Savonea, o nouă înfrângere! CSM nu a reușit nici din a cincea încercare instalarea Adinei Florea la șefia Secției Speciale
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu a reușit nici din a cincea încercare instalarea Adinei Florea la șefia Secției Speciale, au declarat surse judiciare pentru G4Media.ro.
Potrivit acestora, decizia a fost amânată după ce 10 dintre membrii CSM au votat pentru amânarea validării, iar 9 pentru dezbaterea speței.
Amânarea validării Adinei Florea în fruntea SIIJ a fost cerută de judecătoarea Andreea Chiș.
Ministrul Justiției, Ana Birchall, a anunțat marți că grupul de lucru interministerial aflat în subordinea sa a ajuns la concluzii preliminare legate de Secția specială de investigare a magistraților.
”Sunt două concluzii destul de interesante, care au majoritatea, și niciuna nu susține funcționarea în această formă a acestei instituții”, a spus Birchall.
Plenul CSM a avut de mai multe ori pe ordinea de zi validarea rezultatelor concursului pentru şefia Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, la care Adina Florea s-a situat pe primul loc.
De patru ori şedinţa s-a amânat din lipsă de cvorum, ultima dată în 3 iulie. Plenul s-a reunit şi în 2 august, dar validarea concursului pentru secţia specială nu s-a aflat pe ordinea de zi.
Şapte dintre membri Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), doi judecători şi cinci procurori, au cerut amânarea oricăror discuţii despre Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie până după publicarea rapoartelor GRECO şi Comisiei de la Veneţia, invocând faptul că se cere desfiinţarea secţiei. Aceştia au precizat anterior că în mod deliberat nu participă la şedinţele plenului.
În schimb, reprezentanţii societăţii civile au transmis că această atitudine nu li se pare normală.
Adina Florea s-a clasat pe primul loc la concursul pentru şefia Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, post rămas vacant după numirea lui Gheorghe Stan judecător la Curtea Constituţională, ea clasându-se pe primul loc după susţinerea proiectului referitor la exercitarea atribuţiilor funcţiei de conducere.
Validarea rezultatului concursului şi numirea în funcţie a candidatului admis se află pe poziţia 3 pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a plenului CSM, programată să înceapă la ora 14.30
Adina Florea a obţinut punctajul 9,86.
Pe locul al doilea s-a situat Sorin Eugen Iasinovschi cu punctaj final 8,85, în timp ce Bogdan Pîrlog, procurorul care a deschis ancheta referitoare la evenimentele din 10 august 2018, din Piaţa Victoriei, a obţinut punctajul 3,85. Între timp, Pîrlog este cercetat disciplinar de Inspecţia Judiciară pentru ”manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale” din cauza unor declaraţii referitoare la Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.
Conform CSM, rezultatele concursului sunt definitive şi nu pot fi contestate.
Candidaţii au susţinut un interviu şi au prezentat un proiect referitor la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere.