Scandal cât casa în Coaliție! Liberalii acuză naționalizarea Pilonului 2 de pensii private

Scandal cât casa în Coaliție! Liberalii acuză naționalizarea Pilonului 2 de pensii private

La Guvern este tensiune foarte mare între PSD și PNL, din cauza unui amendament adus Legii privind unele măsuri fiscal-bugetare. Amendamentul vizează Pilonul II de pensii private și prevede că angajații din România, care au vârsta de până în 45 de ani, să opteze dacă mai vor să facă parte dintr-un fond de pensii private sau nu.

Un amendament despre care liberalii susțin că este al PSD a creat marți scandal pe grupul intern al parlamentarilor PNL. Modificarea propusă la proiectul de asumare al Guvernului privind măsurile fiscale prevede să se elimine obligativitatea aderării la Pilonul 2. Parlamentarii PNL au protestat și i-au transmis secretarului general al PNL Lucian Bode că nu sunt de acord si ca nu vor vota asa ceva.

Marcel Ciolacu și Nicolae CiucăFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mai exact, românii trebuie să opteze până la finalul lui martie 2024 dacă rămân la fondul de pensii ales pentru Pilonul II, dacă nu o fac rămân asigurate în sistemul public.

Parlamentarii PNL au protestat și i-au transmis secretarului general al PNL Lucian Bode că nu sunt de acord si ca nu vor vota asa ceva.

Amendamentul propus de PSD prevede:

  • Art. 154 alin1 - (1) Persoanele care până la data de 1 ianuarie 2024 au aderat la un fond de pensii pot opta individual, în scris, pentru a rămâne participant la fondul de pensii unde figurează în evidențe până cel târziu la data de 31 martie 2024.
  • (2) Persoanele prevăzute la alin.(1) și (2) ale art. 30 în vigoare la data de 31 decembrie 2023, care nu își exprimă opțiunea de aderare la fondul de pensii unde se află în evidențe rămân asigurate în sistemul public de pensii.
  • (3) Valoarea activului personal existent în contul participanților care nu și-au exprimat opțiunea de a rămâne în fond de pensii unde figurează în evidență, până cel târziu la data de 31 martie 2024, rămâne în administrarea fondului de pensii.
  • (4) Participanții la fondul de pensii care nu au exprimat opțiunea potrivit alin. (1), la îndeplinirea condițiilor legale beneficiază de drepturile prevăzute de lege corespunzător activului personal existent în cont.
  • (5) Registrul participanților prevăzut la art. 34 alin. (1) se actualizează de către instituția de evidență după finalizarea activităților specifice privind opțiunea prevăzută la alin. (1).
  • (6) După exprimarea opțiunii potrivit alin. (1), participanții sunt obligați să contribuie la un fond de pensii și nu se pot retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat pe toată perioada pentru care datorează contribuția de asigurări sociale la sistemul public de pensii, până la deschiderea dreptului la pensia privată.

O listă cu mai multe amendamente a fost postată de Lucian Bode pe grupul de Whatsapp al parlamentarilor PNL în vederea consultării. Amendamentele fiind prezentate de Bode ca propuneri făcute de către parlamentarii Coaliției.

VEZI AICI LISTA CU AMENDAMENTELE PROPUSE DE COALIȚIE

În urma protestelor parlamentarilor PNL, Lucian Bode a anunțat că va transmite mai departe liderilor Coaliției că amendamentul nu va fi susținut de PNL.

Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro că PSD ar retrage amendamentul respectiv. La această oră are loc o ședință a Coaliției la Guvern unde se discută pe baza amendamentelor centralizate.

Guvernul își asumă marți răspunderea pe măsurile fiscale. Proiectul de lege a ajuns la Parlament, unde senatorii și deputații pot depune amendamente, iar executivul se va întruni,în cursul după amiezi, pentru a decide dacă preia vreunul sau nu. USR a anunțat că va ataca la Curtea Constituțională „această lege abuzivă, anti-economică și neconstituțională”.

Parlamentarii pot depune amendamente până la ora 13.00, a decis marţi dimineaţă conducerea reunită a celor două Camere. De la ora 18.00, Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernului pe pachetul de măsuri fiscale.

După acest moment, senatorii și deputații pot depune moțiune de cenzură. Dacă aceasta nu trece, legea se consideră adoptată.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…