Satul din România renumit pentru un fenomen spectaculos: soarele răsare de două ori. Explicația din spatele evenimentului unic

Satul din România renumit pentru un fenomen spectaculos: soarele răsare de două ori. Explicația din spatele evenimentului unic

Satul Rimetea este cunoscut atât în România, cât și în străinătate pentru peisajele de vis, dar și pentru că soarele răsare de două ori în fiecare dimineață.

Satul Rimetea FOTO Shutterstock

Satul Rimetea FOTO Shutterstock

Satul Rimetea este situat în județul Alba, la 24 de kilometri de Aiud, iar vizitatorii rămân uimiți de splendoarea peisajelor din zonă. Localitatea se află în vecinătatea crestelor pietroase ale Munților Trascău (Piatra Secuiului, 1.171 metri).

Localitatea medievală este menționată pentru prima dată în 1257 cu numele de Toroczcko (Trascău) și devine în curând cunoscută datorită zăcămintelor de minereu de fier din zonă.

Exploatarea fierului și meșteșugul fierăritului au dus la o dezvoltare continuă pe parcursul a mai multor secole: în 1493 localitatea a primit rangul de târg (oppidum), iar în 1666, pe fondul dezvoltării extracției de minereu și a meșteșugului fierăritului, Rimetea devine oraș.

Satul se află la poalele munților Trascău FOTO arhivă Adevărul

Satul se află la poalele munților Trascău FOTO arhivă Adevărul

Satul a ajuns cunoscut și pentru un fenomen spectaculos datorat reliefului din această zonă. În fiecare dimineață pare că soarele răsare de două ori. Explicația este simplă. Localitatea este situată chiar la poalele muntelui, iar zecile de creste ale vârfului Piatra Secuiului se află la est de Rimetea.

Două dintre ele sunt mai înalte decât restul, iar această stare de fapt face ca atunci când soarele răsare dimineața, să se înalțe după prima creastă, după care dispare în spatele celei de-a doua.

Aceasta blochează lumina răsăritului, iar apoi soarele răsare din nou, creând un fenomen unic și extrem de spectaculos pentru ochii privitorilor. Fenomenul are loc numai vara, la finalul lunii iunie și în timpul lui iulie.

Păstrători ai tradițiilor

Locuitorii din Rimetea păstrează foarte bine tradițiile strămoșești. În urmă cu câteva sute de ani, satul era renumit în zonă și avea peste 2.000 de locuitori.

În anul 1716, datorită celor 16 cuptoare de topit minereu și celor 16 ciocane hidraulice, Rimetea era unul dintre principalele centre de prelucrare a fierului din Transilvania iar uneltele agricole produse aici erau cele mai renumite din principat și din estul regatului Ungariei, fiind vândute de negustori în piețe importante, precum Brașov, Bistrița, Arad și Debrețin.

Satul Rimetea are în prezent doar 600 de locuitori FOTO arhivă Adevărul

Satul Rimetea are în prezent doar 600 de locuitori FOTO arhivă Adevărul

În prezent, cei aproape 600 de locuitori trăiesc exclusiv din turism. Satul este vizitat anual de mii de turiști pentru peisajele sale de vis și datorită fenomenului spectaculos de care aminteam anterior.

Ministerul Culturii a inclus Rimetea pe lista propunerilor României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO,. Locuitorii îngrijesc foarte bine casele din stat și au avut grijă să păstreze arhitectura din secolul al XIX-lea.

În 1999, Rimetea a primit premiul Europa Nostra al Comisiei Europene, iar un an mai târziu, localitatea a fost desemnată zonă arhitecturală și urbană protejată de către Oficiul Național al Monumentelor Istorice.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”