SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 mai

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 mai

Ortodoxe
Sf. Mc. Iuliu Veteranul; Sf. Sfinţiţi Mc. Eladie şi Terapont, episcopul Sardiei; Sf. Mărt. Ioan Rusul (Dezlegare la peşte)

Greco-catolice
Sf. m. Eladie; Sf. Iuliu Veteranul

Romano-catolice
Sf. Augustin din Canterbury, ep.


Sfântul Mucenic Iuliu Veteranul este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 27 mai.

Sfântul Iuliu a fost omorât în vremea persecuţiilor împotriva creştinilor declanşate de împăratul roman Diocleţian (285-305), care a dispus, între altele, să fie îndepărtaţi din armată toţi soldaţii creştini.

A făcut parte din legiunea romană din cetatea Durostorum, oraş din provincia Moesia Inferior (astăzi Silistra). Sfântul Iuliu Veteranul a fost condamnat la moarte prin tăierea capului după ce a refuzat să aducă jertfă zeilor. A primit moarte martirică, în Durostorum, în 27 mai 298.

* Sfântul Terapont a fost arhiereu al Bisericii Sardelor.

"Prin învăţătura sa, el a întors pe mulţi păgâni la Hristos de la rătăcirea închinării de idoli, luminându-i cu Sfântul Botez. Apoi, fiind prins de Iulian stăpânitorul, l-a ferecat în obezi, l-a închis în temniţă şi l-a muncit multă vreme cu foamea şi cu setea; apoi, scoţându-l, l-a chinuit cu multe munci. (...) După aceasta, l-a adus în stăpânirea Traciei, la o cetate din Lidia, aproape de râul Ermia, care adapă Lidia, în episcopia Sataliei, cea din Mitropolia Sardiei. Acolo, după multe feluri de munci, a fost înjunghiat pentru Hristos; şi astfel a luat cununa cea nestricăcioasă" (Vieţile Sfinţilor).

* Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul s-a născut în jurul anului 1690, în Rusia. A căzut prizonier la turci, în timpul războiului ruso-turc din anul 1711. A ajuns rob la un ofiţer superior turc din Procopie, Asia Mică, căruia i-a slujit cu credinţă şi smerenie.

Era îngrijitor la animale iar grajdul vitelor i-a devenit şi lui casă. Deşi, în timp i s-a oferit o cameră apropiată de grajd, a refuzat şi a continuat să doarmă alături de animale.

Prin rugăciunile Sfântului Ioan Rusul, grajdul se umplea de bună mireasmă. Dormea puţin, se ruga mult şi se hrănea cu pâine şi apă. În fiecare sâmbătă mergea la biserică şi se împărtăşea cu Sfintele Taine. A trecut la Domnul în jurul vârstei de 40 de ani, în anul 1730.

Sfintele sale moaşte au fost descoperite după trei ani de la moartea sa, când Sfântul Ioan s-a arătat în vis preotului din sat.

În prezent, sfintele moaşte ale Sfântului Ioan Rusul se află în localitatea Procopie din insula grecească Evvia.

La Sfântul Ioan Rusul, mare tămăduitor şi făcător de minuni, au evlavie credincioşii de pretutindeni. În Evvia, Sfântului Ioan Rusul, cel care a trăit toată viaţa ca un rob, în grajd, împreună cu animalele, i s-a ridicat o biserică impunătoare. (surse: vol. "Vieţile Sfinţilor"; www.crestinortodox.ro ). AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…