SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 februarie
Ortodoxe
Sf. Cuv. Timotei; Sf. Ier. Eustatie, arhiepiscopul Antiohiei
Greco-catolice
Sf. cuv. Timotei; Sf. Eustatie al Antiochiei
Romano-catolice
Sf. Petru Damian, ep. înv.
Sfântul Cuvios Timotei este pomenit în calendarul creştin ortodox la 21 februarie.
Sfântul Timotei a intrat de tânăr într-o mănăstire aflată în pustiul Simboli, de lângă muntele Olimp din Bitinia (Asia Mică).
După o vreme a plecat din mănăstire şi a vieţuit singur prin munţi şi prin pustietăţi, pustnicind în mai multe locuri.
Pentru viaţa sa de monah care din tinereţe s-a nevoit în post, în înfrânare şi în rugăciunile de toată noaptea, fiind nepătimaş şi desăvârşit până la sfârşitul său, Sfântul Timotei s-a învrednicit de darul tămăduirii şi al alungării demonilor. A plecat în pace, la bătrâneţe, către Dumnezeu.
* Sfântul Ierarh Eustatie, arhiepiscopul Antiohiei, este unul dintre ierarhii participanţi la Sinodului I Ecumenic de la Niceea (325).
Împreună cu sfinţii părinţi participanţi la primul Sinod Ecumenic, Sfântul Eustatie a arătat că învăţătura preotului Arie, cel care a provocat prima controversă hristologică în Biserică, punând la îndoială Dumnezeirea Fiului, este hulitoare şi eretică.
Pentru acest fapt, episcopii arieni Eusebiu de Nicomidia şi Teognis de Niceea au început să-i aducă tot felul de acuzaţii. Au mers până acolo încât au plătit o femeie desfrânată să jure că are un copil cu Sfântul Eustatie. Femeia a venit într-o adunare sinodală convocată de cei doi arieni în Antiohia, cu pruncul în braţe, strigând că tatăl copilului este Sfântul Eustatie.
Învinuit pe nedrept, Sfântul Eustatie a fost depus din scaun şi exilat, iar la scurt timp a şi trecut la Domnul.
Cea care îl acuzase s-a îmbolnăvit însă grav şi, dându-şi seama de cauza cumplitei suferinţe, a recunoscut că Sfântul Eustatie era nevinovat. Femeia a mărturisit adevărul, cum a fost plătită cu aur şi de către cine ca să arunce învinuirea nedreaptă asupra Sfântului Eustatie.
Sfintele moaşte ale Sfântului Eustatie au fost aduse după mai multă vreme în Antiohia, în timpul împăratului Zenon (474-475; 476-491). (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor") AGERPRES