Scandal de corupție, care poate ajunge chiar la ministrul Șoigu, la vârful Armatei ruse
Afacerea vizează construirea Centrului Național de Control al Apărării al Rusiei (NDCC), din 2014, un complex vital pentru coordonarea forțelor armate rusești și care a costat 500 de milioane de dolari. Ancheta în desfășurare acum a scos la iveală corupția unor înalți ofițeri.
Rețeta ar putea să le pară cunoscută românilor care sunt interesați de afacerile pe care generali din Armată, Poliție, Jandarmerie și serviciile secrete le fac cu statul în România, după ce ies la pensie.
Pe scurt, un general rus ieșit din activitate și-a făcut firmă cu care a câștigat contracte cu Armata. S-au dat tunuri masive, prețurile produselor fiind umflate de câteva ori, iar componentele software pentru diverse echipamente vitale în sistemul de apărare al Rusiei au fost fie supraevaluate, fie livrate cu produse de proastă calitate, dar plătite la preț premium.
Întreaga poveste, găsită și tradusă de istoricul militar britanic Chris Owen pe Twitter, o puteți citi mai jos.
„Scandalul ar putea ajunge până la însuși ministrul Apărării, Serghei Șoigu. El a creat NDCC și este cunoscut pentru cheltuielile sale generoase cu proprietăți de lux, cum ar fi acea dacha în stil asiatic de lângă Moscova“
„Un scandal major de corupție se pare că se desfășoară în cadrul Ministerului rus al Apărării, în care sunt implicați mai mulți generali și miniștri, cu privire la construcția extrem de costisitoare a Centrului Național de Control al Apărării al Rusiei (NDCC), în 2014.
Canalul de Telegram VChK-OGPU raportează că o investigație vizând deturnarea de fonduri privind instalarea de software pentru radarele de detectare a rachetelor balistice și de croazieră a dus la o altă investigație majoră, legată de data aceasta de corupția în construcția NDCC.
NDCC, proiectat somptuos și situat în centrul Moscovei, este centrul suprem de comandă și control al Ministerului Apărării și al forțelor armate ruse. Scopul său este de a asigura controlul centralizat al forțelor armate și de a coordona operațiunile militare.
A fost inaugurat în 2014, după o depășire uriașă a costurilor – se pare că a costat peste 40 de miliarde de ruble (500 de milioane de dolari), despre care VChK-OGPU spune că au fost cheltuite pe «canapele frumoase, fotolii, televizoare și computere pe sume fabuloase (cumpărate la prețuri de câteva ori mai mari decât valoarea de piață)».
Scandalul de amploare ar fi început atunci când Departamentul militar de investigații al Forțelor de rachete strategice a descoperit un incident de mită măruntă. Un angajat al RTI Systems a fost arestat pentru că a luat mită pentru a angaja o persoană în biroul de recepție militară al companiei.
Acesta a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției în cadrul căruia a acceptat să vorbească despre alte infracțiuni în schimbul unei pedepse cu suspendare. Ca urmare, angajatul l-a implicat pe colonelul Marciukov, reprezentantul militar al MOD în RTI Systems. Compania este unul dintre principalii furnizori de sisteme radar și de comunicații.
Colonelul a fost «acuzat de același episod de mită pentru angajare, precum și de alte două episoade de mită (pentru patronaj general și sub forma unui apartament) și a fost acuzat, de asemenea, de mașinațiuni în instalarea de software pe complexe radar».
Marciukov ar fi fost mituit cu un apartament de către Serghei Dațko, șeful Uzinei de Construcții de Mașini Dubnenski (DMZ), care dezvoltă și produce UAV-uri și rachete de croazieră Moskit, Kh-22 și Kh-55.
Se spune că mita ar fi fost în schimbul faptului că Marciukov a trecut cu vederea fapte de corupție din cadrul Ministerului Apărării. La rândul său, Marciukov a beneficiat de clemență din partea anchetatorilor care încercau să afle cine a fost implicat în acte de corupție la niveluri și mai înalte.
Colonelul Marciukov ar fi depus mărturie prin care l-a implicat pe generalul-maior Viaceslav Lobuzko, pe care VChK-OGPU îl descrie ca fiind «unul dintre «părinții» radarului Voronej SPSV, conceput pentru a detecta rachete balistice și de croazieră».
Lobuzko este fostul comandant de divizie al Armatei a 3-a independente de apărare aeriană. El s-a mutat la RTI în 2000, după ce s-a retras din forțele armate, și a lucrat pentru companie până în 2019, ca manager senior în cadrul diviziei de apărare a Sistema.
În timp ce era angajat al RTI, a supravegheat construcția NDCC. Se pare că tribunalul garnizoanei din Moscova l-a plasat în arest. Dacă va fi găsit vinovat, generalul în vârstă de 68 de ani riscă o pedeapsă cu închisoarea de lungă durată.
Este posibil ca acest caz să nu se încheie aici. O sursă VChK-OGPU «crede că Lobuzko va fi, de asemenea, forțat să facă o înțelegere cu anchetatorii», ceea ce ar putea duce direct la conducerea superioară a Ministerului Apărării.
Canalul speculează că el i-ar putea implica, printre alții, pe generalul-maior Oleg Stepanov, șeful Departamentului de reprezentare militară al Ministerului Apărării, și pe fostul ministru adjunct al Apărării, Mihail Mizințev, care a condus anterior NDCC.
Scandalul ar putea ajunge până la însuși ministrul Apărării, Serghei Șoigu. El a creat NDCC și este cunoscut pentru cheltuielile sale generoase cu proprietăți de lux, cum ar fi acea dacha în stil asiatic de lângă Moscova.“