Scandal de corupţie în Canada: Fostul ministru al justiţiei denunţă ''presiuni'' din partea guvernului condus de Justin Trudeau

Scandal de corupţie în Canada: Fostul ministru al justiţiei denunţă ''presiuni'' din partea guvernului condus de Justin Trudeau

Fostul ministru al justiţiei din guvernul condus de premierul canadian Justin Trudeau, Jody Wilson-Raybould, a declarat miercuri că a fost supusă unor presiuni din partea executivului pentru a interveni într-o procedură judiciară în care compania SNC-Lavalin este acuzată că ar fi mituit oficiali libieni, transmite AFP.

Fosta titulară a portofoliului justiţiei a vorbit pentru prima dată public despre această afacere care a ieşit la suprafaţă pe 7 februarie, odată cu dezvăluirile apărute în cotidianul Globe and Mail.

''Între septembrie şi decembrie 2018 am fost supusă unor presiuni constante din partea mai multor persoane din cadrul guvernului pentru a interveni politic (...), astfel încât să se ajungă la o înţelegere amiabilă cu SNC-Lavalin'', o societate canadiană implicată într-un scandal de corupţie în Libia, a mărturisit Jody Wilson-Raybould, care a fost audiată timp de trei ore şi jumătate de comisia pentru justiţie din parlamentul de la Ottawa.

Înţelegerea amiabilă evocată de ea ar fi însemnat pentru respectiva societate evitarea unui proces lung şi costisitor în urma căruia, în cazul unei condamnări, companiei SNC-Lavalin i s-ar fi interzis obţinerea oricărui contract public timp de zece ani, ceea ce ar fi putut compromite viitorul acestei societăţi ce are aproxiomativ 50.000 de angajaţi în Canada şi alţi circa 9.000 în alte ţări.

SNC-Lavalin este acuzată din anul 2015 într-un dosar de corupţie pentru că ar fi dat 48 de milioane de dolari canadieni (32 de milioane de euro) mită unor responsabili din Libia, între anii 2001 şi 2011, pe vremea când această ţară era condusă de dictatorul Muammar Gaddafi.

Jody Wilson-Raybould a mai susţinut că a fost ţinta unor ''ameninţări voalate'' şi că a fost sfătuită să încerce să evite o confruntare pe acest subiect cu premierul Trudeau. Conform afirmaţiilor sale, acesta din urmă şi alţi zece responsabili au intervenit direct pe lângă ea de zece ori pentru a-i cere să se asigure că acuzaţiile penale împotriva companiei SNC-Lavalin vor fi abandonate în schimbul unei amenzi.

De asemenea, ea crede că refuzul de a interveni în acest dosar este motivul pentru care la o remaniere guvernamentală din ianuarie a fost mutată pe postul de ministru al Foştilor Combatanţi, din care a demisionat apoi la scurt timp.

Premierul Justin Trudeau a respins versiunea descrisă de fostul ministru al justiţiei. ''Îmi menţin punctul de vedere (...) că eu şi subalternii mei am acţionat mereu în mod corespunzător şi profesionist. Prin urmare, sunt în total dezacord cu descrierea evenimentelor făcută de fosta procuroare generală'', a spus el miercuri seară la o conferinţă de presă. AGERPRES


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…