Șase alimente care ne îmbătrânesc cu până la 20 de ani. Ce spune un specialist în anti-îmbătrânire

Șase alimente care ne îmbătrânesc cu până la 20 de ani. Ce spune un specialist în anti-îmbătrânire

Știința îmbătrânirii – sau mai bine spus, tehnicile de anti-îmbătrânire și longevitate – au câștigat din ce în ce mai mulți adepți și experți în ultimii ani. Trăim mai mult, dar nu neapărat mai bine. Cu toate acestea, o îmbătrânire sănătoasă poate adăuga valoare vieții noastre. Stilul de viață joacă un rol esențial, însă anumite alimente pot împiedica îmbătrânirea sănătoasă.

Alimentele care ne îmbătrânesc cu 20 de ani și dr Anthony Yuon Colaj

Alimentele care ne îmbătrânesc cu 20 de ani și dr Anthony Yuon Colaj

Un expert în acest domeniu, dr. Anthony Yuon , medic chirurg plastician și specialist în prevenirea îmbătrânirii, cu peste 20 de ani de cercetări asupra longevității și practicilor anti-îmbătrânire, Yuon, subliniază că aceste tehnici ne pot face să arătăm mai tineri, dar celulele corpului nostru nu vor funcționa ca cele tinere.

De aici intervine importanța nutriției: consumul de alimente greșite poate accelera procesul de îmbătrânire și chiar scurta durata de viață. Deși multe alimente sunt sănătoase, există și altele care nu sunt atât de benefice.

Dr. Yuon a identificat șase categorii de alimente pe care le evită pentru a încetini procesul de îmbătrânire și, mai ales, pentru a preveni accelerarea acestuia.

Pe lista neagră: alimentele carbonizate și băuturile zaharoase

În primul rând, alimentele arse sau carbonizate, cum ar fi carnea sau slănina gătite pe grătar, favorizează formarea aminelor heterociclice. Acești compuși au fost asociați nu doar cu diverse probleme de sănătate, cum ar fi cancerul, ci și cu accelerarea procesului de îmbătrânire.

Yuon nu se opune grătarelor ocazionale în aer liber, dar recomandă utilizarea altor metode de gătit, cum ar fi fierberea, aburirea, gătirea lentă sau coacerea la temperaturi scăzute sau medii. De asemenea, sugerează consumul de alimente crude, precum anumite legume, pe cât mai mult posibil.

Pe de altă parte, băuturile zaharoase și carbohidrații rafinați, al căror consum regulat este asociat cu îmbătrânirea accelerată prin creșterea inflamației de grad scăzut și glicare, reprezintă factori de risc semnificativi.

În Statele Unite, de exemplu, fiecare locuitor consumă, în medie, aproximativ 70 kg de zahăr /an, iar aproximativ 20% din caloriile zilnice provin din alimente bogate în zaharuri, cum ar fi băuturile răcoritoare, băuturile energizante, ceaiurile dulci, cafeaua îndulcită și sucurile.

Studiile arată că până la 184.000 de decese anual ar putea fi atribuite consumului de băuturi zaharoase, întrucât acestea sunt legate de riscuri precum obezitatea , bolile cardiovasculare, cancerul și diabetul de tip 2 .

Produsele de patiserie, chipsurile și lactatele în exces accelerează îmbătrânirea

În al treilea rând, gustările și alimentele ultra-procesate , cum ar fi produsele de patiserie, chipsurile și batoanele, sunt pline de conservanți și aditivi care le prelungesc termenul de valabilitate. Totuși, acestea sunt alimente cu o valoare nutrițională scăzută și conțin puține fibre, ceea ce duce la creșteri bruște ale zahărului din sânge și ale insulinei.

Dr. Yuon consideră și că, în general, consumăm prea multe produse lactate. Deși aceste alimente sunt o sursă importantă de nutrienți, orice exces poate avea efecte negative asupra sănătății. Lactatele conțin zahăr sub formă de lactoză și cazeină, o proteină care poate provoca inflamații. Astfel, el recomandă iaurtul ca fiind cel mai benefic produs lactat pentru organism.

Alimentele extrem de sărate și cerealele rafinate, alți dușmani ai corpului nostru

Alimentele extrem de sărate, care sunt adesea și ultraprocesate , sunt următoarele pe listă. Deși sarea este necesară pentru organism, excesul de sare reprezintă „un dezastru” pentru piele și accelerează procesul de îmbătrânire , explică Yuon. Consumul excesiv de sare cauzează retenție de lichide, balonare și distensie abdominală, pe lângă faptul că este asociat cu riscul de hipertensiune.

În cele din urmă, trebuie menționate cerealele rafinate. Acestea sunt cereale din care au fost îndepărtate fibrele și nutrienții, rezultând făinuri albe folosite în majoritatea produselor de patiserie, pastelor și orezului alb. Procesul de rafinare elimină tărâțele și germenii, care sunt surse importante de fibre și nutrienți. Consumul acestor făinuri albe a fost asociat cu creșteri rapide ale glicemiei și insulinei, inflamații de grad scăzut și, implicit, cu accelerarea procesului de îmbătrânire .

În antiteză: alimentele care ne întineresc sau încetinesc procesul de îmbătrânire

În concluzie, Yuon subliniază și cealaltă latură a monedei, amintindu-ne că există alimente care contribuie la reîntinerirea celulară sau, cel puțin, încetinesc procesul natural de îmbătrânire : fructele, legumele, cerealele integrale, carnea și păsările de curte hrănite cu iarbă sau prăzile sălbatice, atunci când este posibil.

El menționează în mod special anumite tipuri de pește, cum ar fi somonul, macroul și sardinele, dar și codul, halibutul și tilapia.

De asemenea, Yuon precizează că, din când în când, el consumă o prăjitură sau un fast-food, precum hamburgeri, alături de prieteni, dar doar ocazional, ca o răsplată, și nu în mod constant, cum se întâmplă adesea în zilele noastre.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Viitorul președinte al României...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Se prăbușește frontul din Ucraina? / Anchetă SBU, după ce presa din Ucraina a aflat că generalul Kirilo Budanov le-a transmis parlamentarilor un avertis…

4 Oile, caprele, lupii și tigrii lui Georgescu, șarlatanul de aur monoatomic

5 Această navă de spionaj în flăcări spune multe despre adevărata față a Rusiei