Scandal în Marea Britanie: Copiii „mireselor ISIS” aduși în secret în țară și dați spre adopție

Scandal în Marea Britanie: Copiii „mireselor ISIS” aduși în secret în țară și dați spre adopție

Copiii femeilor britanice care s-au alăturat grupului terorist ISIS, așa numitele „mirese ISIS”, sunt aduși în secret în Marea Britanie și plasați pentru adopție, reiese dintr-un raport recent.

Copiii femeilor care au luptat pentru ISIS, dați spre adopție, cu toate că au rude în viață

Copiii femeilor care au luptat pentru ISIS, dați spre adopție, cu toate că au rude în viață FOTO AFP

Se pare că cel puțin zece copii au fost repatriați din taberele de detenție din Siria, în principal orfani sau minori neînsoțiți, scrie Suday Time citat de Daily Mail .

Printre ei se numără doi frați a căror mamă britanică se pare că a fost ucisă în nord-estul Siriei în 2019. Tatăl lor, care nu este britanic, ar fi fost capturat și se află în prezent într-o tabără de detenție pentru luptătorii străini.

Frații născuți în Siria au fost repatriați anul trecut și sunt acum în îngrijirea unor asistenți maternali în sud-estul Angliei, fiind pregătiți pentru adopție, în ciuda faptului bunicii lor, care nu trăiesc în Marea Britanie, s-au oferit să aibă grijă de ei.

Cei care au întocmit raportul spun că această ofertă a fost respinsă de autoritatea locală responsabilă pentru copii în Marea Britanie. Inițial, copiii au fost transferați împreună cu alți membri ai familiei în tabăra de detenție al-Hol din nord-estul Siriei, după colapsul autoproclamatului Califat, dar mai târziu au fost mutați într-un orfelinat. Se spune că atunci s-au implicat autoritățile din Londra.

Organizațiile caritabile susțin că alți șapte copii neînsoțiți au fost returnați în Marea Britanie, iar un altul a fost lăsat să se întoarcă în octombrie anul trecut împreună cu mama sa. Se crede că toți au primit consiliere, iar copiii mai mari ar fi fost trimiși la programul de deradicalizare Prevent.

Se estimează că cel puțin 38 de copii cu legături cu Marea Britanie sunt în tabere în Siria , împreună cu 21 de femei. Printre acestea se numără și Shamima Begum, fata din estul Londrei care a plecat să se alăture ISIS împreună cu două prietene, la vârsta de 15 ani, în 2015. Shamima Begum a fost privată de cetățenia britanică. Toți cei trei copii ai ei, al căror tată este un jihadist născut în Olanda, au murit.

Marea Britanie este ultimul stat occidental care a refuzat să repatrieze familiile care s-au alăturat ISIS și a făcut excepții doar pentru un număr mic de copii neînsoțiți. Statele Unite au afirmat că repatrierea este "singura soluție durabilă".

Există apeluri tot mai mari pentru ca guvernul să schimbe această hotărâre, copiii rămași în Siria fiind atât în pericol, cât și expuși riscului de radicalizare.

Reprieve, o organizație caritabilă pentru drepturile omului, a declarat că Marea Britanie "renunță la responsabilitate" și că băieții se confruntă cu posibilitatea de a fi mutați în închisori periculoase pentru adulți atunci când ajung la adolescență.

"Este o rușine pentru Guvern și șochează prin faptul că copiii britanici cresc în corturi înghețate în tabere de detenție periculos de instabile, doar pentru că guvernul lor refuză să îi aducă acasă", a declarat Katherine Cornett de la Reprieve.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe a declarat: "Fiecare cerere de asistență consulară din Siria este luată în considerare pe baza fiecărui caz în parte, luând în considerare toate circumstanțele relevante, inclusiv, dar nu limitat la, securitatea națională."

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri