fostul adjunct al IPJ Bihor, Ioan Brîndaş, a fost reţinut de procurorii DNA Oradea care au reuşit să dovedească ilegalităţile pe care acesta le făcea. Subinspectorul Loredana Mirela Coste şi agentul şef George Alexandru Botto au fost reţinuţi în timp ce primeau bani de la un om de afaceri căruia i-au promis neînceperea urmăririi penale.
Pe 26 septembrie, Direcţia Naţională Anticorupţie Oradea era sesizată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor cu privire la comiterea unor infracţiuni de corupţie de căte o persoană şi un funcţionar cu atribuţii de control. Era vorba de nimeni altul decât comisartul şef Ioan Brîndaş, adjunctul IPJ Bihor, şi culmea, coorodonatorul Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor.

BISTRIŢA-NĂSĂUD. 2010 a fost anul scandalurilor în IPJ Bistriţa-Năsăud . După ce chiar şeful IPJ şi adjunctul său au fost acuzaţi că jucau poker de pe calculatoarele instituţiei, în acelaşi an, un jandarm, un angajat al ISU şi un poliţist au fost acuzaţi de consum şi trafic de droguri de mare risc. Nici 2013 nu a fost ferit de „incidente”, doi agenţi din Năsăud fiind trimişi în judecată pentru că au cumpărat la negru carburant furat.

BOTOŞANI. Oamenii legii transformaţi în ”oamenii şpăgii” la Botoşani. Cap de afiş este un şef de post care închidea ochii la orice tip de infracţiune pentru preţul corect.Un şef de post din Botoşani şi-a făcut din luarea de mită al doilea job. Cine vroia să scape basma curată după ce încălca legea, trebuia doar să plătească cât i se cere. Politiştul care ”vămuia” comuna Corni a fost condamnat la închisoare. La panoul de onoare al şpăgarilor şi-au găsit loc şi alţi doi poliţişti care s-au lăcomit la nişte cazane de ţuică. Ioan Eduard Zmău fost şef de post în comuna Corni din judeţul Botoşani a fost judecat şi condamnat de judecătorii Tribunalului Botoşani pentru comiterea mai multor infracţiuni de corupţie, la doi ani de închisoare cu suspendare, de interzicerea drepturilor de a fi ales şi de a alege.

BRAŞOV. Un comisar şef de la Poliţia Covasna s-a mânjit pentru 500 de lei. Şi la Braşov, în 2013, 12 poliţişti au fost cercetaţi pentru luare de mită. Direcţia Generală Anticorupţie Braşov a cercetat în 2013, 93 de persoane, dintre care 37 au şi fost invinuite. Dintre cei învinuiţi 12 sunt poliţişti care au luat mită. Cel mai recent dosar a fost trimis în judecată luna trecută Cornel Calistru, de 49 de ani, agent-şef principal de poliţie, şi Dan Crăiniciuc, de 54 de ani, agent de poliţie vor fi judecaţi de Tribunalul Braşov pentru luare de mită. Anchetatorii au stabilit că în 2013 Cornel Calistru a luat mită 2.250 de lei, 400 de euro şi bunuri alimentare pentru a scoate de sub urmărire penală trei persoane care au săvârşit infracţiuni rutiere. Colegul său Dan Crăciniciuc a luat mită pentru a reduce perioada de suspendare a permisului auto de la 90 de zile la 30 de zile. Dosarul se va judeca la Tribunalul Braşov.

CĂLĂRAŞI. În decembrie 2013, Gheorghe Călin, un poliţist din Călăraşi a fost arestat, după ce s-a stabilit că a primit lemne de foc drept şpagă. Ofiţerul a fost cercetat alături de alte trei persoane, un administrator de firmă şi doi inspector din cadrul Inspectoratului Teritorial de regim Silvic şi Vânătoare Bucureşti. Conform informaţiilor furnizate de DNA, Cătălin Brânzea, inspector în cadrul I.T.R.S.V. a fost cercetat pentru luare de mită, favorizarea infractorului şi permiterea accesului la informaţii care nu sunt destinate publicităţii. Dacian Popa, colegul său, a fost anchetat pentru luare de mită şi favorizarea infractorului. Angelo Claudiu Lazăr, administrator fost acuzat de dare de mită şi evaziune. Gheorghe Călin, poliţistul călărăşean, s-a ales cu dosar penal pentru luare de mită. Tot în 2013, an cu ghinion se pare pentru mai mulţi poliţişti, a fost săltat şi Nicuşor Demostene (foto mai jos), fost agent de poliţie examinator la Serviciul Permise Călăraşi.

CLUJ. Unul dintre scandalurile din IPJ Cluj care au avut ecou naţional este cel în care Sergiu Todea, un agent de la Poliţia Rutieră Cluj, l-a oprit în trafic pe Cristian Pintea, adjunctul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj. Todea şi-a dat demisia în 2013. Acum lucrează în domeniul privat, iar şeful amendat, Cristian Pintea, conduce Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase. Sergiu Todea a explicat pentru “Adevărul” că nu se întoarce întrucât schimbarea şefului Poliţiei nu va modifica mare lucru în sistemul de organizare a instituţiei. „Ştiţi vorba aceea, până la Dumnezeu te mănâncă sfinţii. Sistemul nu se schimbă prin schimbarea şefului. În afară de şeful Poliţiei Cluj, ceilalţi au rămas pe posturi”. Deşi instanţa i-a dat dreptate în instanţă comisarului Cristian Pintea, cel care l-a umilit pe agentul Sergiu Todea, şi şefii IPJ Cluj l-au repus, în decembrie 2013, în urma unei decizii a unei instanţe judecătoreşti, în funcţia de adjunct, acum, IPJ l-a mutat în fruntea Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase.

DÂMBOVIŢA. Un mascat de la IPJ Dâmboviţa, acuzat de tâlhărie, a fost arestat. Un agentul de poliţie care lucra în cadrul S.P.I.R Dâmboviţa, în vârstă de 34 de ani, a fost arestat după ce a tâlhărit o fată de 17 ani, pe care a bătut-o, a jefuit-o şi a vrut să o răpească. Omul legii este din Dâmboviţa şi se pare că venise la Braşov pentru a recupera o datorie pe care o avea concubinul victimei. Poliţistul a mers în Braşov, unde a intrat cu forţa în apartamentul unei tinere în vârstă de 17 ani. A bătut-o şi i-a furat două telefoane mobile, 350 de lei, dar şi cartea de identitate, după care a încercat să o urce cu forţa în autoturismul său. Tânăra a ţipat şi a fost salvată la timp de vecini.

GORJ. Şefii la vârf ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj au fost implicaţi în tot felul de scandaluri şi dosare de cercetare penală . Cel mai recent este destiutirea unui şef de post după ce a fost condamnat cu suspendare pentru luare de mită. Chiar inspectorul şef al Poliţiei Gorj a fost protagonist, de-a lungul timpului, în mai multe scandaluri, unele ajungând să facă subiectul unor emisiuni de la televiziunile centrale. Viorel Salvador Caragea a fost chiar urmărit penal de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, iar toate dosarele s-au finalizat cu scoaterea de sub urmărire penal sau cu neînceperea urmăririi penale. În aproape toate cazurile, plângerile au fost depuse chiar de angajaţi ai Poliţiei Gorj, iar faptele reclamate au fost diverse, de la furt şi până la purtare abuzivă. Caragea a fost cercetat de mai multe comisii de disciplină şi de corpul de control, fiind şi sancţionat cu avertisment şi dminuarea salariului cu 10 la sută pe mai multe luni.

HUNEDOARA. Arestarea lui Traian Berbeceanu, deveanul aflat timp de opt ani la conducerea BCCO Alba, a dat naştere unui imens scandal. Procurorii DIICOT l-au acuzat pe poliţist de infracţiuni grave, însă ulterior au ajuns la rândul lor să fie puşi sub învinuire pentru „fabricarea unor probe” împotriva lui. Cazul comisarului şef nu a fost singurul care a zguduit imaginea Poliţiei hunedorene în ultimii doi ani.
În 21 octombrie 2013, Traian Berbeceanu a fost reţinut de procurorii DIICOT şi pus sub acuzare într-un dosar în care fusese cercetat pentru favorizarea infractorului, sprijinirea unui grup infracţional, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă, fals în declaraţii. “Este o mârşăvie”, le-a declarat Berbeceanu celor care au asistat la ridicarea sa din apartamentul familiei sale din Deva. Traian Berbeceanu fusese învinuit că a sprijinit trei grupări infracţionale.

IAŞI. În ultimii ani, mai mulţi purtători de uniforme au devenit exemple negative ale sistemului după ce au ajuns din postura de apărător al legii în care de infractor. Fără doar şi poate, cel mai mare scandal petrecut în poliţie ieşeană a ultimilor ani este cel de la Biroul Rutier. Procurorii porneau în 2009 o anchetă maraton în care zeci de agenţi rutieri erau acuzaţi de fapte de luare de mită sau abuz în serviciu. Poliţiştii erau acuzaţi că primeau bani sau bunuri din partea unor şoferi cu scopul de a-i scăpa pe aceştia de amenzi sau dosare penale. Dosarul “Rutiera”, aşa cum a fost el denumit de presă, avea să atragă de-a lungul anilor şi persoane de la vârful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi, dar şi procurori sau parlamentari. Primul volum al dosarului a fost deja soluţionat în primă instanţă, de Tribunalul Iaşi, 14 poliţişti rutieri fiind condamnaţi, 11 dintre aceştia cu pedepse în regim de detenţie.

Vănel Carp, cel din dreapta, unul dintre poliţiştii ieşeni condamnaţi pentru luare de mită FOTO Adevărul

IALOMIŢA. Culisele dosarului „Şpagă la Poliţia Rutieră”. Dosarul a fost instrumentat de ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Ialomiţa, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa. Modul de acţiune al poliţiştilor era destul de simplu: trăgeau pe dreapta şoferii certaţi cu legea, iar apoi le pretindeau sume de bani, pentru a nu-i sancţiona contravenţional. De cele mai multe ori, sumele erau cuprinse între 100 şi 400 de lei. Din arhivele Parchetului, o parte din „materialul“ folosit ca probă în dosarul „Şpagă la Poliţia Rutieră“ a ieşit la iveală şi arată clar activitatea infracţională a agenţilor. De cele mai multe ori, poliţiştii îşi exercitau activitatea ilegală pe drumul naţional 2A Slobozia-Giurgeni, noaptea între orele 20,00-00,00.

MEHEDINŢI. Avalanşa de incidente cu poliţişti din 2013 avea parcă să prevestească megascandalul în care Inspectoratul Judeţean de Poliţie Mehedinţi a fost târât din cauza celui care se afla la cârma instituţiei. Aşa se face că de departe cel mai răsunător caz este cel al fostului şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, comisarul şef Ştefan Ponea (foto dreapta, credit foto: Corina Macavei), care a reuşit „performanţa” să ajungă în arestul Poliţiei Capitalei, fiind arestat preventiv în acelaşi dosar de corupţie cu baronul PSD de Mehedinţi, Adrian Duicu, şi omul de afaceri orşovean Constantin Popescu. Ştefan Ponea, cel care avea pretenţia să i se spună de către subordonaţii săi doctor, a ajuns iată în arestul poliţiei şi stă într-o celulă alături de alţi infractori de drept comun ori, poate recidivişti sadea.

NEAMŢ. Poliţiştii din Neamţ care au scandalizat o ţară întreagă: Şoric cu declaraţiile, Filip cu bătaia în sediul de Poliţie. Foştii şefi ai Poliţiei judeţene şi Poliţiei Piatra Neamţ au fost implicaţi în scandaluri care au afectat imaginea instituţiei. Pe Aurelian Vasea Şoric declaraţiile făcute în contextul reglărilor de conturi interlope din oraş l-au costat şi funcţia, dar şi slujba în Poliţie.Aurelian Vasea Şoric a devenit cunoscut la nivel naţional la finele anului 2010, atunci când, din postura de şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ, a trebuit să gestioneze o situaţie gravă apărută după crima din Cafe Latino. Ofiţerul a ieşit din rândurile Ministerului Administraţiei şi Internelor pe uşa din dos, plătind scump pentru ieşirile sale în public.

OLT. Povestea poliţistei “violate” Melania Renghea, scandalul ce a zguduit Poliţia Olt şi Ministerul de Interne. Denumit de mass-media “războiul poliţiştilor” deoarece a angrenat doar angajaţi ai Inspectoratului de Poliţie (IJP) Olt, inclusiv cele mai importante nume ale instituţiei reprezentate de trio-ul de conducere, scandalul cu pricina s-a soldat cu urmări dintre cele mai drastice: destituiri, retrogradări şi chiar condamnări la închisoare. Totul s-a declanşat în ultimele zile ale anului 2012, de la declaraţiile unei poliţiste, Melania Celestina Renghea (27 de ani la acea vreme, n.a.), detaşată pe atunci la postul de poliţie din comuna Bobiceşti. Conform declaraţiilor date ulterior de poliţistă, aceasta se simţea umilită de Gheorghe Barbu (46 ani la acel moment), comisar-şef pe atunci, comandant al postului de poliţie Bobiceşti, care, spunea femeia, ar fi violat-o în mod repetat în ultimii ani.

PRAHOVA. Poliţiştii corupţi ai Prahovei. Motto de viaţă: “Când te grăbeşti, te loveşti de toţi proştii. Dacă, însă, nu te grăbeşti, rămâi printre ei!”. Cel mai recent caz datează din februarie 2013, când agentul principal de poliţie Constantin Cojanu din cadrul IPJ Prahova a fost arestat preventiv şi a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru două infracţiuni de trafic de influenţă. A “tras” după el alte şase persoane, printre care şi un director din Camera Deputaţilor. Constantin Cojanu a fost acuzat că a primit, între 2012 şi 2013, 315.000 de euro de la mai multe persoane, inculpaţi în diverse cauze penale, în schimbul promisiunii că îi va ajuta în procese, prin intermediul unui procuror.

VASLUI. Poliţistul care a provocat cel mai mare scandal în poliţia vasluiană: şi-a amanetat legitimaţia la cămătari, a trecut de la striptease, la proxenetism. Alin Remus Patrichi (30 ani, foto mai jos) este poliţistul care a a adus cele mai grave prejudicii de imagine Poliţiei Vaslui, reuşind “performanţa” de a se transforma în proxenet chiar în timp ce purta uniforma de agent de poliţie.

Fostul poliţist al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui a fost eliberat condiţionat din închisoare, pe 23 aprilie în urma unei hotărâri a Judecătoriei Focşani. Din pedeapsa de cinci ani, agentul a stat efectiv după gratii trei ani şi două luni, el fiind arestat preventiv în februarie 2011.
Patrichi a fost dat afară din Poliţie cu doar câteva luni înainte de a fi arestat, în septembrie 2010, după ce a apărut în fotografii compormiţătoare în timpul serviciului. Anterior scandalului de striptease, Patrichi scăpase miraculos cu un avertisment din partea superiorilor după ce şi-a amanetat legitimaţia cămătarilor din Iaşi.
Dosarul instrumentat de procurorii de la Crimă Organizată a scos la iveală detalii incredibile din culisele meserii de poliţist. Împătimit al jocurilor de noroc, Patrichi îşi scotea banii pentru cazinouri obligând minore să se prostitueze.

SATU MARE. Dosarul frontieriştilor este unul dintre procesele de la Satu Mare care a ţinut opt ani, în care au fost implicaţi 37 de inculpaţi şi 500 de martori audiaţi . Fiecare din cei 37 de inculpaţi au scăpat cu închisoare cu suspendare, dar au fost obligaţi de instanţă să dea banii din şpăgi înapoi. Tribunalul Satu Mare a confiscat suma de 33.716 euro şi i-a obligat pe inculaţi la plata către stat a sumei de 185.000 de lei.

SĂLAJ. Cinci poliţişti TF din Jibou au fost condamnaţi, în decembrie 2013, la închisoare cu executare, la capătului unui dintre cele mai voluminoase dosare instrumentate de procurorii sălăjeni. Dosarul vizează furtul de motorină din locomotive, la care poliţiştii au participat în cârdăşie cu angajaţi ai CFR - Staţia Jibou.
În dosarul instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au fost cercetate, în total, 174 de persoane. Dintre acestea, doar 23 au fost trimise în judecată. Este vorba despre cei cinci poliţişti TF din Jibou condamnaţi, acuzaţi de luare de mită şi de complicitate la delapidare în formă continuată, plus 18 angajaţi ai Staţiei CFR din oraş – mecanici de locomotivă, împiegaţi de mişcare, agentul unei fime de pază – acuzaţi de dare de mită şi delapidare în formă continuată.

SIBIU. Scandalurile cu oameni ai legii nu au ocolit Sibiul. În ultimii ani, ele s-au lăsat inclusiv cu condamnări ale oamenilor legii, iar mai multe dosare sunt pe rol . Ultimele cazuri ajunse pe rolul instanţelor îi au în centru pe mai mulţi foşti agenţi de la Poliţia Rutieră, care acum câţiva ani se plângeau public că au targeturi de amenzi şi că ar fi ”persecutaţi” de superiori. Radu Gheorghe Ban, fost agent la Rutieră, şi Ioan Marius Datcu, alături de un al treilea poliţist, Horaţiu Romulus Mârza, au fost trimişi în judecată în luna martie a acestui an pentru luare de mită. Acum agenţi la Ordine Publică, aceştia ar fi cerut de la şoferi, sub pretextul încălcării normelor de circulaţie, sume de la 200 de lei la 300 de euro, susţin procurorii. George Bogdan Grigoraş (foto dreapta), agent de poliţie în comuna Micăsasa, a fost trimis în judecată pentru omor calificat după ce anul trecut a tras într-un bărbat mai multe gloanţe, cu armamentul de serviciu.

TELEORMAN. Mai mulţi poliţişti teleormăneni au ajuns în ultimii ani din postura de apărători ai legii în postura de infractori fie pentru protejarea unor interlopi, fie pentru acte de şantaj sau luare de mită. În 2011 un post comunal de poliţie din Teleorman a fost închis după ce toţi poliţişti de aici au fost săltaţi pentru luare de mită. Doi poliţişti din comuna Bragadiru au ajuns anul trecut, cot la cot cu interlopii, în faţa organelor de anchetă. Marian Râcu, şeful postului de poliţie Bragadiru, împreună cu un subaltern au fost arestaţi preventiv în luna iunie 2013.
Potrivit procurorilor DIICOT care au investigat cazul , ofiţerul de poliţie şi agentul-şef adjunct ar fi trecut cu vederea fapte de cămătărie şi şantaj ale unei grupări infracţionale din care făceau parte şi fraţii Silvanei Rîciu, cunoscuta interpretă de muzică populară, originară din Teleorman.

VRANCEA. Poliţişti vrânceni ieşiţi pe uşa din dos din sistem din cauza lăcomiei. Trei ofiţeri de la Poliţia Rutieră din Vrancea şi-au încetat raporturile de serviciu cu instituţia la care au lucrat ani de zile, după ce au luat mită de la şoferi. Poliţia vrânceană nu a fost măcinată de-a lungul timpului de corupţie sau de alte scandaluri, aşa cum s-a întâmplat în alte locuri din ţară. Cu toate acestea, au existat şi la nivelul IPJ Vrancea situaţii de criză, când oameni ai legii au "păcătuit" pentru bani. La sfârşitul anului 2008, inspectorul principal Marius Milea şi agentul şef Nicolae Rotaru au fost arestaţi după ce au fost prinşi în flagrant solicitând mită unui poliţist sub acoperire.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…