Sărbătoarea Întâmpinării Domnului, semnificaţie şi superstiţii. Ce e interzis pe 2 februarie și de ce i se mai spune „Ziua Ursului”
Biserica Ortodoxă sărbătoreşte, pe 2 februarie, Întâmpinarea Domnului, celebrată la 40 de zile de la Nașterea Domnului. În credința populară se spune că cine lucrează în această zi va cădea în boală şi i se va strâmba gura.
Întâmpinarea Domnului, sărbătoare cinstită pe 2 februarie FOTO Arhivă Adevărul
Întâmpinarea Domnului, sărbătoare cinstită pe 2 februarie FOTO Adevărul
La 40 de zile de la Crăciun, creștinii ortodocși prăznuiesc Întâmpinarea Domnului. În popor, sărbătoarea este cunoscută sub denumirea de „Stretenia”. Astăzi este cinstit momentul aducerii pruncului Iisus la Templul din Ierusalim.
Pe 2 februarie, la 40 de zile de la Nașterea lui Iisus, Sfânta Fecioara Maria, conformându-se Legii (Lev XII, 8) a mers la templul din Ierusalim pentru curățirea sufletului, iar pruncul Iisus a fost întâmpinat și ținut în brațe de Dreptul Simeon (Luca, II, 22, s.u). Momentul aducerii lui Iisus la Templu este descris doar de Evanghelist Luca.
Potrivit creștin.ortodox , în primele secole, sărbătoarea era celebrată pe 14 februarie, deoarece Nașterea lui Iisus era prăznuită împreună cu Botezul acestuia. În anul 526, în timpul domniei lui Iustinian cel Mare, sărbătoarea a fost introdusă, în mod oficial, în calendarul răsăritean.
În 534, prin Decret imperial, împăratul Iustinian cel Mare a schimbat data de prăznuire din 14 în 2 februarie (40 de zile fiind socotite de la 25 decembrie, noua dată a sărbătorii Nașterii Domnului). Întâmpinarea Domnului a rămas ca pildă și la noi, ca îndatorire a mamelor de a duce nou-născuții la biserică la 40 de zile după naștere
Bolnavii de „sperietoare” erau vindecaţi
În credința populară se spune că cine lucrează pe 2 februarie va cădea în boală şi i se va strâmba gura. Spiritualitatea populară păstrează această zi sub denumirea de Stretenia sau Ziua Ursului. Se consideră că în această zi anotimpul rece se confruntă cu cel cald, sărbătoarea fiind un reper pentru prevederea timpului calendaristic.
Ca să fie sănătoşi, în vechime, copiii erau unşi cu grăsime de urs şi se credea că astfel puterea acestui animal era transferată asupra lor.
Bolnavii de „sperietoare” erau trataţi în această zi prin afumare cu păr de urs. Se mai zice despre Stretenie că este o zi rea, cu multe ceasuri rele, iar cine se naşte sau cine face nuntă în această zi va avea parte numai de necazuri şi nu-i va merge bine.
Se credea că, dacă în această zi este soare, ursul iese din bârlog şi, văzându-şi umbra, se sperie şi se retrage, prevestind astfel, prelungirea iernii cu încă 6 săptămâni.
Sursa: adevarul.ro