SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 4 mai

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 4 mai

Ortodoxe
Sf. Mc. Pelaghia; Sf. Monica, mama Fericitului Augustin (Dezlegare la peşte)

Greco-catolice
Sf. m. Pelaghia

Romano-catolice
Sf. Florian, m.


Sfânta Muceniţă Pelaghia este pomenită în calendarul creştin ortodox în ziua de 4 mai.

A trăit în timpul împăratului roman Diocleţian (284-305); făcea parte din clasa înaltă a societăţii din oraşul Tars, capitala provinciei antice Cilicia, şi era orfană de tată.

Învăţând credinţa în Iisus Hristos, a simţit că trebuie să desăvârşească această chemare prin botez şi a mers în taină la episcopul locului, Clinon, care din cauza persecuţiilor dezlănţuite de împărat împotriva creştinilor se ascundea în pădurile din jurul cetăţii. A fost botezată de sfântul ierarh în chip minunat şi s-a făgăduit lui Hristos spre slujire curată.

Sfânta Pelaghia era deosebit de frumoasă, o frumuseţe care nu mai putea fi văzută la nicio femeie din jurul împăratului, încât chiar fiul lui Diocleţian voia să o ia de soţie.

Întorcându-se acasă, Sfânta Pelaghia i-a spus mamei sale de schimbarea felului său de viaţă, iar aceasta l-a înştiinţat pe cel care trebuia să îi fie soţ, spunând "Iată, logodnica ta s-a însoţit cu Dumnezeul cel ceresc!" (Vieţile Sfinţilor). Acesta cuprins de disperare, căci ştia că nu mai este nicio nădejde de întoarcere a fecioarei, s-a sinucis.

Toată această întâmplare a speriat-o pe mama Sfintei Muceniţe, gândindu-se că împăratul o să se răzbune pe toată casa şi pe tot neamul tinerei creştine. Astfel a dus-o pe Sfânta Pelaghia în faţa împăratului, acuzând-o şi susţinând că ea şi numai ea este vinovată şi trebuie pedepsită.

Sfânta Pelaghia a fost judecată şi a rămas neclintită în hotărârea de al mărturisi pe Hristos. Pentru aceasta a fost ucisă, căci pentru ea a fost încins un cuptor de aramă, în care sfânta muceniţă a intrat singură, după ce s-a însemnat cu sfânta cruce, dându-şi sufletul în mâinile lui Dumnezeu.

* Sfânta Monica, mama Fericitului Augustin, este ocrotitoarea soţiilor şi a mamelor ale căror soţi sau copii trăiesc departe de Dumnezeu.

S-a născut în anul 322, în Tagaste, Africa de Nord, într-o familie creştină. A fost căsătorită cu un demnitar păgân, Patricius, şi au avut trei copii: Augustin, Navigius şi Perpetua.

Pentru rugăciunile soţiei sale, Sfânta Monica, Patricius a primit în cele din urmă botezul creştin.

Când a murit tatăl său, Augustin avea 16 ani şi încă de mic s-a dovedit a fi încăpăţânat şi neascultător, iar pentru mama sa un motiv de nesfârşite lacrimi şi permanentă rugăciune pentru îndreptarea sa.

Fiu al atâtor lacrimi, Fericitul Augustin, în anul 387, în ajunul Paştilor, s-a botezat.

Nu mult după acest botez, la vârsta de 56 de ani, Sfânta Monica a trecut la cele veşnice. A fost înmormântată în Ostia, în sud-vestul Romei. (surse: vol. "Vieţile Sfinţilor"; www.crestinortodox.ro) AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”