Scandal de hărțuire sexuală care a scos la iveală că un episcop ortodox rus a primit în secret un pașaport ungar

Scandal de hărțuire sexuală care a scos la iveală că un episcop ortodox rus a primit în secret un pașaport ungar

Presupusa hărțuire sexuală a unui stagiar de la catedrala ortodoxă rusă din Budapesta de către un înalt ierarh a scandalizat creștinii ortodocși și a dezvăluit legături ascunse între guvernele rus și cel maghiar, scrie Balkan Insight.

Într-o zi din ianuarie, internul Georgy Suzuki a părăsit reședința din Budapesta a Mitropolitului Hilarion Alfeyev, conducătorul eparhiei Bisericii Ortodoxe Ruse (ROC) din Ungaria, susținând că are nevoie de un test de sânge. Nu s-a mai întors niciodată. Suzuki avea 18 ani când a intrat în slujba lui Hilarion în 2022. Aproximativ 14 luni mai târziu, el a plecat cu un ceas scump și 30 000 de euro în numerar aparținând fostului său angajator. În mod crucial, el avea și un telefon plin cu fotografii și înregistrări din timpul petrecut cu episcopul.

Potrivit detaliilor relatate vineri de Novaya Gazetta, un organ de presă rus în exil, acestea par să arate că Suzuki a fost supus atenției sexuale nedorite a lui Hilarion și intimidării cu privire la potențialele consecințe pe care le-ar fi putut avea dacă ar fi plecat. Suzuki – care locuiește acum cu mama sa în Japonia – nu susține că ar fi avut loc raporturi sexuale. Mai degrabă, el susține că Hilarion a combinat un contact fizic extrem de nepotrivit cu un comportament de control deosebit. Printre acestea se numără forțarea lui Suzuki să doarmă dezbrăcat cu el în același pat și faptul că i-a spus că lucrurile „vor sta rău” dacă pleacă.

Suzuki susține că a luat ceasul și banii doar pentru că, după luni de presiune psihologică extremă, nu mai gândea limpede. El a crezut că, având obiectele de valoare ale mitropolitului, se va proteja de alte hărțuiri, spune el.

În corespondența cu mama lui Suzuki, publicată în Novaya Gazetta, Hilarion și-a cerut scuze pentru modul în care l-a tratat pe tânăr și a oferit familiei compensație financiară în „semn de regret sincer pentru toate greșelile făcute”.

Cu toate acestea, răspunzând la întrebări ulterioare din partea Novaya Gazetta, Hilarion a negat acuzațiile de hărțuire sexuală și a amenințat cu o acțiune în instanță, pentru calomnie. Se pare că mitropolitul s-a întors la Moscova în scurt timp, la începutul lunii iulie, pentru a se consulta urgent cu superiorii săi.

Dioceza Ungariei nu a răspuns la solicitarea de comentarii trimisă de BIRN (Balkan Investigative Reporting Network).

Dovezi din telefonul lui Suzuki

Fotografiile din telefonul lui Suzuki dezvăluie detalii despre stilul de viață somptuos al lui Hilarion – inclusiv călătorii la schi și mai multe case în Europa – aparent în contradicție cu angajamentul monahal al mitropolitului față de sărăcie.

Ele dezvăluie, de asemenea, ceva important din punct de vedere politic: fotografia unui pașaport maghiar eliberat lui Hilarion sub numele său original, Grigory Alfeev, în termen de trei luni de la trimiterea sa în Ungaria de la Moscova, în iunie 2022, și care îi conferă cetățenia maghiară.

Implicațiile de securitate ale acestui fapt sunt semnificative, având în vedere că legăturile dintre departamentul de relații externe al Patriarhiei, pe care Hilarion l-a condus anterior, și serviciile de informații ale Rusiei sunt considerate în general ca fiind strânse. În plus, Ungaria a devenit cunoscută în ultimul timp ca o rampă de lansare pentru operațiunile serviciilor secrete rusești în interiorul Spațiului Schengen al UE, fără vize.

Numărul „diplomaților” de la ambasada Rusiei din Budapesta a crescut cu o treime (de la 46 la 59) în lunile imediat următoare invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina. Acest lucru s-a întâmplat într-un moment în care alte țări UE erau ocupate să reducă dimensiunea delegațiilor lor ruse prin expulzarea ofițerilor de informații suspectați.

Transferul lui Hilarion la Budapesta pentru a conduce prezența locală a Bisericii Ortodoxe Ruse a divizat comentatorii. Având în vedere statutul său anterior de „ministru de externe” al bisericii și faptul că era cotat ca succesor al Patriarhului Kiril, numirea sa a fost văzută de mulți ca o retrogradare. Informațiile din presă au legat această mutare de răspunsul neentuziast al lui Hilarion la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

Cu toate acestea, s-a sugerat, de asemenea, că detașarea lui Hilarion la Budapesta a arătat importanța Ungariei pentru Rusia în condiții de război. Unii observatori au sugerat că i-a fost încredințată o misiune specială în numele Patriarhiei și/sau al guvernului rus.

Întâlnirile multiple ale lui Hilarion cu Papa Francisc în timpul vizitei acestuia din urmă din 2023 în Ungaria, combinate cu profilul său neobișnuit de scăzut în alte momente, au lăsat mult spațiu pentru speculații

„Cele două explicații se pot suprapune”, spune Dr. Katherine Kelaidis, cercetător asociat la Institutul de Studii Creștine Ortodoxe din Cambridge. Chiar dacă Hilarion nu mai este în grațiile puterii, ea susține că „el rămâne o figură puternică și utilă în lumea ortodoxă și dincolo de ea”.

Într-adevăr, „a gândi în termeni binari despre numirea sa înseamnă a greși modul în care dinamica puterii funcționează în cultura eclezială și politică rusă”, adaugă ea

Implicații politice

Semnificația pașaportului poate fi multiplă. Cea mai evidentă utilizare a acestuia ar fi permiterea accesului nerestricționat al lui Hilarion la facilitățile bancare din întreaga UE, creând o vulnerabilitate în ceea ce privește compromiterea sancțiunilor internaționale. Cu toate acestea, potrivit lui Keliadis, nu este util să se gândească doar în termeni interni ai UE. „Orice pașaport UE conferă avantaje atât în afara blocului, cât și în interiorul acestuia”, observă ea.

Într-adevăr, cetățenii maghiari beneficiază de călătorii fără viză în Regatul Unit, Statele Unite și Canada – toate membre-cheie ale NATO. Acordarea unei personalități precum Hilarion a accesului la privilegii de călătorie care ar fi imposibile cu pașaportul său rusesc ar fi „probabil apreciată ca o favoare semnificativă de către autoritățile ruse”, spune Kelaidas.

Întrebați de postul maghiar HVG cu privire la această problemă, atât Ministerul de Interne al Ungariei, cât și Ministerul Administrației Publice au refuzat să răspundă, invocând o lipsă de jurisdicție.

Potrivit HVG, o declarație a Biroului prim-ministrului a afirmat că „datele privind cetățenia maghiară au fost tratate confidențial, deoarece dubla cetățenie nu este recunoscută de multe state, iar cetățenii în cauză ar putea suferi daune juridice”.

Această declarație a provocat surprindere în rândul observatorilor, având în vedere că Federația Rusă permite în mod explicit dubla cetățenie în textul constituției sale.

În contextul vizitelor pe care premierul ungar Viktor Orban le-a efectuat la început de iulie la Kiev și Moscova în cadrul unei „misiuni de pace”, dezvăluirea existenței pașaportului întărește îndoielile cu privire la buna sa credință în calitate de potențial intermediar.

„Cred că această dezvăluire confirmă faptul că pretenția lui Orban de a fi un intermediar onest între Kiev și Moscova este un nonsens total”, spune Dr. Garvan Walshe, fost consilier pe probleme de politică externă și de securitate al Partidului Conservator din Marea Britanie, de la Institutul pentru Democrație al CEU din Budapesta.

Într-adevăr, continuă Walshe, vestea pașaportului maghiar al lui Hilarion subliniază modul în care „el [Orban] adoptă în mod clar o poziție pro-rusă: el nu este de partea democrației sau a autodeterminării naționale”.

De asemenea, acesta nu este primul scandal legat de biserică care lovește Ungaria în acest an. În februarie, președintele de atunci, Katalin Novak, și un fost ministru al justiției, Judit Varga, au fost forțați să demisioneze în urma indignării publice provocate de dezvăluirile că au semnat, la cererea episcopului care prezidează Biserica Reformată, o grațiere prezidențială pentru un bărbat care a contribuit la mușamalizarea unui scandal de pedofilie la o casă de copii.


Citește și:

populare
astăzi

1 O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”

2 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

3 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

4 VIDEO War fashion / Un cecen capturat de ucraineni în regiunea Kursk purta un hanorac în valoare de 2.300 de dolari

5 Putin s-a enervat, a cerut împingerea imediată a ucrainenilor din Kursk și l-a întrerupt pe guvernatorul regiunii care făcea bilanțul teritoriului oc…