Scandalul Bercea se devoalează/DNA îl va chema pe Victor Ponta la audieri. Premierul României va fi cercetat pentru trafic de influenţă şi abuz în serviciu în Dosarul Duicu

Scandalul Bercea se devoalează/DNA îl va chema pe Victor Ponta la audieri. Premierul României va fi cercetat pentru trafic de influenţă şi abuz în serviciu în Dosarul Duicu

DNA îl va chema pe Victor Ponta la audieri. Premierul României va fi cercetat pentru trafic de influenţă şi abuz în serviciu. Ceea ce se spune de peste două săptămâni pe surse, capătă din ce în ce mai mult contur. Procurorii DNA ar urma chiar să solicite Camerei Deputaţilor avizul pentru arestarea lui Ponta. În acest fel se adeveresc spusele lui Dragnea în faţa baronilor, la întâlnirea de pe vaporaşul de la Brăila, că Ponta a greşit grav şi nu va fi candidatul PSD, dar şi presupunerile celor mai mulţi cunoscători, că scandalul declanşat de Antena3 are menirea de a transforma inculparea lui Ponta într-o nouă răzbunare politică a lui Băsescu. La pachet cu răzbunarea Procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, prinsă şi ea în iţele acestui scandal. Dealtfel, în scandalul Bercea vs M. Băsescu s-a vorbit doar sporadic şi tangenţial despre rolul doamnei Ponea în dosar. Noi credem că aici este cheia. Iar Duicu ştie foarte bine. Altminteri nu avansa el, un interlop, în PSD, cu o asemenea viteză. Oameni buni, la momentul arestării sale, Adrian Duicu urcase neverosimil în ierahia partidului, era preşedintele Ligii Aleşilor Locali din PSD. Ales sub privirile lui Ponta, şi la recomandarea lui protectoare. Practic, Duicu a primit această poziţie ca un cadou de ziua lui. Să aducem aminte şi de legea prin care Şeful Poliţiei Române primeşte, la propunerea directă a lui Victor Ponta, rang de secretar de stat? Propunere care a venit chiar după arestarea lui Duicu?

Dar să revenim la datele din Dosarul Duicu. Pentru că, brusc, apar elemente noi. Astfel, procurorii DNA arată, într-un referat în cazul Duicu, că şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, s-a prezentat la Guvern, la solicitarea premierului Victor Ponta, pentru a discuta cu fostul şef al CJ Mehedinţi, DNA invocând ca probă declaraţia lui Tobă, fără a reda însă afirmaţiile acestuia. Sunt însă lesne de dedus.Procurorii DNA spun, în referatul din 27 iunie pentru prelungirea arestării lui Adrian Duicu , fostul şef al CJ Mehedinţi, că Petre Tobă , s-a prezentat la Guvern, pe 13 iunie, la solicitarea premierului Victor Ponta , pentru a discuta cu Duicu.Procurorii DNA precizează că "mai multe persoane au fost audiate în calitate de martor şi au fost solicitate înscrisuri de la mai multe instituţii, mijloacele de probă astfel administrate confirmând situaţia de fapt".

În acest sens, ei menţionează, printre altele, "declaraţia martorului Tobă Petre, inspectorul general al Poliţiei Române, din care rezultă faptul că s-a întâlnit cu inculpatul Duicu Ioan-Adrian în sediul Guvernului, prilej cu care acesta din urmă a făcut 'aprecieri pozitive' la adresa inculpatului Ponea Constantin Stefan (fostul şef al Poliţiei Mehedinţi, n.r.)".

Potrivit referatului DNA citat, la data de 20 martie 2013 fostul şef al Consiliului Judeţean (CJ) Mejedinţi i-a cerut lui Doru Dumitrescu, la acea dată adjunct al secretarului de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, şef al Departamentului de Ordine Publică în cadrul aceluiaşi minister, să discute cu Petre Tobă în sensul de a obţine promovarea lui Ştefan Ponea, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Mehedinţi la data faptelor, într-o funcţie de conducere în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Cei doi au purtat o altă discuţie pe aceeaşi temă şi pe 3 aprilie 2013, stabilind să se întâlnească şi să discute în ziua următoare, discuţie la care urma să participe şi Ponea.

La data de 11 iunie 2013, Duicu îi comunică lui Dumitrescu că, pe data de 13 iunie 2013, intenţionează să meargă la premier: "Mă duc la premier dimineaţă şi o să-l pun şi pe premier să sune, că eu vreau să-l stabilizez pe acesta bine acia", se arată în referat.

La data de 13 iunie 2013, Duicu s-a deplasat la Bucureşti, fără a fi însoţit însă de şeful de atunci al IPJ Mehedinţi, spun procurorii.

"Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, transmiţându-i că la premier se află ministrul afacerilor interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ştefan un SMS, transmiţându-i că prim-ministrul l-a chemat pe Tobă Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menţinerea temporară a numitului Ponea Constantin Ştefan în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei Ordine Publică, solicitare cu care numitul Tobă Petre s-a arătat de acord", se arată în referatul procurorilor.

Aceştia mai spun că, în aceste împrejurări, fostul şef al CJ Mehedinţi, folosindu-se de autoritatea conferită de poziţia sa în cadrul Partidului Social Democrat, a obţinut folosul pe care i-l promisese fostului şef al poliţiei judeţene.

"Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, comunicându-i rezultatul întâlnirii avute cu Tobă Petre: 'ţie ţi-a rezervat director adjunct la Ordine Publică şi-l ţine până te hotărăşti tu să pleci de-acolo şi i-am spus: nu pleacă acum de aicea…ştia subiectul de ea, că vrea să vină la Parchetul General, că la DNA a avut o problemă şi n-a pus-o acolo…deci e absolut ok, o să urmeze treaba aia cât de curând; cealaltă zic; ceea ce te interesează cel mai mult'", se mai spune în referat.

Procurorii notează că, în acest fel, Duicu i-a transmis lui Ponea că, în viitor, acesta va obţine şi folosul vizat pentru soţia acestuia, Elisabeta Ponea, respectiv ocuparea unei funcţii de conducere în cadrul unei structuri de parchet din Bucureşti.

Referat DNA: Discuţii privind numirea Elisabetei Ponea in conducerea DNA/PICCJ; propunerea a fost transmisă CSM

Discutii intre Adrian Duicu, fost presedinte al CJ Mehedinti, si Adrian Badescu, consilier in cadrul Cancelariei Prim-ministrului si presedinte al TSD Mehedinti, in legatura cu numirea Elisabetei Ponea intr-o functie de conducere la PICCJ sau DNA, dar si faptul ca propunerea in cazul procuroarei a fost inaintata CSM de catre ministrul Justitiei apar in referatul procurorilor anticoruptie prin care acestia cereau prelungirea masurii arestarii preventive in cazul fostului sef al CJ Mehedinti, scrie si Agerpres.

In ceea ce priveste folosul pretins de catre Stefan Ponea pentru sotia sa, Elisabeta Ponea, respectiv numirea intr-o functie de conducere in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) sau in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), procurorii sustin ca din mijloacele de proba administrate pe parcursul urmaririi penale au reiesit urmatoarele aspecte relevante:

"In 8 iulie 2013, Adrian Duicu l-a contactat telefonic pe Adrian Badescu, consilier in cadrul Cancelariei Prim-ministrului si presedinte al TSD Mehedinti, caruia i-a spus sa-i transmita lui Vlad Stoica, sef al Cancelariei Prim-ministrului, ca acesta din urma sa-i duca premierului CV-ul numitei Elisabeta Ponea", se spune in referatul DNA.

Potrivit documentului, in cadrul discutiei, Adrian Duicu a convenit cu Adrian Badescu ca acesta sa-i spuna sefului Cancelariei premierului ca primii doi s-ar fi intalnit si ca nu au discutat aceste aspecte "sensibile" la telefon.

"(...)

Adrian Duicu: Deci am vorbit de toate comunele, numai de treaba mea nu l-am intrebat de ce nu am fost. Am fost cu el la masa, m-a luat cu el cu masina. (...) N-o sa-i spun lu' Vlad prin telefon eu.

Adi Badescu: Asa?

Adrian Duicu: Sa-i duca CV-ul lu'... m-a intrebat de CV-ul lu' ...

Adi Badescu : Vlad?

Adrian Duicu: Lu' madam Ponea. Da.

Adi Badescu: A! Lu' ... asa? Am inteles.

Adrian Duicu: Lu' doamna... doamna lu' sefu' ... a lu' Ponea.

Adi Badescu: Aha. Am inteles.

Adrian Duicu: Stii?

Adi Badescu: Bine. Bine.

Adrian Duicu: Spune-i lu' Vlad tu ca eu nu pot sa-i spun. Ii spun ca o sa-i spui tu ceva ca eu... Ca ti-am spus tie, ca m-am intalnit cu tine si ti-am spus, nu la telefon.

Adi Badescu: Da. Da. Am inteles.

Adrian Duicu: Sa duca CV-ul pentru... pentru procuroru', pentru Ponea.

Adi Badescu: Aha. Am inteles.

Adrian Duicu: Lu' doamna Ponea.

Adi Badescu: Ihi.

Adrian Duicu: Neaparat ii spui lu' Vlad! Da?

Adi Badescu: Da.

Adrian Duicu: M-a intrebat de el unde e."

Procurorii mai arata ca, ulterior, in aceeasi zi, Adrian Duicu l-a contactat pe Vlad Stoica, pentru a se asigura ca Adrian Badescu i-a transmis "mesajul".

In 11 iulie 2013, Adrian Duicu a mai purtat o discutie telefonica pe aceeasi tema cu Adrian Badescu:

(...)

Adi Badescu: Si cu ala, nu stiu. Ii mai aduc aminte si azi sa-i dea lu' al mare.

Adrian Duicu: Cu?

Adi Badescu: CV-ul, ii mai aduc aminte si azi sa i-l dea lu' al mare.

Adrian Duicu: Da. Da. Da. (...)

De asemenea, s-a retinut de DNA ca, in 2 septembrie 2013, Adrian Duicu i-a transmis lui Stefan Ponea un mesaj SMS cu urmatorul continut: "Zilele.astea.o.sa.fie.contactata.sotia.ta"

"La data de 4 septembrie 2013 Ministerul Justitiei a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea ca numita Elisabeta Ponea sa fie numita in functia de procuror sef al Sectiei Judiciare a Directiei Nationale Anticoruptie", se mai spune in document.



populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…