Șase moduri în care ar putea continua războiul din Ucraina

Șase moduri în care ar putea continua războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina pare să fi intrat într-o altă fază de uzură și în acest moment sunt posibile mai multe scenarii privind desfășurarea lui în perioada următoare, relatează Insider.

Analiștii cred că războiul se află într-o nouă fază de uzură FOTO SHUTTERSTOCK

Analiștii cred că războiul se află într-o nouă fază de uzură FOTO SHUTTERSTOCK

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a ajuns în a opta luna însă nu i se întrevede un sfârșit. Zeci de mii de soldați au fost uciși sau mutilați, orașe întregi au fost reduse la grămezi de moloz, în timp ce s-au înmulțit acuzațiile de tortură și atrocități comise de ocupanții ruși. Totodată, războiul a produs câteva milioane de refugiați ucraineni.

În pofida eșecurilor repetate Rusia dispune totuși de capacități distructive de amploare pe care încă ar putea să le arunce în luptă. De partea cealaltă, Ucraina a arătat că poate să se apere de o armată inițial copleșitoare și chiar a putut organiza contraofensive de succes în sudul și estul țării.

Armistițiu de încetare a focului

Ar fi posibil dacă luptele ajung într-un punct mort, crede Seth Jones, directorul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), Programul de Securitate Internațională.

Părțile ar negocia o încetare temporară a focului ce nu ar pune capăt războiului, ci doar fazei sale active, cu potențial de a deveni un „conflict înghețat care se poate aprinde sau stinge în funcție de o gamă de factori”.

În acest scenariu, Rusia ar putea să spere că SUA și țările occidentale își vor pierde interesul pentru conflict, și nu ar mai susține Ucraina la același nivel.

O atare evoluție ar putea „înclina balanța puterii în favoarea Rusiei” care ar avea posibilitatea să „recucerească teritoriu așa cum a aspirat să o facă în luna februarie”, spune Jones.

Acord de pace

E un scenariu plauzibil de încheiere a războiului, dar presărat cu dificultăți având în vedere faptul că ambele țări își mențin pozițiile în privința a ceea consideră teritoriile lor de drept.

În plus, Vladimir Putin a angajat un capital politic și militar uriaș în acest război și de aceea nu poate pur și simplu să se smulgă din el „fără niște succese extrem de clare”.

Putin nu ar încheia un acord de pace fără probabil măcar unele teritorii din Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson care să-i permită să le prezinte ca pe obiectivele sale atinse în Ucraina.

Pe de altă parte, ce ar fi dispusă Ucraina să ofere este o problemă complicată, întrucât, crede Jones, ar fi aproape o „sinucidere politică” pentru oricine de la Kiev să cedeze vreun teritoriu ucrainean Rusiei.

Victoria Rusiei

Ucraina a repurtat deja o victorie asupra Rusiei prin simplul fapt că a împiedicat-o să o cucerească în totalitate, așa cum își propusese. Este un aspect demn de menționat fiind vorba practic de a treia armată a lumii, după SUA și China.

Ucraina a reușit să respingă operațiunea de tip „blitzkrieg” asupra capitalei prin care Rusia voia să decapiteze guvernul, urmând să o anexeze sau să instaleze o guvernare-marionetă.

În aceste condiții, este improbabil ca Rusia să fie capabilă să întoarcă complet războiul și să-și îndeplinească obiectivele inițiale. Totuși, s-ar putea mulțumi cu o „victorie” sub forma unui acord în pace prin care să obțină noi teritorii, pe care nu le-ar fi avut dacă nu ar fi invadat.

Retragerea Rusiei, victoria ucraineană

Cât timp Putin se află la cârmă, o retragere totală a forțelor ruse este extrem de improbabilă.

Conducătorilor care pierd războaiele le sunt rezervate lucruri rele, spune Mark Cancian, colonel în retragere a US marine și consultant CSIS.

Putin nu arată nicio disponibilitate de a da înapoi în ciuda faptului că s-ar putea confrunta cu nemulțumire în rândul populației din pricina numărului mare de morți, a mobilizării și a impactului sancțiunilor asupra economiei.

Probabilitatea să fie dat jos printr-un puci ar fi mai mare în prezent doar că Putin a avut grijă să-și asigure regimul printr-o cultură a suspiciunii în cadrul agențiilor de informații.

Doar în scenariul în care Putin ar fi dat jos de la putere sau ar muri ar fi posibilă retragerea completă a armatei ruse din Ucraina.

Ucrainenii sunt însă convinși că pot obține o victorie clară. Ucraina ar putea învinge militar Rusia, a argumentat recent jurnalista ucraineană Svitlana Morenets, dând exemplul cedării în privința „coridorului de cereale”, ca o dovadă a unor semne crescute de slăbiciune.

Război pe termen lung

Un război în care nicio parte nu obține victorii clare s-ar putea întinde pe ani de zile, și ar presupune operațiuni ale forțelor speciale în jurul liniilor de contact, mișcări de gherilă ucrainene în teritoriile sub control rus și bombardarea teritoriului ucrainean de la distanță (din Rusia sau Belarus).

Războiul pare să se afle în prezent într-o fază de uzură: Moscova acționează pentru a slăbi Ucraina din punct de vedere economic și militar.

Momentan, nu se poate estima care parte va putea rezista mai mult timp. Potrivit Carnegie Endowment for International Peace, noul comandant Serghei Surovikin intenționează să construiască o line de apărare solidă în teritoriile ocupate și să înghețe războiul pe timpul iernii. Astfel Rusia nu va căuta în perioada următoare să repornească o ofensivă pe scară mare, luându-și în schimb răgazul de a-și reface capacitatea de luptă.

Război nuclear/ Intervenție NATO

Experții nu au ajuns la un consens privind cât de în serios să ia amenințările nucleare ale lui Putin.

Potrivit lui Jones, riscurile unei arme nucleare sunt mari, mai ales dacă Putin le detonează în teritorii pe care le revendică ca ale Rusiei. Dar particulele radioactive comportă riscuri și pentru Rusia, din cauza vecinătății.

„Există o mulțime de riscuri implicate în a comite acest tabu nuclear, din punct de vedere politic, diplomatic. Ce ar însemna asta pentru regimul lui Vladimir Putin? Cred că SUA au comunicat deja destul de puternic că toate pariurile sunt anulate dacă Rusia ar folosi arme nucleare", a spus el.

Nu este clar dacă NATO ar fi dispusă să intervină în acest scenariu, deși un oficial senior a declarat că un atac nuclear al Rusiei ar declanșa un „răspuns fizic” din partea Alianței.

Jones apreciază că un eventual război NATO-Rusia riscă să provoace un război extins, astfel că în primă instanță ar crește sancțiunile și ar înarma mai puternic Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…