SCANDAL/Iohannis îl AMENINȚĂ pe Ponta după ACUZAȚIILE acestuia de TRAFIC de INFLUENȚĂ!
Presedintele Klaus Iohannis a catalogat, joi, la plecarea intr-o vizita oficiala de trei zile in Italia, drept "foarte grave" afirmatiile facute miercuri seara de premierul Victor Ponta intr-o emisiune la B1 Tv. Klaus Iohannis a declarat joi ca "Primul ministru avea ieri informatii de la servicii ca oameni din anturajul meu ar fi avut intalniri cu reprezentantii unei companii, lasand sa se inteleaga ca ar exista trafic de influenta. Acest lucru este surprinzator si fals. Nu a existat la nivelul Administratiei Prezidentiale si nici in PNL nici o discutie cu lobby-isti. Luand act de declaratiile primului ministru de aseara de la un post de televiziune, am rugat organele abilitate sa verifice de ce fel de informatii dispune primul ministru. Daca ele se confirma, daca nu, domnul prim ministru va raspunde pentru acest lucru. Este foarte grava afirmatia. Daca incepem iarasi sa ne jucam cu astfel de afirmatii ca in campanie, nu este bine. Cum nu sunt in campanie, nu mai tolerez asa ceva. Am avut o discutie telefonica deocamdata cu directorul SRI si l-am rugat sa cerceteze cu maxima eficienta si seriozitate aceste informatii."
Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seara, la la B1 TV, ca l-a informat pe presedintele Klaus Iohannis despre intentia Guvernului de a interzice temporar exportul de masa lemnoasa neprelucrata prinntr-o ordonanta de urgenta, potrivit Mediafax.
Citește și Voievodul Minciunii, cu SISTEMUL și PROPAGANDA în spate, îl UMILEȘTE pe Marele Mut
Ponta a sustinut, la B1 Tv, si ca are informatii concrete legate de intalniri ale unor liberali cu reprezentanti ai companiei Holzindustrie, el nedorind insa sa spuna numele acelor liberali. Ponta a afirmat ca este convins ca institutiile statului monitorizeaza situatia si vor informa Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) in reuniunea care va analiza si problema Codului Silvic si care a fost programata pentru luna iunie.
La scurt timp, copresedintele PNL, Alina Gorghiu, a afirmat, intr-o postare pe Facebook, ca premierul Victor Ponta "face declaratii iresponsabile" cand "sustine ca PNL a facut lobby in favoarea unei companii"
Ponta nu a divulgat numele liberalilor la care face referire nici cand a fost intrebat daca este vorba de deputatul PNL Lucia Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului in 2005-2008 si ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura in Guvernul Ponta din decembrie 2012 pana la iesirea PNL de la guvernare.
Intrebat la B1 TV daca este vorba in acest caz de trafic de influenta, Ponta a raspuns in prima faza "100%", dupa care a precizat ca nu el este cel care poate face incadrari juridice, insistand insa pe ideea ca liderii liberali au avut intalniri private cu reprezentantii Holzindustrie Schweighofer.
Referitor la scrisoarea primita din partea acestei companii, in care, conform presei, este solicitata scoaterea pragului de 30% din Codul Silvic si este invocata posibilitatea actionarii in instanta a statului roman, premierul a spus ca amenintari din partea firmelor a mai primit in mandatul de prim-ministru, dar nu l-au impresionat. "Este anormal. Este un mijloc de presiune, dar nu e nici prima, nici ultima firma care-l foloseste", a spus Ponta.
El a sustinut totodata ca reprezentantii companiei austriece i-au cerut o intrevedere, dar nu a acceptat.
La remarca moderatorilor ca Presedintia a prezentat opinia Consiliului Concurentei, din care rezulta ca aceasta institutie a propus eliminarea pragului de 30% la comercializarea masei lemnoase, Ponta a raspuns: "Nu ati vazut ca oameni din conducerea Consiliului acum lucreaza la Schweighofer?".
El a adaugat insa imediat ca a lucrat foarte bine cu membrii Consiliului Concurentei, care este o institutie certificata de Uniunea Europeana, si ca nu vrea sa lanseze acuzatii fara probe concrete, precizand insa ca in cazul liderilor liberali care au avut intalniri cu firma austriaca se bazeaza pe lucruri concrete.
Miercuri seara, Presedintia a postat pe site opinia primita, in luna martie, din partea Consiliului Concurentei referitor la proiectul Codului Silvic, in care institutia apreciaza ca limitarea achizitiei/procesarii de masa lemnoasa la 30% este o bariera pe piata comercializarii si propune eliminarea acestui plafon.