Aceste condamnări au loc la exact patru ani de la explozia, la 4 august, a două drone în apropierea tribunei la care Nicolas Maduro prezida o paradă militară în centrul Caracasului.
Autorităţile venezuelene l-au acuzat atunci pe preşedintele columbian de la acea vreme, Juan Manuel Santos, de faptul că a planificat o tentativă de asasinat, cu susţinerea opoziţiei din Venezuela, Statelor Unite şi Peru.
Nicolas Maduro s-a declarat în mai multe rânduri victima unui complot care l- vizat, urzit de vecinul ccolumbian.
Opoziţia din Venezuela denunţă o înscenare a regimului vizând să justifice o consolidare a reprimării membrilor opoziţiei şi deturnării atenţiei populaţiei de la grava criză economică în care este împotmolită ţara.
Juan Requesens, în vârstă de 33 de ani în prezent, a fost arestat trei zile mai târziu, inculpat de tentativă de omor, terorism şi trădare.
La câteva zile după aceea, el a mărturisit, într-o înregistrare video, că a avut contacte cu unul dintre presupuşii autori.
Opoziţia a denunţat un scandal, afirmând că a fost fie ameninţat fie drogat pentru a face acele declaraţii.
„Ministrul Public nu a putut să vă dovedească responsabilitatea”, a scris pe Twitter avocatul său, Joel Garcia, înainte de pronunţarea sentinţei.
„Judecătorul nu are niciun mijlooc să vă condamne şi ar trebui să fiţi achitat, însă sistemul nostru judiciar a fost pervertit”, continua el.
„Repudiere eternă tiranilor şi tiraniei”, a scris pe reţeaua se docializare tatăl său, care poartă de asemenea numele Juan Requesens.
„Dictatura l-a răpit şi îl ţine privat de libertatea sa, un mecanism de persecuţie a unei întregi societăţi care rezistă”, a scris pe Twitter liderul opoziţiei, Juan Guaido, recunoscut drept preşedinte interimar al Venezuelei de către 60 de ţări, în frunte cu Statele Unite, în urma realegerii contestate a lui Nicolas Maduro în 2018.