Scandalul salariilor IKEA. Compania arată cum a stabilit salariile la Timișoara și de ce spaniolii câștigă dublu
Va găsi IKEA angajați în Timișoara? Va majora compania suedeză salariile în orașul de pe Bega? De ce sunt salariile IKEA Spania duble? Sunt întrebări la care au răspuns managerul IKEA Adriana Petre și Cristian Huzău, managerul uneia dintre cele mai importante agenții de recrutare din Timișoara.
Ikea Timișoara este programat să de deschidă în vară. FOTO: Ikea/Pagina de Facebook
Mediul online a fost inflamat în ultimele zile de informațiile conform cărora la IKEA Timișoara se oferă salarii nete de 2.000 de lei. Compania a precizat că, de fapt, salariile nete oferite sunt de 3.000 de lei, în această sumă fiind incluse tichetele de masă și transportul. Apoi, în mediul online a apărut o analiză care arată că în Spania IKEA, deși are aceleași prețuri la produse ca în România, și cifre de afaceri/profituri similare per magazin, plătește salarii aproximativ duble.
„Adevărul” a discutat cu Cristian Huzău, country manager la GI Group, HR, una dintre cele mai importante companii de recrutare din Timișoara (care nu are contract cu IKEA) și cu Adriana Petre, People and Culture Manager la IKEA, pentru a afla dacă IKEA va găsi angajați la salariile oferite și pentru a afla de ce în Spania salariile multinaționalei sunt duble față de România.
Cristian Huzău, country manager GI Group, una dintre cele mai mari companii de resurse umane din România, multinaționala având sedii în 57 de țări, și unul dintre principalii jucători pe piața de HR din Timișoara, este de părere că salariile nete de pornire la IKEA Timișoara sunt în jur de 2.200 de lei.
„IKEA a susținut că salariile sunt 3.000 de lei net, incluse fiind tichetele și transportul. În general, la Timișoara se dau tichetele de masă de 30 lei pe zi x 20 de zile, 600 de lei. Decontarea transportului poate fi între 100 și 200 de lei. Astfel, ajungem cu un net de 2.200 de lei, adică un brut de 3.600”, susține Huzău. „E o mică discrepanță între ce a apărut în online și realitate”, adaugă el.
El susține că pentru Timișoara acest salariul (2.200 net) este unul mediu spre inferior pentru astfel de slujbe.
„Dacă nu ar fi izbucnit scandalul, brandul IKEA i-ar fi ajutat să atragă candidați. Oamenii sunt atrași de asemenea investiții noi. Din cauza scandalului cred că li se complică un pic viața. Ce nu au luat în calcul este că în zona de Vest, șomajul tinde către 0 deja de ani de zile, în Timiș, Arad, Bihor e tot mai complicat să găsești candidați”, explică Huzău.
„Dacă mergeți în Iulius Mall TImișoara la food court, veți vedea aproape la fiecare restaurant angajați din țări din afara Uniunii Europene”, a mai precizat acesta.
„Au făcut calculele cu un an sau doi în urmă”
Întrebat despre discrepanța de salarii între angajatorii IKEA din România și cei din Spania, Huzău au spus: „În România, salariile trebuie să crească și vor crește. În fiecare an, salariile cresc mai agresiv decât în alte țări. Pe de altă parte, dacă începem să devenim prea scumpi, mai ales în industria auto s-a văzut, fabricile s-au mutat sau și-au făcut planuri de mutat în locuri mai ieftine”.
El crede că războiul din Ucraina, o țară de destinație pentru multe afaceri relocate din România, are ca efect revenirea în România a multor companii care s-au relocat. Huzău mai spune că în contextul inflației, mai ales salariile care tind spre limita minimă legală trebuie să crească.
IKEA: „Oferim salarii competitive în funcție de evaluarea pieței”
Întrebată despre discrepanța dintre salariile IKEA România și cele din Spania, Adriana Petre, People and Culture Manager la IKEA, a precizat pentru „Adevărul” că salariile oferite de IKEA sunt stabilite în baza unui studiu amănunțit, care include un proces de evaluare a pieței din fiecare țară.
„Începem, așadar, de la acest proces de evaluare a pieței, care ne oferă o perspectivă mai bună asupra pieței în cauză, și oferim salarii competitive în baza evaluării, acest proces fiind valabil și pentru IKEA Timișoara.”
În ceea ce privește scandalul din mediul online, Petre spune că este vorba de speculații. „Zvonurile conform cărora noi am fi dezvăluit public salariul pentru una dintre pozițiile disponibile nu sunt corecte. Considerăm că asemenea informații trebuie să rămână confidențiale și nu le dezvăluim public”, precizează managerul.
Petre susține că pe lângă suma de 3.000 de lei net (cu tichete și transport incluse și sporuri de noapte și weekend), pachetul salarial vine cu multe beneficii adiționale precum: servicii medicale gratuite, fond de pensie privată, vocuhere de vacanță, reduceri la magazinele Ikea etc.
Întrebat dacă analizează schimbarea pachetului salarial, managerul de la Ikea a susținut că recrutarea este în grafic și până în acest moment „scandalul” salariilor nu a afectat campania de recrutare.
„Cu aproape o treime din locurile de muncă disponibile ocupate în doar o lună, pot spune că suntem foarte mulțumiți de progresul procesului de recrutare”, a detaliat Petre.
Ea a susținut că în 1 februarie a început campania de recrutare pentru peste 250 de locuri de muncă pentru viitorului magazin IKEA Timișoara și, până acum, au fost angajate 90 de persoane.
„Acum ne aflăm în procesul recrutării a altor 208”, mai spune Petre.
În ceea ce privește deschiderea magazinului din Timișoara, managerul afirmă: „Depunem toate eforturile pentru a face posibilă deschiderea magazinului în vara acestui an.”
Sursa: adevarul.ro