Scandalul dispozitivelor medicale mutate de pe cadavre pe pacienții cardiaci, în presa internațională
Scandalul dispozitivelor medicale mutate de pe cadavre pe pacienții cardiaci de către medici din Iași și Brașov a ajuns în atenția presei internaționale. Mai multe publicații descriu sistemul medical românesc ca fiind corupt, ineficient, politizat și cel mai puțin dezvoltat din Uniunea Europeană (UE).
Scandalul medicilor români a ajuns în presa internațională / Foto: Arhivă / Pixabay
Reuters notează că „Statul a construit un singur spital în ultimele trei decenii, cheltuiește cel mai puțin pentru sănătate din UE, iar zeci de mii de medici și asistente au emigrat”.
O altă publicație care a scris despre subiect este The Guardian . Jurnaliștii notează că „Unul dintre cei cinci medici, care lucra la un spital din Iași, oraș din estul României, a fost plasat în arest preventiv până la finalizarea anchetei, fiind acuzat de abuz de putere și luare de mită, au precizat procurorii într-un comunicat”.
Ziarul mai menționează că procurorii au declarat că medicul „a supravegheat o rețea de alți patru medici care i-au furnizat implanturi cardiace extrase de la pacienți decedați, fără aprobarea prealabilă a acestora sau a familiilor lor”.
În plus, publicația britanică mai vorbește și despre informațiile transmise de procurori, conform cărora medicul Dan Tesloianu a efectuat 238 de intervenții chirurgicale pe parcursul a șapte ani, începând din 2017, folosind ilegal implanturi extrase de la pacienți morți sau de proveniență necunoscută și punându-și pacienții în pericol de complicații grave sau de deces, conform comunicatului parchetului.
Nu în ultimul rând, și Independent relatează despre scandalul medicilor din România și menționează că sistemul medical din țară este cel mai slab dezvoltat din UE. În plus, publicația subliniază și că statul român a fost incapabil să construiască după Revoluția din 1989 un spital.
Reamintim că medicul Dan Tesloianu, de la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi ,a fost arestat, sâmbătă, pentru 30 de zile , în dosarul stimulatoarelor cardiace extrase din cadavre şi montate la pacienţi. Decizia a fost luată de magistrații de la Tribunalul București.
Tot în acest dosar, alţi cinci medici sunt urmăriţi penal pentru luare de mită, iar patru pacienţi sunt cercetaţi pentru dare de mită. Faţă de unul dintre medici, procurorul a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cu obligaţia de a nu mai exercita profesia de medic.
Sursa: adevarul.ro