SCANDAL! Afacerea corvetelor militare îl scufundă pe Infractor? Presa franceză acuză guvernul PSD și pe Dragnea că favorizează compania olandeză Damen în dauna Naval Group

SCANDAL! Afacerea corvetelor militare îl scufundă pe Infractor? Presa franceză acuză guvernul PSD și pe Dragnea că favorizează compania olandeză Damen în dauna Naval Group

SCANDAL! Afacerea corvetelor militare îl scufundă pe Infractor? Presa franceză acuză guvernul PSD și pe Dragnea că favorizează compania olandeză Damen în dauna Naval Group, care ar avea o ofertă mai bună.

Publicația franceză La Tribune acuză guvernul României că încearcă ”cu disperare” să scoată compania olandeză Damen câștigătoare la licitația lansată la începutul anului pentru livrarea a patru corvete militare. La Tribune scrie că, în ciuda faptului că firma franceză Naval Group a prezentat o ofertă financiară mai bună, guvernul român și Liviu Dragnea ”sunt de multă vreme pentru Damen”, potrivit Rador.

Articolul din La Tribune apare cu trei săptămâni înainte ca România să anunțe rezultatul oficial al licitației.

”Din motive obscure, România încearcă cu disperare să facă în așa fel încât olandezul Damen să câștige pe seama Naval Group… care a câștigat licitația. Parisul este gata să lupte pentru a apăra oferta grupului naval”, scrie ziaristul Michel Cabirol în La Tribune.

Ziarul francez anunță că Naval Group, care ar urma să construiască la Constanța cele patru corvete, a anunțat la licitație prețul de 1,2 miliarde de euro, mai ieftin decât cele 1,25 miliarde cerute de Damen și cele 1,34 miliarde euro cerute de constructorul italian Fincantieri, cel de-al treilea participant la licitație.

”Un adevărat duș înghețat pentru București, care a trebuit deja să anuleze în 2016 un proces de achiziție a patru corvete din cauza unor nereguli de procedură comise în favoarea Damen”, scrie La Tribune.

Ziarul francez acuză că ”guvernul român, care ar trebui să anunțe selectarea unui furnizor pe 12 ianuarie, este de multă vreme pentru Damen, acționar cu 49% la șantierul din Galați, alături de statul român (51%). Este în special cazul unuia din oamenii cei mai puternici din România, președintele social-democrat al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, care face și desface guverne”.

La Tribune scrie că obstacolul principal în calea planurilor guvernului PSD de a acorda contractul olandezilor de la Damen s-a înregistrat la începutul lui decembrie, la deschiderea plicurilor care conțineau ofertele financiare, unde francezii de la Naval Group au avut cea mai bună ofertă.

”Pentru guvern, toată problema e să găsească o modalitate de a atribui legal contractul Damen și să mascheze această decizie prin artificii. De unde anumite manevre (audit, examinarea prelungită a dosarului..) pentru a elimina Naval Group sau, mai bine, să tărăgăneze dosarul și deci să evite în acest fel o victorie a grupului naval francez”, scrie La Tribune.

Publicația franceză anunță că autoritățile de la Paris consideră că guvernul României ”a depășit linia albă, exasperând la cel mai înalt nivel”. La Tribune anunță că ministrul francez al Apărării, Florence Parly, urmează să-i telefoneze noului său omolog român, Gabriel Leș, pentru a discuta subiectul.

La Tribune pune sub semnul întrebării atașamentul României față de parteneriatul strategic cu Franța, aducând ca argument și refuzul Bucureștiului de a comanda elicoptere militare de la fabrica inaugurată de Airbus Helicopters la Ghimbav. ”Bucureștiul l-a plimbat timp de doi ani pe constructorul de la Marignane, flirtând deschis în paralel cu americanul Bell, în vreme ce România are o cooperare de aproape 50 de ani cu Airbus Helicopters… Căci datele dosarului sunt clare: fie Bucureștiul cumpără elicoptere de la constructorul franco-german pentru a pune în funcțiune linia de asamblare de elicoptere de transport H215 de la Ghimbav inaugurată în august 2018 în prezența lui François Hollande, fie linia de asamblare va fi închisă și transferată într-o altă țară”.

Context: România a început la începutul anului 2018 un program, pentru care a alocat 1,6 miliarde de euro, pentru cumpărarea a patru corvete militare multifuncționale. În locul unei negocieri cu constructorul care poate furniza cele mai performante corvete, guvernul PSD a ales calea unei licitații. Una dintre condițiile de bază pentru participarea la licitație a fost ca firma câștigătoare să construiască cele patru corvete la un șantier din România. Așa se face că în cursa finală au rămas cele trei companii europene care au șantiere sau parteneriate cu șantiere navale din România: Naval Group (Franța), Damen (Olanda) și Fincantieri (Italia).

Procedura de achiziție are ca factor de departajare prețul cel mai mic.

Dragnea, însoțit de un general SIE, a fost de două ori la sediul Damen, în Olanda

Dragnea, însoțit de un general SIE, a fost de două ori la sediul Damen, în Olanda. Olandezii se bat pentru un contract de 1,6 miliarde de euro la MApN. Informația a fost dezvăluită de jurnalistul Sabin Orcan la Realitatea TV, în emisiunea Jocuri de Putere realizată de Rareș Bogdan. 

Sabin Orcan a dezvăluit că Dragnea a fost însoțit de generalul SIE în rezervă, devenit Dan Dumitru.

Jurnalistul Sabin Orcan dezvăluie adevăratul motiv al demisiei lui Mihai Fifor de la ministerul Apărării: A refuzat să întoarcă rezultatul licitației pentru corvete în favoarea olandezilor de la Damen, așa cum i-a cerut Dragnea.

„Nu plecați pe fentă! Demisia lui Fifor n-are nicio legătură cu "dizidența" lui Firea.
Motivul e cu totul altul. Îl găsiți în dezvăluirile noastre de săptămâna trecută.
Ministrul apărării a refuzat să întoarcă rezultatul licitației pentru corvete în favoarea olandezilor de la Damen, așa cum i-a cerut Dragnea.
Părerea mea? Povestea asta se va lăsa cu un dosar penal greu și cu un scandal internațional pe măsură!”, a scris jurnalistul pe contul său de Facebook.

Și fostul premier Victor Ponta a lăsat să se înțeleagă același lucru despre numirea noului ministru al Apărării. „Domnul Gabriel Leş a fost secretar de stat la Ministerul Apărării în Guvernul "Cioloş" şi a întocmit Hotărârea de Guvern pentru achiziţia unor corvete de la Damen Olanda cu preţ dublu, a devenit ministru în Guvernul Grindeanu şi schimbat imediat din funcţie pentru că nu a făcut licitaţie pentru acele achiziţii. Redevine ministru, în condiţiile în care săptămâna viitoare trebuie să se anunţe câştigătorul licitaţiei pentru achiziţia de corvete - la care participant este ...... Damen Olanda.”, a scris Ponta pe Facebook.

Amănunte incendiare

Statul român este acționarul majoritar al șantierului naval Mangalia, dar a renunțat la conducerea companiei în favoarea olandezilor de la Damen. 

După numai câteva luni, olandezii au numit la șefia șantierului două nume cu greutate din serviciile de informații românești, potrivit jurnalul.ro. 

Este vorba, pe de o parte, despre Dorin Grosu, vicepreşedintele Consiliului de Administrație al Damen Shipyards Mangalia, fost şef al „Doi şi-un Sfert" şi ofiţer de informaţii al Armatei.

Pe de altă parte, în conducere a fost numit și consultantul Dan Dumitru, general SIE în rezervă. 

Dorin Grosu a ajuns în această funcție din postura de consilier personal al ministrului Economiei. 

Grosu a fost directorul Direcţiei Schengen din cadrul Ministerului de Interne, începând din 2013 și până în 2017, atunci când s-a pensionat. 

Anterior, a fost director adjunct al Direcţiei Operaţiuni Speciale din IGPR, iar între 2008 și 2011 a condus o diviziune a Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI, fosta "Doi şi-un Sfert", serviciul secret al MAI). 

Între 2000 şi 2003, Grosu a fost ofiţer specialist în Direcţia Generală de Informaţii Apărării (serviciul secret al Armatei), potrivit sursei citate. 




populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…