
Satelitul rusesc Cosmos 2553, conectat la sistemul de arme nucleare, pare să fi scăpat de sub control, spun analiștii americani
Un satelit secret rusesc, despre care oficialii americani cred că este conectat la sistemul nuclear antisatelit, pare să se rotească incontrolabil, ceea ce sugerează că ar putea să nu mai funcționeze. Asta ar reprezenta o sincopă în efortul Moscovei în ceea ce privește armele spațiale, potrivit analiștilor americani, relatează Reuters .
Satelitul Cosmos 2553, lansat de Rusia cu câteva săptămâni înainte de invadarea Ucrainei în 2022, a avut câteva perioade în care s-a rotit aparent necontrolat în ultimul an, conform datelor radar Doppler de la compania spațială LeoLabs și datelor optice de la Slingshot Aerospace, comunicate Reuters.
Considerat a fi un satelit radar pentru serviciile secrete rusești, precum și o platformă de testare a radiațiilor, Cosmos 2553 a fost adus în discuție de SUA când au acuzat Rusia că a început înarmarea nucleară în spațiu și că a pus la punct un sistem capabil să distrugă rețele întregi de sateliți, cum ar fi Starlink al SpaceX, de care trupele ucrainene se folosesc pe câmpul de luptă.
Oficialii americani urmăresc activitatea lui Cosmos 2553 care, deși nu este o armă în sine, poate face parte dintr-o rețea mai extinsă care ar putea fi folosită de Rusia pentru distrugerea sateliților inamici. Moscova a negat că dezvoltă așa ceva, și spune că acesta este folosit în scopuri de cercetare.
Rusia este implicată de decenii întregi într-o cursă pentru cucerirea spațiului , la concurență cu SUA, pe măsură ce orbita Pământului a devenit un punct fierbinte pentru concurența din sectorul privat și tehnologiile militare care sprijină forțele terestre.
Satelitul Cosmos 2553 se află pe o orbită relativ izolată, la aproximativ 2.000 km deasupra Pământului, într-un punct afectat puternic de radiații cosmice, pe care sateliții de comunicații sau de studiere a Pământului îl evită de obicei.
În noiembrie, LeoLabs a detectat ceea ce păreau a fi mișcări necontrolate ale satelitului. În decembrie, compania a considerat că va urma o prăbușire, concluzie la care s-a ajuns după studierea unor date radar suplimentare și a unor imagini de satelit captate de o altă companie spațială.
Ministerul Apărării din Rusia nu a răspuns la o solicitare a Reuters pentru comentarii.
„Această observație sugerează cu tărie că satelitul nu mai este operațional”, a declarat Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, un think tank cu sediul la Washington, care a văzut analiza LeoLabs.
Comandamentul Spațial al SUA, a declarat că a remarcat o schimbare a altitudinii lui Cosmos 2553, dar a refuzat să ofere o evaluare suplimentară a stării sale actuale.
Satelitul a prezentat anterior un comportament straniu. Slingshot, a cărui rețea globală de telescoape urmărește nava de la lansarea sa din 5 februarie 2022, a detectat mișcări ciudate în luna mai 2024.
„Slingshot a observat că luminozitatea obiectului a devenit variabilă, indicând o potențială prăbușire”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.
Dar, conform ultimelor observații ale Slingshot, Cosmos 2553 pare să se fi stabilizat, afirmă Belinda Marchand, directorul științific al companiei.
Cu ochii pe obiectele de pe orbită
Serviciile comerciale de observare spațială sunt relativ tinere, dar evoluează rapid și sunt la mare căutare, pe măsură ce numărul de sateliți civili și militari din spațiu crește vertiginos.
Departamentul Apărării al SUA și armatele altor țări, dornice să evite erorile de calcul militar, au acordat prioritate observării obiectelor de pe orbită, pentru a distinge mai bine diferitele tipuri de manevre ale sateliților și dacă obiectele sunt civile sau militare.
Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului Spațial al SUA, a susținut că misiunea Cosmos 2553 este de a testa instrumente de la bord într-un mediu cu radiații intense, „dar acest lucru nu se potrivește cu caracteristicile sale”.
„Această inconsecvență, asociată cu o dorință demonstrată de a viza obiecte americane și aliate aflate pe orbită, crește riscul formării unei percepții greșite și poate duce la escaladare”, a spus purtătorul de cuvânt.
Cosmos 2553 este unul dintre zecile de sateliți ai Rusiei, despre care se crede că are legături cu programele militare și de informații ale Moscovei. Țara vede constelația de sateliți Starlink, a companiei SpaceX, ca o țintă militară legitimă, deoarece trupele ucrainene folosesc acest serviciu pe câmpul de luptă.
Moscova, precum și China și SUA, investesc zeci de miliarde de dolari în capacități spațiale și testează în secret, pe orbită, o serie de tehnologii care ar putea avea utilizări militare, stârnind îngrijorări cu privire la posibile erori de calcul în ceea ce privește direcționarea, justificate în cazul unui viitor conflict spațial.
În ultimii ani, SUA văd din ce în ce mai mult spațiul ca arenă militară, camuflând o mare parte din activitățile sale secrete - militare și de informații - cu misiuni ale unor companii private precum SpaceX, deținută de Elon Musk.
Mallory Stewart, fostul secretar de stat adjunct pentru controlul armelor, descurajare și stabilitate în timpul președintelui Joe Biden, a declarat anul trecut că Rusia „ia în considerare integrarea armelor nucleare în programele sale spațiale”.
Surse americane au declarat că acuzațiile au coincis cu lansarea unui satelit pe care l-au identificat ulterior drept Cosmos 2553, ceea ce a sporit bănuiala Washingtonului cu privire la implicarea Rusiei într-un astfel de program.