Sarmale care nu îngrașă și alcoolul care nu îmbată. Sfaturile unui nutriționist pentru mesele de Sărbători

Sarmale care nu îngrașă și alcoolul care nu îmbată. Sfaturile unui nutriționist pentru mesele de Sărbători

„Adevărul” a aflat de la un nutriționist secrete de aur despre cum ne putem bucura de mese îmbelșugate de Crăciun și Revelion fără să ne îngrășăm ori să avem probleme de sănătate.

Sarmale sub diverse forme și retețe Foto colaj

Sarmale sub diverse forme și retețe Foto colaj

Sărbătorile reprezintă o perioadă magică menită să aducă bucuria momentelor de relaxare petrecute alături de cei dragi, tradițional, în jurul unor mese îmbelșugate. De aceea, am rugat un nutriționist să ne ofere câteva sfaturi, reguli de bază de care ar trebui să ținem cont în această perioadă pentru a nu transforma sărbătorile într-un coșmar.

Ilona Tudor, nutriționist în Râmnicu Vâlcea unde oferă consiliere individuală în nutriție fito și oncoterapie, a vorbit pentru „Adevărul” despre cumpătare, porții reduse, pauze între mese, alimente integrale corect combinate, hidratare și mișcare, pentru a ne bucura de sărbători de iarnă de vis.

Pe scurt, toate felurile de mâncare tradițională, din gastronomia românească, pot fi în aceste zile pe mesele românilor dacă sunt inteligent preparate, combinate și consumate.

Cum gestionăm tentațiile culinare

Simplitatea și cumpătarea sunt cheia succesului în alimentație în general, deci cu atât mai mult în perioada sărbătorilor de iarnă marcată de excese, mai ales culinare. În ceea ce privește persoanele care au ținut post, tentațiile într-adevăr sunt mai greu de gestionat. Prin urmare, nu mâncați tot ce aveți în frigider la o singură masă! Lăsați timp organismului să se reobișnuiască cu alimente care cer mai mult timp pentru digestie”, este unul dintre sfaturile nutriționistului.

Nutriționist Ilona Tudor Foto Arhiva personală

Nutriționist Ilona Tudor Foto Arhiva personală

Iar celor cu patologie cronică ce implică restricții mult mai mari li se recomandă, în plus, mai multă atenție.

Important este să bem în fiecare zi minimum 30 ml/kg corp/zi apă, fracționat, cu cel puțin 15 minute înainte de fiecare masă, să facem multă mișcare, pauze între mese, de cel puțin trei ore sau 16 ore, peste noapte, după o masă copioasă, în care indicat este să bem doar apă, să mâncăm puțin din fiecare preparat și să ne începem ziua mai întâi cu un pahar cu apă, iar mai apoi cu un mic dejun doar din fructe.

Ingrediente secrete din preparatele de Crăciun și Revelion

Cu această ocazie am aflat și că nu avem nevoie să ne calculăm numărul de calorii. „Ca să nu dăm greș niciodată, indicat ar fi să consumăm alimente integrale și corect combinate. Dacă facem acest lucru nu avem nevoie de un calculator de calorii”, ne-a mai asigurat nutriționistul.

Alimente integrale nu sunt procesate, precum: făina integrală, orezul integral, pastele făinoase integrale. Când le consumăm, starea de sațietate ține mai mult timp, aceasta intervine mai repede și practic mâncăm mai puțin.

Masa de Craciun Foto shutterstock

Masa de Craciun Foto shutterstock

Acestea reprezintă ingredientele secrete ce n-ar trebui să lipsească din preparatele de Crăciun sau Revelion.

Alimente corect combinate înseamnă spre exemplu că dacă folosim un orez integral, putem să mâncăm sărmăluțele noastre tradiționale de Crăciun fără să apară acea senzație de rău sau fără să punem neapărat mai multe kilograme. Recomandabil este să le mâncăm mai reci, cu orez integral și carne mai slabă, chiar și de purcel. Iar un alt secret este să nu punem în ele ulei vegetal. Carnea macră are oricum grăsime. Sărmăluțele fără ulei vegetal, cu carne slabă și orez integral, reprezintă cea mai bună rețetă pentru un Crăciun reușit!”, mai explică Ilona Tudor.

Iar pentru vegetarieni există varianta de sarmale cu ciuperci și orez integral.

Sarmalele pot fi combinate cu smântâna grasă

Sarmalele pot fi asociate și cu smântână, dacă este grasă. Iar dacă au o dimensiune normală, adică nu sunt nici mari cât pumnul, nici mici cât degetul, sunt suficiente trei – patru sarmale la o masă de Crăciun sau Revelion.

Nutriționistul consultat de „Adevărul” recomandă făina integrală și pentru prepararea cozonacului, motiv pentru care îl consideră cel mai indicat desert de sărbători, mai ales dacă zahărul procesat este înlocuit cu zahărul de mesteacăn.

De evitat sunt însă prăjiturile cu cremă.

Iar când vine vorba despre friptură, cel mai sănătos ar fi ca aceasta să fie însoțită de multă salată sau murături, precum varza murată.

Piftia reprezintă un aliment-minune, iar salata boeuf este digerabilă mai rapid dacă conține cât mai puțin ulei în maioneză și de preferat ca acesta să fie înlocuit cu unul neprocesat.

Și alcoolul este benefic dacă este consumat în cantități moderate: două pahare de vin la o masă.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!