Scandalul orgiei sexuale zguduie puternic regimul Orban! Într-un sondaj realizat de Euronews, doar 2% dintre unguri au înghițit gogoșile oficiale

Scandalul orgiei sexuale zguduie puternic regimul Orban! Într-un sondaj realizat de Euronews, doar 2% dintre unguri au înghițit gogoșile oficiale

Semjén Zsolt, în prezent vicepremierul Ungariei și președintele Partidului Creștin Democrat Popular (KDNP) aflat la guvernare în coaliție cu FIDESZ, a declarat în 2005 următoarele: ”Cel care ar dori ca fiul lor minor să obțină prima experiență sexuală de la un nene cu barbă, acela să voteze liniștit Partidul Social Liberal (SZDSZ)”. (Sursa  aic i)

Semjén Zsolt este unul dintre vârfurile de lance a promovării unei politici și a unui discurs creștin ultraconservator în temele privind noțiunea de familie, drepturile minorităților sexuale, respectiv a rolului religiei în societate.

Sursa Foto: EzaLényeg.hu

La data de 27 septembrie 2020, orele 21.30, la Bruxelles, Szájer József, europarlamentarul FIDESZ, (nu în calitatea sa de Moș Crăciun) este prins de poliție fugind pe burlanul unei case de la o ”orgie sexuală” la care au participat în jur de 20 de bărbați, găsindu-se droguri în rucsacul său.

Szájer József, prieten foarte apropiat al premierului Orbán Viktor, este fondatorul FIDESZ în 1988, fost parlamentar până în 2002, după care devine europarlamentar, vicepreședinte al grupului PPE din Parlamentul UE și vicepreședinte al grupului juridic al PPE.

Szájer, un jurist eminent, a fost creatorul Constituției creștin conservatoare, adoptată și promovată de guvernul FIDESZ-KDNP, inclusiv a ultimei revizuiri a Constituției în curs de desfășurare prin care se limitează drepturile minorităților sexuale, prin redefinirea familiei, a ceea ce  înseamnă tată și mamă, a excluderii adopției de către o persoană în mod individual etc.

Potrivit unui sondaj reprezentativ la nivel național realizat în Ungaria pentru  Euronews  și publicat 5 decembrie anul curent, două treimi consideră că Szájer József a participat la o orgie sexuală conexată cu un consum de droguri și doar 2% a preluat povestea promovată de cel în cauză și de mass-media FIDESZ cum că ar fi participat la o petrecere privată.

7 din 10 maghiari au auzit de cazul Szájer József, 65% din respondenți consideră drept culpă primară a politicianului în speță faptul că a avut un comportament și a săvârșit o faptă contrară valorilor pe care le-a promovat în Constituția scrisă de el. Doar 5% a preluat narativul guvernamental de încălcare a regulilor de carantină. Această opinie este mai mare în rândul persoanelor de peste 50 de ani.

Două treimi din cei intervievați Szájer József consideră cazul ca fiind unul de interes public, iar 70% este de părere că scandalul înrăutățește imaginea și percepția asupra Ungariei.

Pe scurt, în câteva fraze putem să redăm esența scandalului Szájer, care este un exemplu clasic de ipocrizie politică. Rezultatele primului sondaj național pe cazul Szájer arată că aparatul de propagandă guvernamentală a FIDESZ nu a reușit să atenueze în prima etapă scandalul, surpriza ”lebedei negre” a amuțind întregul aparat comunicațional, de altfel extrem de eficient.

Datele arată că scandalul a avut o mediatizare extrem de puternică la nivel național și european, populația din Ungaria nu a putut fi ”prostită” de propaganda guvernamentală și sancționează comportamentul duplicitar al politicianului.

FIDESZ a mai trecut prin scandaluri de natură sexuală în ultimul an, dar cazul Szájer este primul care generează reacții atât de puternice. Astfel, cu câteva zile (3-4)  înaintea alegerilor locale din Ungaria, de anul trecut, pe internet s-au publicat filmulețe cu primarul orașului Györ, Borkai Zsolt, cum a petrecut pe un yacht, alături de prostituate și în prezența drogurilor.

La acea vreme, analiștii au considerat că scandalul Borkai a avut efecte puternice asupra rezultatului alegerilor locale, FIDESZ pierzând foarte multe poziții importante și cu impact simbolic în administrația locală.

Acestui caz se alătură  scandalul  ambasadorului maghiar în Peru, Kaleta Gábor, prins cu 19 mii de fotografii porno cu copii pe calculator și extras/repatriat în mare liniște de serviciile secrete maghiare. Între timp, a fost condamnat la închisoare cu suspendare și la o amendă penală de nici 2 mii de EUR.

Scandalul Szájer este însă diferit pentru că intervine pe marginea orientării sexuale, a identității de homosexual, o comunitate față de care se exprimă cele mai profunde și puternice prejudecăți în societatea din Ungaria și, în general, în fostele state comuniste, iar cel vizat de scandal este printre principalii formatori de opinie care au promovat discursul și măsurile legale creștin conservatoare, atât pe plan intern, cât și pe cel extern.

Scandalul intervine în momentul în care propaganda FIDESZ a relansat ofensiva creștin conservatoare, acuzând Bruxelles-ul ca fiind decadent și UE ca renunțând la valorile creștine prin sprijinirea migrației și în plină criză a UE, generată de veto-ul Ungariei și Poloniei pentru adoptarea bugetului multianual și a programului de relansare economică.

Scandalul orgiei sexuale are efecte pentru Ungaria lui Orbán Viktor atât pe plan intern, cât și cel extern, cu întrepătrunderi importante între acestea.

Pe plan intern, Ungaria se află la 18 luni de alegerile parlamentare din primăvara anului 2022, la începutul campaniei electorale, întrucât în primele luni ale anului viitor se vor stabili candidații și strategiile electorale.

Nu e o exagerare că toate strategiile și acțiunile FIDESZ sunt subordonate câștigării alegerilor parlamentare. Astfel, asistăm la modificarea legii electorale în avantajul partidului de guvernământ, a revizuirii constituției prin introducerea valorilor creștin-conservatoare în legea fundamentală, accentuarea discursului anti-Soros, anti-migrație, creștin-conservator pro familie, anti-UE.

Totul are loc în plină criză generată pandemie și de veto-ul Ungariei la nivelul UE. În acest context intervine scandalul orgiei sexuale de mai sus.

Analiștii, în unanimitatea lor, consideră că noul scandal sexual este o lovitură enormă pentru FIDESZ din nenumărate puncte de vedere, cum ar fi: pierderea unui politician valoros, afectarea credibilității FIDESZ, ca urmare a publicității masive a cazului și subminarea strategiei de comunicare a partidului de guvernământ care era în plină construcție, a mesajului creștin-conservator pentru a ataca Bruxellesul decadent, care pune în pericol valorile creștine.

Pentru analistul politic Török Gábor, întrebarea este ce se schimbă, urmare acestui scandal, și cum reacționează potențialii votanți FIDESZ, ”mai ales aceia care nu votează în orice condiții cu FIDESZ, iar într-o astfel de situație pot să devină dezamăgiți pentru o perioadă sau în mod constant, pot să fie nesiguri. Acum, în primul rând, ei trebuie observați, ascultați” ceea ce va și măsura intens în următoarele săptămâni partidul de guvernământ – arată analistul politic .

În interviul său, acordat portalului  www.hvg.hu , Krekó Péter, directorul Political Capital, arată că scandalul sexual are o simbolistică extrem de puternică, astfel Szájer József nu avea cum să supraviețuiască și era imposibil de închipuit că va fi apărat de FIDESZ sau de Viktor Orbán.

Potrivit lui Krekó, discursul FIDESZ în privința homosexualilor nu va fi mai reținut, dar pot să apară alte scandaluri privind viața privată. Analistul arată că FIDESZ a reacționat ca la manual la scandal: se face de parcă din acest moment nu are nicio legătură cu speța.

Totuși, este o contradicție politică a FIDESZ-lui să facă referire și să promoveze sfințenia vieții private, în contextul ultimelor decizii (vezi introducerea elementelor conservatoare în privința familiei în Constituție – not. autorului) și a liniilor de comunicare. Scandalurile din viața privată au efecte limitate, dar pe acestea se pot construi narative politice, mai ales prin accentuarea ipocriziei, arată Krekó.

Un lider al comunicării guvernamentale a declarat, sub protecția anonimatului, cotidianului  www.nepszava.hu , că nu există niciun motiv ca FIDESZ să-și schimbe strategia de comunicare și cea politică, indiferent de faptul că votanții săi devin nesiguri urmare a scandalului Szájer.

Potrivit surselor cotidianului Népszava, motivul acestei abordări este faptul că 90% din cetățenii societății maghiare sunt în mod expres adepții unui model tradițional al familiei. Potrivit sursei anonime a cotidianului maghiar, FIDESZ ”trebuie să prevină apariția unor alte astfel de cazuri până la alegeri”, chiar prin înlăturarea tacită din viața publică a unora.

Pe plan extern, guvernul Ungariei suferă o lovitură de imagine majoră, scandalul sexual nefăcând altceva, decât să confirme într-un mod cât se poate de efectiv și pe înțelesul tuturor ipocrizia și duplicitatea politicii lui Viktor Orbán. Premierul Ungariei și ministrul său de externe au declarat că nu văd vreo legătură între criza veto-lui maghiar la nivelul UE și scandalul Szájer József, dar, prin modul lor de a răspunde și prin simpla formulare a întrebării, au lăsat o portiță deschisă la speculații pentru propagandiștii FIDESZ.

”Nimic nu poate fi exclus, eu pot doar să vă spun că nu am văzut nicio dovadă, care să probeze vreo legătură a cazurilor cu dezbaterea actuală privind bugetul. Fantezii am și eu, dar în politică, faptele primează” – a declarat premierul Ungariei la întrebarea jurnalistei dacă scandalul Szájer și Deutsch Tamás este o formă de presiune asupra guvernului maghiar, de care nu sunt străine serviciile secrete ale unor state din Vest, cum ar fi Germania, așa cum interpretează unii formatori de opinie apropiați partidului de guvernământ.

Orbán a subliniat că formularea acestei ipoteze ”nu este o interpretare de bună-credință a cazului”, mai ales cu privire la germani.

De altfel, în presa maghiară, pe marginea scandalului, s-a pus în discuție lipsa de competitivitate a serviciilor secrete maghiare, care au eșuat să gestioneze o astfel de vulnerabilitate și să prevină un astfel de scandal.

  • Cu privire Szájer, Viktor Orbán a declarat următoarele: ”ceea ce a făcut colegul nostru deputat nu poate intra în valorile comunității noastre. Nu vom uita și nega activitatea sa de 30 de ani, dar nu se poate accepta și apăra fapta sa. După cele întâmplate, acesta a adoptat singura soluție corectă, atunci când, pe lângă scuze, a renunțat la mandatul de europarlamentar și și-a dat demisia din FIDESZ. Am luat la cunoștință decizia sa.”

În planul politicii sale externe, premierul Ungariei și-a pierdut cel mai important politician la nivelul UE, Szájer fiind cel mai influent europarlamentar maghiar, interfața lui Viktor Orbán cu PPE și puterea UE de la Bruxelles. Szájer a atenuat tensiunile între Orbán și partenerii amintiți și a fost cel care gestionat identificarea compromisurilor în diferite crize intervenite de a lungul timpului între acești actori.

Pierderea lui Szájer intervine în plină criză și conflict al premierului Ungariei cu întreaga Uniunii Europeană și după atacurile extrem de virulente ale însărcinatului cu afacerile culturale a lui Orbán, pe nume Demeter Szilárd, respectiv ale lui Deutsch Tamás împotriva valorilor UE.

  • Scandalul Demeter a izbucnit în ultimele 2 săptămâni. Astfel, Demeter Szilárd a publicat un text pe portalul www.origo.hu în care a scris, printre altele: ”Europa este camera de gazare a lui Soros György: din capsula societății deschise multiculturale se scurge gazul toxic, care este letal asupra formei de viață europene, noi, națiunile europene, suntem condamnate, ca, călcându-ne unul pe celălalt, să ne luptăm pentru ultima înghițitură de aer, urcându-ne unul pe celălalt… Soros György este Fuhrerul liberal…Iar armata liberală îl îndumnezeiește într-un mod mai servil, decât era adulat Hitler de ai lui”

De asemenea, Demeter a spus despre germani următoarele: ”este ciudat acest spirit german, spiritul german, societatea germană. Dacă privim istoria lor din sec. XX, vedem că sunt foarte disciplinați. Deci, când trebuie să fii nazist, atunci sunt naziști, când liberali, atunci trebuie să fie überliberali, atunci așa sunt. Rareori pot da naștere unor idei originale, dar dacă au o linie călăuzitoare, se arată direcția, atunci în mod disciplinat merg în acea direcție și vor râgâi aceste idei în paneluri”.

Demeter este născut la Odorheiu Secuiesc, a studiat la Cluj Napoca, a fost directorul de comunicare în echipa de campanie a lui Tőkés László, prestând servicii de campanie și Partidului Popular Maghiar din Transilvania.

Al doilea caz, privește un europarlamentar FIDESZ cu greutate, pe nume Deutsch Tamás, vizat de o procedură de excludere din grupul parlamentar PPE, excluderea asupra căreia se va da un vot pe 9 decembrie. Cauza cererii de excludere a lui Deutsch Tamás vine urmare a atacurilor acestuia împotriva lui Manfred Weber despre care a declarat că argumentează ca Gestapoul sau ÁVH (securitatea comunistă maghiară – n. autorului) când Weber a arătat că lui Orbán Viktor nu are ce să-i fie frică de condiționalitățile privind statul de drept, dacă într-adevăr mass-media este liberă și justiția independentă.

Deutsch între timp și-a cerut scuze de la Manfred Weber, dar rămâne de văzut dacă grupul parlamentar PPE va accepta aceste scuze, mai ales după scrisoarea de ieri a lui Orbán Viktor adresată liderului popularilor în tema crizei veto-lui, în care, printre altele scrie:

  • ”Situația este clară, dragă Manfred. Voi doriți să schimbați actualul cadru legal, pentru a crea un instrument pe care să-l întoarceți împotriva Ungariei și Poloniei. Voi nu mai puteți nega acest fapt în lumina declarațiilor Comisiei Europene, a Parlamentului European și a reprezentanților responsabili ai guvernelor naționale. Și voi așteptați ca noi, maghiarii, să acceptăm acest lucru”.

În final premierul maghiar face trimitere cumva la declarațiile lui Deutsch, când îi transmite lui Weber că: ”De-a lungul istoriei germanii ne-au cerut nouă, maghiarilor, multe lucruri, dar Voi sunteți primii care ne credeți (priviți) fazani. Nu suntem.”

Și tot ce s-a prezentat până acum, reprezintă doar o parte a arsenalului capacității extraordinare de comunicare dezvoltat de FIDESZ pe plan intern și extern, subordonat intereselor și propagandei de partid.

„Karma is a bitch” sau ”momentul când înghețata îți trage o limbă”

Scandalul orgiei sexuale a liderului FIDESZ Szájer József este cireașa de pe tort, punctul culminant, episodul care ridică voalul -mai potrivit speței ar fi exprimarea ridică ”fustița” – de pe ipocrizia pe care s-a construit întreaga doctrină iliberală a lui Viktor Orbán.

Dublul standard în privința principiilor statului de drept, a anticorupției, a libertății mass-media, a libertății academice, a echității sociale și a respectului demnității umane. Cazul Szájer a fost precedat de o serie de alte scandaluri prin care potentații și apropiații FIDESZ și-au epatat îmbogățirea nemăsurată și disprețul față de societatea maghiară.

Guvernul Ungariei a acoperit și a gestionat aceste scandaluri în majoritatea cazurilor prin aroganță, prin eficiența extraordinară a aparatului de propagandă, ceea ce face deja și în cazul Szájer. Pentru a izola cât mai mult posibil efectele, Viktor Orbán va aduce pe agenda publică lupta cu birocrații din UE, pericolul migrației și lupta cu pandemia.

Doar că scandalul Szájer este diferit de celelalte, prin sensibilitatea subiectului, a năvălit asupra societății din Ungaria printr-o mediatizare dinamică și puternică, având efectul unei experiențe în care după ce ani de zile mănânci o ciocolată extrem de dulce, ți se servește și guști varză murată (atenție: nu caramel sărat.)

Rămâne de văzut dacă pe plan intern, societatea din Ungaria reușește să evadeze din capcana și închisoarea ipocriziei iliberale la alegerile din 2022.

Pe plan extern, Viktor Orbán culege roadele erorii de evaluare strategică a relațiilor internaționale, eroare care a debutat în anul 2016 când, după venirea la putere a lui Donald Trump și Brexit, premierul Ungariei a mizat pe crearea unei puteri populiste în Europa, în cadrul căreia ar fi fost un jucător important. Nu s-a întâmplat. Viktor Orbán a rămas printre ultimii mohicani care acum luptă pentru supraviețuirea internă, prin câștigarea alegerilor parlamentare din anul 2022.

Viktor Orbán s-a folosit întotdeauna de teme și persoane pentru a crea în mentalul maghiarilor așa-ziși ”dușmani ai tradițiilor, credinței și culturii poporului maghiar”, scopul fiind de a ține societatea într-o stare de așteptare, de pericol, premierul Ungariei fiind, bineînțeles, singurul capabil să salveze națiunea.

Ca orice propagandă, ea s-a bazat pe generalizarea unor informații false sau parțial eronate, practic pe exploatarea prejudecăților și/sau pe crearea a noi stereotipuri și prejudecăți, dar și pe un control permanent și puternic asupra mass-media maghiare.

UE – birocrații comunitari – Bruxelles-ul decadent au jucat și joacă acest rol în strategia de comunicare a FIDESZ, totul cu scopul de a obține suport popular intern și de a câștiga alegeri locale și parlamentare.

UE și comunitatea internațională va trece peste această criză generată de Viktor Orbán, dar ar fi bine să rămână cu învățăminte din cele întâmplate. La acest proces va contribui și noua administrație Biden.

UE va trece pe lângă / peste Viktor Orbán, care a creat această criză a veto-lui în plină pandemie, când economia comunitară este într-o profundă nevoie de resurse de redresare și în perioada președinției germane, aspect deloc de neglijat.

Cancelara Angela Merkel se retrage din activitatea politică anul viitor, această președinție germană fiind parte și a subiectului moștenirii politice a lui Merkel. Cu siguranță, comportamentul lui Viktor Orbán nu este pe placul lui Merkel și al Germaniei, un partener strategic care l-a sprijinit în mod constant pe premierul ungar.

Regimul iliberal al FIDESZ demonstrează încă odată că, imediat după integrarea euroatlantică a fostelor statelor comuniste, Occidentul și-a retras prematur instrumentele de consolidare democratică a noilor state integrate, considerând eronat că acestea au capacitatea, rezistența internă să corecteze tentative de derapaj de la principiile democratice.

De asemenea, ar fi înțelept, ca Occidentul să facă un efort mai constant pentru diminuarea decalajelor privind nivelul de viață din fostele state comuniste și cele din Vest, evitând să ofere muniție naționaliștilor și populiștilor, prin comportamente și decizii mai puțin echitabile. Autocritica e utilă tuturor.

Odată cu lansarea regimului iliberal, Ungaria intrat treptat într-un proces de izolare externă. Au fost nenumărate încercări ale Occidentului de a readuce, extrage Ungaria de pe acest traseu, dar se pare că evaluările cancelariilor din Vest au fost eronate.

În istoria ultimilor 100 de ani, când Ungaria a fost izolată pe plan extern, a pierdut enorm, exemplul elocvent fiind cele două Războaie Mondiale, când lipsa de viziune, valori democratice și competitivitate a liderilor maghiar a dus la pierderi și traume pe care nici până astăzi nu știu cum să le gestioneze.

Orbán Viktor este pe cale să repete istoria, în sensul unei izolări externe puternice a guvernului Ungariei, cu consecințe negative și asupra poporului maghiar (a nu se înțelege cumva că îl comparăm pe premierul Ungariei și regimul său iliberal cu regimul nazist). SURSA:  G4Media.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…