Scandalul interceptărilor telefonice: Guvernul grec o critică pe corespondenta Politico la Atena

Scandalul interceptărilor telefonice: Guvernul grec o critică pe corespondenta Politico la Atena

Guvernul grec a calificat joi drept ''inexact'' un articol al corespondentei Politico Europe cu privire la scandalul interceptărilor telefonice, executivul vizând direct jurnalista şi provocând protestul asociaţiilor jurnaliştilor, care evocă ''presiuni'' asupra media, conform Agerpres .

avertizare mae grecia jpeg

Foto: Arhivă

''Reportajul secţiei Brussels Playbook a Politico conţinea inexactităţi privind faptele'', ''judecăţi'' şi ''guvernul era obligat şi avea dreptul de a reacţiona printr-o declaraţie publică, dar şi trimiţând o scrisoare către Politico pentru a prezenta obiecţiile sale'', a indicat Giannis Oikonomou, purtător de cuvânt al guvernului grec.

Miercuri, Politico Europe a publicat un articol semnat de corespondenta sa în Grecia, Nektaria Stamouli, care conţinea extrase dintr-un răspuns al executivului grec la o scrisoare trimisă de Ana Gallego Torres, directoarea Serviciului de justiţie şi protecţie a consumatorilor al Comisiei Europene, care la finalul lunii iulie îi ceruse guvernului grec detalii despre ancheta referitoare la presupusa utilizare a sofware-ului ilegal Predator în Grecia.

Articolul din Politico Europe era critic la adresa răspunsului Atenei către Bruxelles: ''în timp ce autorităţile greceşti se declară în această scrisoare la dispoziţia Comisiei'' pentru a-i furniza informaţii despre anchetă, ele sugerează Bruxellesului să ''nu se bazeze pe reportajele anumitor media ce rămân în mare parte de dovedit''.

Oikonomou a acuzat-o pe semnatara articolului, Nektaria Stamouli, că a procedat la o alegere ''selectivă'' în extrasele respective şi a salutat un nou articol, publicat joi de Politico, care conţinea ''clarificări'' asupra scandalului interceptărilor telefonice.

Miercuri, el o acuzase pe Nektaria Stamouli, care este şi preşedinta Asociaţiei presei străine din Grecia (FPA), ''că este cunoscută ca având legături cu Syriza'', principalul partid de opoziţie de stânga din Grecia.

Afirmaţiile lui Giannis Oikonomou au provocat reacţia asociaţiilor de jurnalişti, care au evocat ''presiuni guvernamentale asupra media greceşti şi străine''.

''Giannis Oikonomou a încercat să discrediteze munca Nektariei Stamouli şi a Politico Europe după reportajul privind PredatorGate'', subliniază 'Reporteri Fără Frontiere' (RSF).

Guvernul conservator condus de Kyriakos Mitsotakis se află sub o presiune enormă după dezvăluirile privitoare la supravegherea de către serviciile naţionale de securitate (EYP) a lui Nikos Androulakis, un eurodeputat devenit lider al opoziţiei socialiste PASOK, al treilea partid parlamentar ca mărime.

Acest scandal a dus la două demisii din rândul colaboratorilor premierului Mitsotakis - cea a şefului EYP Panagiotis Kontoleon şi cea a secretarului general al cabinetului prim-ministrului, Grigoris Dimitriadis.

Nikos Androulakis, care a fost ales lider al PASOK în decembrie 2021, a declarat că a aflat că EYP i-a ascultat convorbirile la sfârşitul anului 2021. El însă nu a dezvăluit sursa informaţiei.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Prinț” bugetar cu două apartamente în Dubai...

2 Cine e adevăratul suveran al suveraniștilor și cel mai periculos dintre ei. Expert în extremism: „Să nu ne lăsăm păcăliți de acest aspect”

3 De citit ce spune omul ăsta despre rețelele sociale

4 Știrea asta pare SF în raport cu ce probleme grave sunt în jurul nostru...

5 „Va deveni evident că aceasta este doar idioțenia unui om bătrân” / Putin a cerut „să își graveze propriile inițiale” pe lanțurile pentru crucile purta…