Scandalos!/Recorder: Aceasta este casa bucătăresei căreia Guvernul României i-a dat contractul de 12 milioane de euro pentru măștile de protecție
Scandalos!/Recorder: Aceasta este casa bucătăresei căreia Guvernul României i-a dat contractul de 12 milioane de euro pentru măștile de protecție.
Guvernul României, prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, a încheiat un acord cadru în valoare de 56 de milioane de lei (12 milioane de euro) pentru achiziționarea de măști de protecție. Potrivit Recorder , proprietara firmei câștigătoare este femeie din Călugăreni care a lucrat ca bucătăreasă, iar sediul companiei Romwine&Cofee este într-o încăpere a unei case simple de țară
Contractul a fost încredințat firmei Romwine&Cofee, înființată în urmă cu un an și având ca obiect principal de activitate „comerț cu produse alimentare, băuturi și produse din tutun, efectuat prin standuri, chioșcuri și piețe”.
Romwine&Cofee este deținută în acte de o anume Maria Cristian și are sediul în satul Uzunu din comuna Călugăreni (Giurgiu). Marin Voinea, primarul din Călugăreni, habar nu avea de existența unei firme atât de puternice în comuna sa: „Nu figurează la primărie. Nu are niciun bun trecut la noi la taxe și impozite”, a declarat primarul.
În satul Uzunu, la adresa firmei, se află o curte banală, cu o casă bătrânească și o alta construită recent. Conform datelor de la Registrul Comerțului, sediul Romwine se află într-una dintre aceste case, în camera 1.
Vecinii s-au arătat surprinși că de acolo, din satul lor, se fac afaceri atât de importante. O cunosc bine pe Mioara Cristian și le vine să râdă când aud că învârte contracte de milioane de euro. „Nu e om de afaceri, ea lucrează ca bucătăreasă la han, la Călugăreni. Acum hanul s-a închis și lucrează cu ziua, împreună cu mai multe fete de aici, de la noi, la o firmă de lângă han”, a spus vecina care stă gard în gard cu tanti Mioara. Vecinii mai spun că, înainte să ajungă bucătăreasă, Maria Cristian a lucrat la o fermă de pui din Călugăreni, care s-a închis între timp.
Citește articolul complet pe Recorder .
Foto: Casa în care locuiește proprietara firmei/ Recorder
----
În realitate, firma Romwine & Cofee SRL este distribuitor al Sanimed International Impex SRL, se arată într-un comunicat transmis chiar de cele două firme. Reamintim că am scris despre Romwine & Cofee SRL, o firmă dintr-o comună din Girgiu care se ocupă de vânzarea de băuturi și cafea, că a încheiat două acorduri cadru pentru livrarea a 1,75 milioane lei, la preț ridicat. Dar cine este Sanimed?
Dar cine este Sanimed? Este o firmă controlată de Cătălin Hideg, afacerist în domeniul sănătății, fost partener de afaceri cu Florin Secureanu, fostul manager al Spitalului Malaxa din Capitală, judecat acum pentru acte de corupție, dezvăluie HotNews.ro .
Libertatea scria despre Sanimed anul trecut că importa importa roboți de eliminare a infecțiilor nosocomiale cu lumină pulsată UV-C cu XENON, la preț de 65.000 euro, pe care îi vindea apoi spitalelor românești la preț de 150.000 euro. Libertatea mai arăta că patronul Sanimed este puternic conectat la masonerie, precum și la persoane precum Florin Secureanu sau din sistemul academic al SRI, precum generalul Onișor, Hideg a controlat o parte a acțiunilor de la Sanimed, până în 2017, printr-un off-shore din Cipru și a făcut afaceri și cu nepotul lui Fidel Castro.
Susține că prețurile ofertate de către firma care vinde băuturi și cafea erau sub prețul mediu estimat de catre ONAC respectiv 21,9 lei pentru FFP2 și 31,9 lei pentru FFP3 fata de prețul estimat de către ONAC de 24,59 lei pentru FFP2 și 32,99 lei pentru FFP3.
În data de 20.03.2020 a încheiat cu IGSU contractul subsecvent pentru o cantitate de 795.000 măști FFP2 la o valoare fără TVA de 17.410.500 lei și 875.000 măști FFP3 la o valoare de 27.912.500 lei fără TVA, produsele urmând a fi livrate etapizat în max.35 zile.
În data de 23.03.2020, au fost livrate primele 100.000 măsti (50.000 FFP2 si 50000 FFP3) către IGSU. A fost emisa factura de avans de 30% din valoarea contractelor fără TVA. Sanimed susține că primele măști au fost livrate "cu eforturi foarte mari".
Sanimed mai susține că articolele din presă ar putea pune în pericol derularea contractelor și că ar putea opri importurile de măști din Turcia. Există posibilitatea într-adevăr să fie oprit contractul, în condițiile în care cazul a intrat în atenția Corpului de Control al Ministerului Finanțelor.
"Consideram ca articolele aparute in presa sunt nu numai defăimatoare la adresa grupului Sanimed International Impex SRL dar pot si pune in pericol buna derulare a Contractelor de Furnizare, acest fapt ducand la stoparea importului de Masti FFP2 si FFP3 in Romania. In momentul de fata grupul Sanimed este singura companie care a obtinut Autorizatia de Import de Masti FFP2 si FFP3. (...)In situatia in care informatiile eronate aparute in presa ajung in posesia partenerilor din Republica Turcia acest fapt ar putea pune in pericol relatia contractuala existenta intre grupul Sanimed si firma producatoare MFA anulandu-se in acelasi timp acordul existent pentru exportul de masti FFP2 si FFP3 catre Romania", susține Sanimed.