Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io - Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io - Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar

Jupiter ascunde o lume infernală. Io, satelitul său, are cei mai mulți vulcani activi din întreg Sistemul Solar. Imagini detaliate captate de sonda Juno dezvăluie faptul că întreaga suprafață a lui Io este acoperită de lacuri de lavă clocotitoare.

O imagine în infraroșu a lui Io capturată de Juno. FOTO NASA

O imagine în infraroșu a lui Io capturată de Juno. FOTO NASA

Denumită Io, după o preoteasă din mitologia greacă, această lună a stârnit mereu curiozitatea oamenilor de știință. Cu aproximativ 400 de vulcani activi, erupțiile spectaculoase de lavă și gaze fac din Io o adevărată fabrică de vulcani, potrivit sciencealert.com

Grație instrumentului JIRAM de la bordul sondei Juno, care studiază planeta Jupiter și împrejurimile sale, cercetătorii pot acum analiza în detaliu această lume fascinantă și periculoasă.

"Rezoluția înaltă a imaginilor JIRAM în infraroșu, combinată cu poziționarea favorabilă a sondei Juno în timpul trecerilor pe lângă Io, a dezvăluit că întreaga suprafață a lunii este acoperită de lacuri de lavă aflate în cratere asemănătoare calderelor vulcanice terestre", explică astrofizicianul Alessandro Mura de la Institutul Național de Astrofizică din Italia .

Orbita sa în jurul lui Jupiter nu este perfect circulară, ceea ce înseamnă că atracția dintre lună și planetă variază în intensitate. În plus, ceilalți sateliți galileeni ai lui Jupiter - Callisto, Europa și Ganymede - exercită și ei o influență gravitațională asupra lui Io.

Acest conflict gravitațional constant generează tensiuni în interiorul lui Io, producând o căldură intensă care erupe sub formă de vulcani activi. Practic, micuța lună este un veritabil "cartof fierbinte" spațial.

Multe aspecte legate de manifestarea vulcanismului la suprafață rămân un mister, spun specialiștii.

Pe măsură ce sonda Juno studiază spațiul din jurul lui Jupiter , efectuează treceri periculoase pe lângă sateliții gigantului gazos, colectând date de o precizie fără precedent. Un set recent de astfel de manevre a dezvăluit luna Io în detalii uimitoare.

Imaginile detaliate au arătat coloane de fum provenite de la erupții vulcanice reale și lacuri de lavă incandescente la suprafață. Acum, oamenii de știință au analizat datele captate de JIRAM, dezvăluind amprenta termică a suprafeței lui Io.

„Rezoluția spațială mare a imaginilor în infraroșu ale lui JIRAM, combinată cu poziția favorabilă a lui Juno în timpul zborului, a arătat că întreaga suprafață a Ioului este acoperită de lacuri de lavă”, spune astrofizicianul Alessandro Mura de la Institutul Național pentru Astrofizica în Italia .

Studiul a confirmat prezența unor lacuri de lavă cu o structură specifică: un inel exterior de lavă lichidă fierbinte, o crustă solidificată în centrul lacului și pereți înalți formați din lavă solidificată, care delimitează bazinul vulcanic. Această descoperire ne dezvăluie forma dominantă de activitate vulcanică pe Io.

Observațiile arată informații noi fascinante despre procesele vulcanice din Io. Combinând aceste rezultate noi cu campania pe termen mai lung a lui Juno de monitorizare și cartografiere a vulcanilor de pe polii nord și sud nevăzuți până acum ai lui Io, JIRAM se dovedește a fi unul dintre cele mai valoroase instrumente pentru a afla cum funcționează această lume torturată”, spune cercetătorul principal al Juno, Scott Bolton, de la Institutul de Cercetare Sud-Vest din SUA.

Cercetarea a fost publicată în Nature Communications .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Ucraina a lovit pentru prima dată Rusia cu rachete americane ATACMS!

4 Amante ale liderului celui mai periculos clan interlop din Capitală s-au bătut într-un club de fițe din Herăstrău

5 Ce se întâmplă în Europa? / Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat, alte două țări afectate