Șase alimente care te-ar putea face să îmbătrânești mai repede

Șase alimente care te-ar putea face să îmbătrânești mai repede

Mai multe studii au analizat legătura dintre alimentație și îmbătrânire, concluzionând că dieta mediteraneană încetinește îmbătrânirea, iar alimentele bogate în antioxidanți, vitamina E și colină - nuci, ouă și pește - par să aibă un efect protector asupra sănătății cognitive.

Unele alimente, precum laptele, pot accelera îmbătrânirea. FOTO Shutterstock

Unele alimente, precum laptele, pot accelera îmbătrânirea. FOTO Shutterstock

Dar care sunt alimentele care au efect opus? Fortune Well a făcut o listă scurtă de alimente pe care ar trebui să le abordezi cu prudență dacă îți dorești îmbătrânire mai lentă.

„Există o mulțime de zahăr, grăsimi și sare, conservanți... și alți compuși chimici într-o dietă. Aceste tipuri de alimente duc la un răspuns inflamator care ne poate afecta ADN-ul într-un mod negativ, ceea ce poate duce la îmbătrânire", spune Raelene Brooks, dietetician și decan al Colegiului de Nursing de la Universitatea din Phoenix- SUA.

Iată care sunt cele șase alimente din lista Fortune Well:

1. Cafeaua

S-a observat că băutorii de cafea care consumau mai mult de șase cești de cafea pe zi aveau tendința de a avea un volum cerebral mai mic și un risc cu 53% mai mare de a fi diagnosticați cu demență, comparativ cu băutorii de cafea care făceau acest lucru mai mai rar. Potrivit unor cercetări, fiecare 100 mg de cofeină (aproximativ echivalentul unei cești de cafea) a fost legat de 2,4 ani de îmbătrânire accelerată.

Asta nu înseamnă că trebuie să renunți cu totul la ceașca ta de dimineață, deoarece cantitățile moderate de cafea au fost legate de numeroase beneficii pentru sănătate, de la îmbunătățirea forței musculare la scăderea riscului de boli cardiovasculare.

2. Lactatele

Deși consumul de lapte a fost adesea asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, osteoporoză și cancer colorectal, un număr tot mai mare de studii au explorat dezavantajele produselor lactate.

Laptele integral ar putea ridica probleme. Dincolo de ratele mai ridicate de cancer de prostată și boala Parkinson, acest aliment a fost asociat cu rate mai ridicate de declin cognitiv la adulții în vârstă și cu o îmbătrânire biologică mai accentuată.

3. Alimente picante

Dacă adaugi prea mult condiment la mâncare ai putea avea un risc mai mare de a dezvolta demență.

Un studiu care a urmărit un grup de adulți chinezi în vârstă timp de 15 ani a constatat că cei care consumau în mod constant mai mult de 50 de grame de chili pe zi aveau scoruri cognitive mai scăzute decât cei care mâncau mese mai puțin picante.

Combinația de conservanți și sodiu din unele condimente și sosuri picante ambalate ar putea afecta creierul, sunt de părere experții.

4. Sarea

Se știe că sodiul crează probleme suplimentare celor care au boli de inimă.

„La mulți oameni, excesul de sodiu alimentar crește tensiunea arterială, iar hipertensiunea arterială este asociată cu un risc crescut de accident vascular cerebral, boli de inimă [și] boli cronice legate de vârstă", spune Alice H. Lichtenstein, liderul al echipei de la Centrul de cercetare în nutriție umană Jean Mayer - SUA.

5. Carbohidrații

Carbohidrații declanșează un răspuns inflamator, care are un impact negativ asupra sănătății tale. Nu trebuie însă să renunți la carbohidrați, ci doat să nu exagerezi.

6. Îndulcitorii artificiali

Și îndulcitorii artificiali au fost legați de accelerarea îmbătrânirii. Consumul unui suc cu astfel de substanțe zilnic a fost asociat cu un risc crescut de demență, iar consumul mai mare de îndulcitori artificiali este legat de creșterea riscului de boli cardiovasculare, inclusiv atac de cord și accident vascular cerebral.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii