Satul din Italia unde locuitorii alergă săptămânal cu primarul ca să-l ajute să slăbească: „Administrația îngrașă”

Satul din Italia unde locuitorii alergă săptămânal cu primarul ca să-l ajute să slăbească: „Administrația îngrașă”

Primarul Luciano Fregonese, în vârstă de 47 de ani, din Valdobbiadene, intenţionează să slăbească şi aproape tot satul său a decis să alerge cu el.

Luciano Fregonese pe străzile din satul unde este primar

Primarul, ajutat de toată comunitatea să slăbească FOTO: Facebook/Luciano Fregonese

Valdobbiadene, renumit pentru vinul său spumant de excelență, este acum cunoscut și pentru un eveniment sportiv destul de neobișnuit: cursa de joi seara, condusă de primul său cetățean, Luciano Fregonese.

Primarul, în vârstă de 47 de ani, nu a făcut niciodată un secret din dificultățile sale cu cântarul. La cele 130 de kilograme declarate, primarul nu are fizicul unui alergător de maraton, dar posedă o determinare care nu se compară cu cea a unui atlet profesionist, scrie algheronotizie.com.

"Am fost numit "grăsan", scris pe un perete", spune el cu un zâmbet amar. Dar în loc să se simtă ofensat, Fregonese a decis să ia mingea la fileu și să transforme batjocura în motivație.

În fiecare joi seara, înarmat cu pantofi de jogging și un zâmbet contagios, primarul pornește pe străzile din Valdobbiadene.

Nu este singur în acest demers: un număr tot mai mare de cetățeni i se alătură. De la câteva persoane la început, grupul a depășit rapid 150 de participanți.

"La început au fost doar câțiva, dar în fiecare săptămână s-a mai adăugat cineva", spune Fregonese, vizibil emoționat de sprijinul primit.

Traseul nu este doar o chestiune de kilometri parcurși. Fiecare oprire oferă cetățenilor posibilitatea de a dialoga cu primarul, de a semnala problemele și de a propune soluții. Un stâlp de iluminat spart, un sac de deșeuri umede rătăcit, fiecare detaliu devine subiect de discuție pe măsură ce se avansează printre cartiere și rânduri de viță de vie. Această cursă a devenit un adevărat forum itinerant, în care administrația și cetățenii se întâlnesc față în față, într-un cadru informal și sănătos.

Luciano Fregonese nu și-a ascuns niciodată dificultățile. "Administrația îngrașă", spune el râzând, "între prânzurile de lucru și întâlnirile cu susținătorii, mă îngraș cam zece kilograme pe an".

Dar dacă greutatea crește, la fel crește și legătura cu concetățenii săi. Confirmat pentru a treia oară ca primar, Fregonese a devenit o figură aproape iconică.

"Oamenii mă susțin, aleargă cu mine. Asta este ceea ce contează", spune el, iar în ochii săi strălucește o lumină de recunoștință sinceră.

Nu este ușor să slăbești, iar Luciano Fregonese știe acest lucru. În ciuda eforturilor sale, cântarul nu a arătat încă rezultatele dorite. Dar nu este doar o chestiune de kilograme pierdute: este o demonstrație de voință neclintită, a unui om care, în ciuda tuturor, continuă să alerge. În fiecare joi, la ora 19.30, în piață, primarul și cetățenii săi se întâlnesc pentru o nouă alergare, pentru o nouă demonstrație de solidaritate și comunitate.

Valdobbiadene a găsit o modalitate unică de a consolida legăturile dintre administrație și cetățeni, unind sănătatea fizică și cea civică. În timp ce Luciano Fregonese aleargă, târând cu el jumătate din oraș, el demonstrează că, uneori, adevărata forță nu constă în viteză, ci în constanța ritmului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii