SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 martie
Ortodoxe
Sf. Mc. Matroana din Tesalonic; Sf. Mc. Filit şi Lidia, soţia sa, cu cei 4 fii ai lor
Duminica a 3-a din Post
Greco-catolice
Duminica 3 din Post. Sf. cuv. m. Matrona din Tesalonic
Romano-catolice
Duminica a 4-a din Postul Mare
Sf. Rupert, ep.
Sfânta Muceniţă Matroana din Tesalonic este pomenită de Biserică la 27 martie.
Sfânta Matrona era din tinereţe creştină şi se afla în slujba unei femei de credinţă iudaică, Pautilla, soţia guvernatorului Tesalonicului. Pentru că nu intra în sinagogă alături de stăpâna sa, ci se ducea la biserica creştinilor, era foarte rău chinuită de aceasta.
Într-o zi aflând Pautilla că Sfânta Matroana a fost din nou la biserică, a bătut-o fără cruţare şi a închis-o legată într-o cămară întunecoasă. A doua zi sfânta a fost găsită dezlegată cu dumnezeiască putere, preamărind pe Hristos.
"Dar stăpîna ei iarăşi a bătut-o cu vine crude, până la sânge şi, mai tare legând-o, a închis-o iarăşi în cămara aceea şi uşa a pecetluit-o, ca să nu intre cineva să-i facă vreo uşurare. Şi a petrecut sfânta în acea închisoare fără hrană şi băutură patru zile, întărind-o Dumnezeu" (Vieţile Sfinţilor).
După acest timp fiind găsită de stăpâna sa din nou dezlegată şi stând la rugăciune, a fost din nou bătută şi închisă până a murit.
Trupul său neînsufleţit a fost aruncat de cea care a omorât-o de pe zidul casei, care era foarte înalt. După acelaşi zid a alunecat din greşeală şi ucigaşa şi zdrobindu-se a avut parte de o moarte rea.
De aici moaştele Sfintei Matroana au fost adunate de credincioşi şi au fost îngropate cu multă cinste. Mai târziu, Alexandru, episcopul Tesalonicului, a zidit o biserică în numele sfintei, punând aici şi cinstitele sale moaşte. (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor") AGERPRES