Scandal de proporții la Opera Română. Fostul manager, acuzat de hărțuire, vrea să fie repus director, deși este contestat de angajați
Ștefan Ignat, care vrea să fie repus în funcție după o decizie a justiției, este contestat de angajați, care au formulat petiții.
Ștefan Ignat este acuzat de hărțuire FOTO: facebook
UPDATE "În urma apariției în spațiul public a unor informații ce fac referire la faptul că un bărbat, fost manager al unei instituții din Capitală, ar fi săvârșit anumite infracțiuni, Serviciul Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:
Până la acest moment, la nivelul Secției 17 Poliție nu a fost înregistrată nicio sesizare, cu privire la aspectele apărute recent în mass-media.
În cauză, polițiștii Secției 17 s-au sesizat din oficiu în vederea stabilirii cu exactitate a situației de fapt.
De asemenea, în ceea ce privește informațiile privind consumul de substanțe interzise, Brigada de Combatere a Criminalității Organizate București efectuează verificări cu privire la aspectele din competență", se arată într-un comunicat al Poliției București. Potrivit informațiilor Adevărul, este vorba despre Ștefan Ignat.
Știrea inițială
Este scandal fără precedent la Opera Română, unde angajații contestă o posibilă revenire în funcție a fostului director Ștefan Ignat, care are o decizie judecătorească în acest sens.
Artiștii au formulat două petiții în mediul online prin care își exprimă nemulțumirea față de situația prin care trece aceastpă instituție de cultură.
Potrivit Click, scandalul în sine a pornit, de fapt, de la anunțul comasării Operei Naționale București cu Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”.
„548 de angajați ai Operei Naționale vor rămâne fără salarii și fară locuri de muncă”
Angajații Operei Naționale se tem că își vor pierde locurile de muncă pe perioada în care Opera va trece prin acest proces de restructurare și reorganizare. Mai mult, această situație ar putea duce la înlăturarea actualului director Daniel Jinga și readucerea pe postul de manager a lui Ștefan Ignat.
„ În 13 august 2024, ministrul culturii Raluca Turcan a inițiat un proiect de Hotărâre de Guvern, postat pe site-ul instituției care prevede desființarea Operei Naționale București și a Centrului Național <<Tinerimea Română>>prin înființarea unei noi instituții cu titulatura Opera Română din comasarea a două instituții publice de tradițe culturală românească, cu stiluri muzicale diferite din punct de vedere artistic. (…)
În luna iunie 2024, invocând aceleași prevederi legale, Ministerul Culturii și însuși purtătorul de cuvânt al Guvernului României anunțau că s-a finalizat procesul de reorganizare a 360 instituții, <<toate ministerele au parcurs procesul de reorganizare>>, respectiv: <<Ministerul Culturii a parcurs procesul de reorganizare, desființând 19 posturi de execuție și 4 de conducere. Toate cele 92 instituții aflate în subordine/coordonare au fost reorganizate desființând 26 posturi de execuție>>.
Întrebarea care se pune este următoarea: ce s-a întâmplat de la data de 28 iunie 2024 când a fost aprobată Hotărârea Guvernului nr. 712 care include prevederi referitoare la reorganizarea Operei Naționale București până la data de 13 august 2024 când Mininisterul Culturii descoperă că mai poate elimina 8 funcții de conducere prin desființarea Operei Naționale București și înființarea Operei Române.
Răspunsul este foarte simplu: decizia civilă nr. 1567/01.07.2024 a Curții de Apel București, definitivă care obligă Ministerul Culturii să încheie cu domnul Fănel Ignat un contract de management pe o perioadă de 5 ani la Opera Națională București. (…)
Ce nu ne spune doamna Turcan este că cei 548 de angajați ai Operei Naționale București și alți 72,5 de angajați de la Tinerimea Română vor rămâne fără salarii și fără locuri de muncă, timp de minim 2 luni”, se arată într-una dintre petiții.
Ștefan Ignat a fost director al Operei Române în anul 2017 , primul lui interimat. Ministerul Culturii a organizat apoi un concurs, în 2018, tot pentru funcția de manager, pe care l-a câștigat tot Ignat. Celălalt candidat, Antoniu Zamfir, a contestat atunci rezultatul și a fost anulat.
Ștefan Ignat a redevenit director interimar , fiind înlocuit ulterior cu Răsvan Cernat. În 2021, el a fost însă demis în urma unui scandal de hărțuire cu amanta soprană și în locul lui a fost numit Daniel Jinga, actualul director al Operei. Ignat a acționat, însă, atunci ministerul în judecată câștigând procesul anul acesta. El își revendică în prezent postul pentru următorii cinci ani la conducerea Operei.
Ignat acuzat de hărțuire de amanta soprană
Ștefan Ignat s-a aflat în 2021 în centrul unui scandal de proporții, fiind acuzat de amanta lui, Z.C., soprană a Operei Române, de hărțuire.
Iată cum ar fi încercat Ignat să se disculpe la acel moment:
„Că m-a rugat să o angajez pentru că nu mai avea bani să se întrețină, tot hărțuire?
Că am prezentat-o regizorilor, tot hărțuire?
Când i-am dat să cânte colaborator, tot H.?(n.red. – litera <<H>>este folosită de Fănel Ignat pentru termenul <<hărțuire>>).
Când i-am făcut contract de angajat prin modificare post fără studii, la rugămintea mamei, tot H. a fost? Faptul că și-a tăiat mâna (peste 80 de tăieturi) în iulie și am găsit-o drogată acasă, în pat cu o altă fată, și m-a rugat să o iert tot H. a fost?
Când ne-a rezervat căsuță la 2 Mai tot H.?
Când a vorbit cu Nașul pentru casa de la Vidraru tot H.? Când a făcut Protocolul cu Opera tot H.? Restaurantele aproape zilnic tot H.? Deplasările la Paris – 2 – și cântatul, tot H.?
Că am propus-o la studii și Master, tot H.?
Că am prezentat-o Agențiilor tot H.? (ea nefiind pentru așa ceva – nepregătită)
Că a scris soției mele, tot H.? (eu sunt cel hărțuit de ele)”, ar fi scris Fănel Ignat, conform unor notițe publicate de Gândul.
Cum se apară acesta
Ștefan Ignat a oferit o declarație, pentru Click!, referitoare la noul scandal creat recent la Operă, pe marginea revenirii sale în postul de manager.
„ Vă mulțumesc foarte mult pentru oportunitate!
1. Acest scandal este iscat în contextul în care din 1 iulie 2024 este pronunțată o hotărâre definitivă pentru încheierea contractului de management în urma concursului de proiecte. Deodată, în acest context, apare pe site-ul ministerului un proiect de hotărâre de reorganizare, astfel încât ONB și Tinerimea Română vor fuziona într-o singură instituție, Opera Română, acest fapt conducând la neputința aplicării hotărârii judecătorești.
Citiți întreaga declarație a lui Ștefan Ignat în CLICK!
Sursa: adevarul.ro