Savonea (CSM) susţine că poziţia PNL faţă de Inspecţia Judiciară poate afecta independenţa şi imparţialitatea justiţiei
Preşedintele CSM, judecătoarea Lia Savonea, a dezaprobat, miercuri, poziţia liberalilor faţă de acţiunea disciplinară demarată de Inspecţia Judiciară în cazul procurorilor care s-au ocupat de dosarul privind violenţele de la protestul din august 2018 şi a subliniat că astfel de afirmaţii au un real potenţial de afectare a independenţei şi imparţialităţii, precum şi a credibilităţii şi prestigiului justiţiei.
"Având în vedere lansarea, prin comunicatul de presă emis la data de 15 ianuarie 2019, a unor afirmaţii grave cu privire la modalitatea în care ar trebui derulată cercetarea disciplinară şi indicarea soluţiei ce ar trebui pronunţată, apreciind că acestea au un real potenţial de afectare a independenţei şi imparţialităţii, precum şi a credibilităţii şi prestigiului justiţiei, preşedintele Consiliul Superior al Magistraturii îşi manifestă dezacordul faţă de exprimarea publică, cu depăşirea limitelor admisibile ale discursului public, a unor astfel de opinii privind modalitatea de efectuare a cercetării disciplinare, modul în care membrii Consiliului ar trebui să îşi desfăşoare activitatea şi indicarea unei soluţii ce ar trebui pronunţată cu privire la acţiunea disciplinară exercitată", se arată într-un comunicat de presă al CSM.
Magistratul atrage atenţia cu privire la necesitatea unei abordări echilibrate şi rezonabile a dezbaterii publice, cu respectarea separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, precum şi a independenţei justiţiei şi reiterează "imperativul unui mesaj public echilibrat şi responsabil, care să consolideze încrederea cetăţeanului în actul de justiţie".
Totodată, preşedintele CSM evidenţiază faptul că "analiza vinovăţiei şi sancţionarea disciplinară a procurorilor este atributul exclusiv al Secţiei pentru procurori, precum şi al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în situaţia exercitării căii de atac".
Marţi, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a criticat decizia Inspecţiei Judiciare cu privire la sancţionarea şefului Secţiei Parchetelor Militare, Gheorghe Cosneanu, precum şi a procurorului Bogdan Pârlog, cel care a fost în Piaţa Victoriei pe 10 august, afirmând că se constituie într-un semnal de intimidare, cu conotaţie politică.
"Inspecţia Judiciară dovedeşte tot mai clar că urmăreşte o agendă politică împotriva valorilor democratice. Este condamnabilă decizia anunţată de Inspecţia Judiciară de a solicita sancţionarea procurorilor care s-au preocupat de anchetarea represiunii împotriva protestatarilor paşnici din 10 august 2018. Această decizie se constituie într-un semnal de intimidare, cu conotaţie politică, împotriva întregului corp profesional al magistraţilor, în condiţiile în care este lipsită de o motivare serioasă", a afirmat Orban.
El a susţinut că decizia Inspecţiei Judiciare reprezintă o tentativă de muşamalizare a acţiunii Jandarmeriei din 10 august, cu scopul de a ascunde vinovăţia decidenţilor politici responsabili de ordonarea agresiunilor, şi şi-a exprimat speranţa că membrii CSM vor judeca cu înţelepciune propunerea Inspecţiei Judiciare de sancţionare a magistraţilor.
Marţi, Inspecţia Judiciară a solicitat CSM sancţionarea şefului Secţiei Parchetelor Militare, Gheorghe Cosneanu, precum şi a procurorului Bogdan Pârlog, cel care a fost în Piaţa Victoriei pe 10 august şi s-a sesizat în legătură cu intervenţia jandarmilor. De asemenea, Inspecţia Judiciară solicită sancţionarea procurorului militar Mihalache Codruţ.
Inspecţia Judiciară a anunţat că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de procurorii Gheorghe Cosneanu, şeful Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General, Codruţ Mihalache şi Bogdan Ciprian Pîrlog, de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, pentru nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ, dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului, ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege şi regulamente, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. m) din Legea nr. 303/2004. AGERPRES