Scandal COVID și în Marea Britanie. Fostul premier Boris Johnson își cere scuze pentru „suferința și pierderile” din pandemie. Audierea, perturbată de proteste
Fostul prim-ministru al Marii Britanii, Boris Johnson, și-a cerut scuze pentru suferința și pierderile suportate de britanici în timpul pandemiei de coronavirus, în mărturia sa mult așteptată din cadrul anchetei Covid-19 din Marea Britanie.
Johnson trebuie să răspundă la întrebările legate de pandemie sub presiunea străzii FOTO Captură X
„Regret profund durerea, pierderile și suferințele victimelor și familiilor acestora”, a declarat Johnson, potrivit Bloomberg .
Remarcile sale au fost întrerupte de persoane care au fost scoase din camera parlamentului unde se țin audierile de către președintele comisiei de anchetă, judecătorul pensionar și membru al Camerei Lorzilor, Heather Hallett.
Cele două zile de mărturii ale lui Johnson în cadrul anchetei publice vin după luni de mărturii ale unui grup larg de oficiali, oameni de știință și miniștri, unii dintre ei criticând puternic conducerea fostului premier.
Fostul director de comunicare, Lee Cain, a declarat că pandemia a fost „criza greșită” pentru „abilitățile” lui Johnson, în timp ce fostul secretar adjunct al cabinetului, Helen MacNamara, a spus că regulile Covid au fost încălcate zilnic în Downing Street.
Peste 230.000 de persoane au murit în Marea Britanie cu Covid-19 scris pe certificatele de deces. Aliații lui Johnson au susținut că el a luat decizii corecte, cum ar fi achiziționarea de vaccinuri independent de UE, și a urmat sfaturile științifice.
Cu toate acestea, s-au ridicat întrebări despre faptul că Johnson nu a luat pandemia de Covid suficient de în serios la începutul anului 2020 și a ezitat în a ordona primul lockdown național.
Johnson: „Ne-am făcut datoria”
„În cursul încercării de a gestiona o pandemie foarte, foarte dificilă în care trebuia să echilibrăm daunele îngrozitoare de pe ambele părți ale deciziei, s-ar fi putut face greșeli”, a spus Johnson. „La vremea respectivă, am simțit - știu că toți ceilalți au simțit - că ne-am făcut datoria în circumstanțe foarte dificile”, a mai spus acesta.
Johnson a respins afirmațiile acuzării conform cărora Marea Britanie a avut al doilea cel mai mare nivel de decese în exces din Europa de Vest, spunând că cifrele pe care le-a văzut au plasat Marea Britanie în mijlocul clasamentului.
El a mai spus că problema a fost că Marea Britanie este dens populată și are o „populație extrem de în vârstă”.
Fostul premier a spus că au fost avansate argumente puternice împotriva politicii sale, inclusiv riscul ca oamenii să simtă „oboseală comportamentală” și încetarea respectării regulilor. Johnson a adăugat că guvernul său a fost „în ansamblu, mai reticent” să impună un lockdown decât a fost el personal.
Întrebat de liderul opoziției laburiste despre imaginea aparentă de „incompetență și dezordine” arătată de comunicările WhatsApp între consilierii guvernamentali superiori, Johnson a spus „aș face o distincție între tipul de limbaj folosit și procesele de luare a deciziilor guvernului.”
„Aș sugera că orice guvern puternic și eficient are - și mă gândesc la guvernul Thatcher sau la guvernul Blair - multe personaje provocatoare și competitive a căror părere despre ceilalți s-ar putea să nu fie potrivită, dar totuși au reușit să facă multe lucruri”, s-a apărat fostul premier.
Cu toate acestea, el a continuat să admită că „prea multe întâlniri au fost dominate de bărbați” și că aflarea unui echilibru mai bun de gen printre decidenți în strategia Covid a Marii Britanii „era ceva ce ar fi trebuit să facem mai bine.”
Sursa: adevarul.ro