Scandal înainte de campania electorală de la Chișinău: Primarul cere demisia șefului autorității electorale. Cum a reacționat instituția vizată

Scandal înainte de campania electorală de la Chișinău: Primarul cere demisia șefului autorității electorale. Cum a reacționat instituția vizată

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, cere demisia șefului Comisiei Electorale Centrale, Angela Caraman, din motiv că este membru PAS, formațiunea de guvernământ în R. Moldova. În replică, cei de la CEC susțin că sunt ținta unei campanii de denigrare și a falsurilor lansată de policitieni.

Ion Ceban, primarul Chișinăului FOTO Arhivă

Ion Ceban, primarul Chișinăului FOTO Arhivă

Ion Ceban a cerut demisia conducerii Comisiei Electorale Centrale (CEC) pe Facebook, unde și-a spus oful cu privire la situația dată.

Lupul, pus paznic la oi. Președintele Comisiei Electorale Centrale, Angela Caraman, membru PAS. PS. Angela Caraman trebuie să-și dea demisia. Ori, în țară avem specialiști cu adevărat buni, doar că nu sunt membri PAS. În istoria Republicii Moldova, nicio guvernare nu și-a desemnat, în asemenea hal, membrii de partid. Nimeni, în afară de PAS, nu și-a propus membrii de partid la conducerea CEC, instituție care trebuie să fie independentă, deoarece în funcție de corectitudinea ei, cetățenii își aleg viitorul”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Totodată, el sugerează că Angela Caraman a fost numită pe nedrept în această funcție. „Angela Caraman, membră PAS, propusă de PAS în campania electorală din 2019 la funcția de primar de Ghidighici, după care consilier din partea PAS în consiliul local Ghidighici și președintele fracțiunii PAS, concomitent fiind consilierul primarului PAS din Stăuceni. Pentru ce merite nimeni nu știe, Angela Caraman este numită în funcție de președinte la CEC. Cum credeți, cum sunt create regulamentele și noile legi electorale? Evident, în favoarea colegilor săi din PAS. ACUM E TIMPUL SĂ LE ÎNTOARCĂ DATORIA, DEOARECE COLEGII PAS AU PROMOVAT-O. Culmea e că ei deja pregătesc fraudarea alegerilor locale din Chișinău”, a punctat Ion Ceban.

În replica, responsabilii CEC-ului susțin că acuzațiile sunt nefondate, iar unii actori politici promovează falsuri, pentru a atrage autoritatea electorală în polemici pe subiecte politice și pentru a o discredita în preajma alegerilor locale.

Comisia are toate motivele să creadă că scopul real urmărit este de a discredita instituția în ajunul unui exercițiu democratic important pentru țara noastră - alegerile locale generale din data de 5 noiembrie 2023. Nu este exclus că, în așa fel, se pregătește terenul pentru anumite scenarii politice în perioada campaniei electorale, dar şi în perioada post-electorală. Însă, dincolo de interesele politice ale anumitor forțe, CEC ține să transmită un mesaj clar: nu se va lăsa atrasă în jocuri şi scenarii politice! Misiunea CEC este să asigure buna organizare și desfășurare a alegerilor. CEC îndeamnă subiecții electorali să renunțe la acțiunile ce urmăresc atragerea instituției în diverse scenarii cu mize de partid înguste”, au anunțat reprezentanții instituției.

În acest context, aceștia au venit cu un apel către alegători, sugerându-le să nu cadă în plasa actorilor politici care urmăresc să-și satisfacă propriile interese.

,,CEC a fost şi rămâne în serviciul valorilor democratice şi își va îndeplini cu strictețe obligațiunile pe care le are în conformitate cu legislația în vigoare.Comisia va fi și în continuare o instituție independentă, deschisă, profesionistă, gata să facă față oricăror provocări și va continua să depună eforturi consolidate pentru garantarea unor alegeri corect”, au conchis cei de la CEC.

Startul campaniei electorale

Republica Moldova a intrat, pe 7 august, în perioada electorală pentru alegerile locale programate pentru luna noiembrie a acestui an.

Cel mai urmărit și așteptat scrutin va fi în Chișinău, unde în cursa pentru funcția de edil s-au înscris mai multe persoane. Printre ele se numără actualul primar al Chișinăului, Ion Ceban, care aspiră pentru al doilea mandat nu pe listele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, așa cum a făcut-o prima dată, ci pe cele a formațiunii sale, Mișcarea Alternativă Națională (MAN), fondată anul trecut și care ar beneficia de susținere din partea consilierilor politici trimiși de FSB-ul rusesc și acuzați de spionaj în Republica Moldova. Schema a fost făcută publică luna trecută de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău.

Ion Ceban a venit cu o reacție după briefingul de presă susținut de șeful SIS și după informațiile publicate mai târziu de presă, negând cele relatate.

,,Solicităm excluderea Partidului ”Mișcarea Alternativa Națională” din așa-zisele investigații și tot felul de presupuneri anunțate anterior și de fostul premier și vicepremier care au fost atacați în instanță pentru declarații nefondate și calomnioase. Amintim, MAN nu are tangențe cu informațiile tirajate intenționat și concertat în presă, iar despre acest lucru am informat toate instituțiile internaționale”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Lilian Carp, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate, este candidatul partidului care guvernează Republica Moldova. Victor Chironda, fost viceprimar al Capitalei, a fost înaintat din partea Platformei DA.

Adrian Albu este candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova la această funcție.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!