Scandaloasele mușamalizări ale DIICOT în dosarele 10 august și Black Cube: Șefii care au comandat cele două operațiuni au scăpat neatinși de procurorii Giorgianei Hosu
DIICOT, instituție condusă de Giorgiana Hosu, a înregistrat azi două rateuri fără precedent. În dosarul violențelor de la Mitingul Diasporei din 10 august 2018 nu a găsit nici un vinovat pentru bătăile luate de protestatari, iar în dosarul de spionaj la adresa lui Kovesi au ratat finanțatorii afacerii, prinzând doar executantul – pe fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, scrie jurnalistul Cristian Pantazi pe G4Media.ro .
Dosarul Black Cube. Procurorii DIICOT recunosc, în comunicatul oficial de presă, că Daniel Dragomir, care a inițiat operațiunea de compromitere a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost în realitate doar un intermediar, o interfață între compania israeliană și adevărații finanțatori ai afacerii.
De altfel, procurorii DIICOT arată că Dragomir a constituit un grup infracțional organizat, cooptând finanțatori ai operațiunii și persoane care să îi ofere expunere mediatică: ”În urma anchetei s-a stabilit faptul că, fiind conștient de amploarea şi implicit de impactul pe care ar trebui să îl aibă o astfel de campanie denigratoare, inculpatul D.D. a acceptat ideea cooptăriialte persoane interesate de organizarea unei astfel de campanii, persoane care să-i sprijine demersurile atât din punct de vedere financiar cât şi din punctul de vedere al modalităţii efective de valorificare optimă a eventualului rezultat negativ al campaniei în mass – media naţională”.
Cine sunt aceste persoane, finanțatorii reali? Nu știm, pentru că DIICOT, sub conducerea Giorgianei Hosu, nu a aflat. Cu alte cuvinte, adevărații beneficiari ai operațiunii de spionaj Black Cube rămân nepedepsiți.
Și asta deși, încă din 2016, jurnalistul Dan Tăpălagă scria că Black Cube a incheiat doua contracte distincte in Romania, unul in martie 2015 avandu-l drept beneficiar pe omul de afaceri Dan Adamescu, iar al doilea in februarie 2016, cu fostul ofiter SRI Daniel Dragomir.
La acel moment au apărut informațiile că pentru strangerea sumei de 900.000 de lire, necesară ambelor contracte, s-ar fi realizat „o chetă”, mai multe figuri importante anchetate de procurorii anticoruptie contribuind la operatiune cu bani. Altfel spus, in acest al doilea contract s-ar fi alaturat mai multe persoane importante anchetate de DNA, moguli si politicieni, interesati de compromiterea sefei DNA. Nu vom ști niciodată cine sunt, câtă vreme DIICOT a îngropat ancheta și a trimis în judecată doar executantul, pe Daniel Dragomir.
Dosarul 10 august. Sute de români au fost bătuți și gazați de jandarmi la mitingul anti-PSD din 10 august 2018. Parchetul Militar s-a autosesizat și a deschis un dosar, dar DIICOT a luat practic dosarul procurorilor militari și azi a mușamalizat toate faptele. Au scăpat de anchetă atât șefii jandarmilor (Cucoș, Sindile, Cazan), cât și politicienii PSD acuzați la acel moment de protestatari că ar fi comandat reprimarea violentă a mitingului. Nici un cuvânt în comunicatul DIICOT despre Liviu Dragnea, Carmen Dan ori Viorica Dăncilă, cei care conduceau formal și informal guvernul României în momentul declanșării violențelor de la 10 august.
În dosarul 10 august au rămas să plătească doar acarii Păun, prin declinarea unei părți din anchetă către Parchetul Militar în cazul jandarmilor simpli care au lovit și gazat protestatarii. Dar cine a comandat operațiunea? Cine a dat ordinele? Cine a supervizat violențele fără precedent în ultimele decenii împotriva populației? Nu vom ști, pentru că parchetul condus de Giorgiana Hosu a dat clasare pentru principalele fapte.
Cum a mușamalizat DIICOT dosarul? I-a securizat pe șefii Jandarmeriei, dându-le clasare pentru fapte pentru care DIICOT nu avea competență. Probă e că procurorii DIICOT și-au declinat competența la Parchetul Militar pentru urmărirea penală a jandarmilor care s-au dedat la violențe, dar nu și-au declinat această competență și în cazul șefilor Jandarmeriei. O dublă măsură evidentă, din care au câștigat șefii care au supervizat reprimarea mitingului.
De notat că, așa cum a scris Europa Liberă, colonelul de Jandarmerie Cătălin Paraschiv, cel supranumit „Fantoma în alb” sau „Dirijorul” în timpul protestelor din 10 august 2018, este prieten de 10 de ani cu soţul Giorgianei Hosu, cea care ar fi trebuit să-l ancheteze pentru rolul jucat în reprimarea demonstraţiei din Piaţa Victoriei. Paraschiv nu a fost decât martor în dosar.
Asistăm la o dublă mușamalizare fără precedent după aderarea României la UE și NATO. După tergiversarea dosarelor Revoluției și Mineriadei, clasarea faptelor din dosarul 10 august e o rușine majoră pentru justiția din România. Dacă ministrul Cătălin Predoiu, care a propus-o în funcția de șef DIICOT pe Giorgiana Hosu, și președintele Klaus Iohannis – care a semnat decretul în ciuda avizului negativ de la CSM – vor accepta tacit soluția DIICOT, vor fi la fel de vinovați moral ca și Hosu.
Rămâne de văzut doar dacă procurorul general Gabriela Scutea va avea curaj să infirme monstruozitatea referitoare la dosarul 10 august, așa cum a infirmat dosarul Parchetului Militar în legătură cu filajul la ziariști și magistrați. Dacă nu, înseamnă că operațiunea de numire a procurorilor șefi pe filiera Predoiu – Iohannis a avut ca scop fix îngroparea marilor dosare și definitivarea operațiunii de îngropare a justiției, începută de PSD.