Satelitul european Aeolus, care va permite îmbunătăţirea preciziei prognozelor meteorologice, a fost lansat cu succes

Satelitul european Aeolus, care va permite îmbunătăţirea preciziei prognozelor meteorologice, a fost lansat cu succes

Satelitul european Aeolus, dotat cu o nouă tehnologie care va permite măsurarea vitezei de deplasare a curenţilor de aer din atmosfera terestră, a fost lansat pe orbită miercuri, la ora locală 18:21 (21:21 GMT), de la Centrul spaţial Kourou, din Guyana Franceză, informează DPA.

Lansarea, realizată cu ajutorul unei rachete Vega, fusese iniţial programată pentru ziua de marţi, însă a fost amânată cu 24 de ore din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, după cum a anunţat luni compania Arianespace.

Miercuri, racheta s-a oprit la ora programată deasupra Canadei, permiţând satelitului Aeolus să se deplaseze timp de 30 de minute deasupra zonei arctice şi apoi către Australia înainte de aprinderea pentru a doua oară a primei trepte, a scris pe Twitter Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

''Separarea navetei spaţiale... mulţumesc pentru drum!'', se arată în mesajul publicat pe Twitter de centrul de operaţiuni al ESA la ora 19:15 adăugând că a recepţionat primele date de la satelit, transmise ''tare şi clar'', 18 minute mai târziu.

''Deschiderea panourilor solare s-a încheiat! Aeolus este îndreptat către soare şi îşi produce propria energie!'', a scris ESA pe Twitter la ora 20:15.

Directorul general al Centrului European pentru Prognoze pe Durată Medie (ECMWF) s-a aflat în departamentul de peste mări al Franţei situat în nordul Americii de Sud pentru a urmări lansarea.

''Suntem foarte încântaţi de lansarea cu succes a lui #Aeolus. Aşteptăm cu nerăbdare să utilizăm primele măsurători LIDAR din spaţiu ale vântului", a declarat Florence Rabier.

Anterior lansării, ESA a declarat că Aeolus va fi primul satelit care va observa viteza vânturilor de pe Pământ direct din spaţiu cu ajutorul unei noi tehnologii laser.

Satelitul Aeolus are la bord un singur instrument ştiinţific - un laser Doppler LIDAR denumit ALADIN (Atmospheric LAser Doppler INstrument) care va studia atmosfera până la altitudinea de 30 de kilometri (troposfera şi stratosfera) pentru a măsura parametrii vânturilor.

În prezent, măsurarea vântului se bazează în principal pe baloane meteorologice, date de la aeronave şi măsurători indirecte prin intermediul observaţiilor satelitare ale mişcărilor norilor şi valurilor.

Aeolus ar trebui să completeze un gol pentru multe zone în care nu sunt disponibile date şi pentru altitudini între 10 şi 30 de kilometri distanţă de suprafaţa terestră.

Aeolus este cea de-a cincea misiune din cadrul programului ESA Living Planet.

Potrivit ESA, observaţiile realizate în timp real de pe orbita satelitului aflată la 320 de kilometri de Pământ vor permite îmbunătăţirea preciziei prognozelor meteorologice şi vor contribui la studierea schimbărilor climatice pe termen lung.AGERPRES


populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 DOCUMENT Comisia de la Veneția, palmă grea dată agaricilor care au anulat alegerile!

3 Surpriză! / Trei avioane Boeing 747 încărcate cu arme americane pentru Ucraina au aterizat la un important centru logistic

4 Amănunte care dau fiori despre Clanul Remmo

5 76 de milioane de oameni au văzut asta în 24 de ore...