Șase ostatici deținuți de Hamas „au fost uciși cu brutalitate” în Fâșia Gaza înainte ca armata să ajungă la ei, susține Israelul

Șase ostatici deținuți de Hamas „au fost uciși cu brutalitate” în Fâșia Gaza înainte ca armata să ajungă la ei, susține Israelul

Armata israeliană a declarat că a recuperat cadavrele a șase ostatici uciși de militanții Hamas în Fâșia Gaza, între care al unui tânăr israeliano-american, relatează CNN.

Cei șase ostatici descoperiți morți FOTO via CNN

Cei șase ostatici descoperiți morți FOTO via CNN

Soldații israelieni au găsit cele șase cadavre în tuneluri de sub enclavă, potrivit armatei. Ostaticii au fost „omorâți brutal de teroriștii Hamas, cu puțin timp înainte să ajungem la ei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, într-un briefing.

Părinții ostaticului Goldberg-Polin, în vârstă de 23 de ani, s-au numărat printre cele mai vocale familii ale ostatici care au făcut presiuni asupra premierului israelian să obțină un acord care să asigure întoarcerea rudelor lor.

Armata israeliană le-a numit pe celelalte cinci victime ca fiind Eden Yerushalmi, Carmel Gat, Almog Sarusi, Alex Lobanov și Ori Danino.

Președintele american Joe Biden a declarat că cadavrele au fost recuperate sub orașul Rafah din sudul Gazei.

„Mai devreme în cursul zilei (sâmbătă - n.r.), într-un tunel sub oraşul Rafah, forţele israeliene au recuperat trupurile a şase ostatici deţinuţi de Hamas", între care cel al israeliano-americanului Hersh Goldberg-Polin, a explicat Biden într-un comunicat de sâmbătă seară, declarându-se „devastat şi indignat".

Goldberg-Polin și prietenii s-au ascuns într-un mic adăpost împotriva bombelor, când oamenii înarmați Hamas și-au lansat atacul criminal asupra graniței de sud a Israelului. Pe măsură ce militanții au început să arunce grenade în buncăr, Goldberg-Polin le-a aruncat înapoi înainte ca brațul să-i fie spulberat de la cot în jos, potrivit unei relatări a prietenului său.

Unii dintre cei descoperiți morți în tunelurile de sub Gaza în acest weekend au fost capturați, precum Goldberg-Polin, la festivalul de muzică Nova. Lobanov, în vârstă de 32 de ani, tată a doi copii, și Yerushalmi, în vârstă de 24 de ani, lucrau ambii la bar, potrivit Forumului Familiilor de Ostatici. La festival au fost capturați de asemenea Danino, 25 de ani, și Sarusi, 27 de ani.

În schimb, Gat, 40 de ani, a fost răpit din kibbutzul Be'eri. Ea își vizita părinții când militanții Hamas au luat cu asalt comunitatea din apropierea graniței cu Gaza, ucigând și luând ostatici.

Furie în Israel

Vestea despre mai multe decese printre ostaticii generează presiune asupra lui Benjamin Netanyahu, pe măsură ce furia în Israelului crește din cauza eșecului de a ajunge la un acord de încetare a focului, în timp ce dezacordurile puternice între prim-ministru și liderii săi militari ies la iveală public.

De asemenea, crește miza pentru Joe Biden să-l împingă pe aliatul SUA Israel să găsească o cale de ieșire dintr-un război devastator, care a aprins opinia publică globală și a amenințat în mod repetat să se transforme într-un conflict regional total.

„Liderii Hamas vor plăti pentru aceste crime. Și vom continua să lucrăm non-stop pentru un acord care să asigure eliberarea ostaticilor rămași”, a spus Biden în declarația sa despre moartea lui Goldberg-Polin.

Președintele israelian Isaac Herzog a spus că „inima unei întregi națiuni este zdrobită” de vestea morții celor șase ostatici.

„În numele statului Israel, îmbrățișez familiile lor din toată inima și îmi cer scuze că nu le-am adus acasă în siguranță”, a spus Herzog într-un comunicat.

„Vom continua să luptăm fără încetare împotriva organizației criminale și teroriste Hamas, care a dovedit încă o dată că dorința sa de a ucide și a comite crime împotriva umanității nu are capăt.”

„Întârzierea semnării acordului a dus la moartea lor și a multor alți ostatici”, a transmis Forumul Familiilor de Ostatici într-o declarație duminică.

Israelul și-a lansat războiul împotriva Hamas în Gaza după atacurile transfrontaliere ale grupării militante din 7 octombrie, în care peste 1.200 de israelieni au fost uciși și 250 luați ostatici, potrivit autorităților israeliene.

Peste 40.000 de palestinieni au fost uciși în Gaza de la începutul războiului, potrivit ministerului sănătății din enclavă.

Biden a declarat sâmbătă seara că personalul său a luat legătura cu oficialii israelieni. Biden a cerut, de asemenea, încetarea războiului, arătându-se optimist că s-ar putea ajunge la un acord cu privire o încetare a focului și la ostatici și adăugând că părțile implicate în negocieri au spus că „sunt de acord asupra principiilor”.

„Este timpul să se încheie acest război”, a adăugat Biden. „Cred că suntem pe punctul de a ajunge la un acord. E timpul să-l încheiem. E timpul să-l terminăm.”

SUA, Qatarul și Egiptul, care au acționat ca mediatori, au reînnoit în această lună eforturile de a ajunge la un acord pentru ostatici și încetarea focului între Israel și Hamas.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Priviți ce e pe litoral / Mașini răsturnate, plaje devastate și sute de pompieri mobilizați

2 Schimbare radicală, după doi ani și jumătate / Ce face acum ucraineanca ajutată cu 200 de lei într-o benzinărie din România

3 De la București la Brașov, pe autostradă. Când ar putea fi gata drumul de mare viteză

4 „Profită că nu înțelegem alfabetul lor” / Pățania unor români care și-au petrecut vacanța în Grecia

5 O expertă româncă din SUA propune o soluție care i-ar opri pe ruși să mai atace Ucraina. „Mă tem că mulți vor să-i pună pe masă viitorul”