Șapte suspecți reținuți în Argeș într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu de două milioane de euro
Șapte suspecți au fost reținuți și vor fi prezentați, miercuri, la Tribunalul Argeș cu propunere de arestare preventivă, într-un dosar ce vizează săvârșirea de infracțiuni economice cu un prejudiciu produs bugetului de stat de peste două milioane de euro.
Cele șapte persoane reținute sunt bănuite de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani și executare de activități miniere fără licență sau permis de exploatare.
Ordonanțele de reținere pentru 24 de ore au fost emise în urma unor percheziții efectuate de polițiștii Serviciului de Investigarea Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Argeș.
"În urma celor 22 de percheziții domiciliare (...) au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor înscrisuri și documente de evidență contabilă, precum și 300 de litri de alcool, deținut în afara antrepozitului fiscal. Totodată, au fost identificate mai multe active mobiliare susceptibile ca fiind introduse într-un circuit financiar fictiv", se arată într-un comunicat al IPJ Argeș.
La percheziții a fost identificat și un autocamion, despre care polițiștii au stabilit că figura ca fiind sustras din Austria.
În urma descinderilor, 13 persoane au fost conduse la sediul IPJ Argeș, pentru audieri.
Polițiștii argeșeni au efectuat, în urmă cu o zi, 22 de percheziții într-un dosar care vizează comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani și executare de activități miniere fără permis sau licență. Descinderile au avut loc la sediile unor societăți comerciale și la locuințele a 10 persoane din Argeș, Prahova, Dâmbovița, Vâlcea și București.
"Acțiunile vizează probarea activității infracționale a 10 persoane, bănuite de comiterea de infracțiuni economice în domeniul exploatărilor miniere. Perchezițiile se desfășoară în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală spălare de bani și executare de activități miniere, fără licență sau permis de exploatare", se precizează într-un comunicat al IPJ Argeș.
Potrivit anchetatorilor, faptele au fost comise în perioada 2007 — 2011. Există indicii că suspecții ar fi creat circuite economice și financiare fictive, prin înregistrarea și declararea la organele fiscale de achiziții nereale de mărfuri urmate de transferuri bancare sau plăți directe aferente acelor achiziții către alte societăți fantomă, cu scopul de a diminua baza impozabilă și de a ascunde originea ilicită a sumelor de bani rezultate.
Prejudiciul creat bugetului de stat, prin neplata impozitului pe profit, a fost estimat la peste două milioane de euro.
Descinderile, la care au participat polițiști ai Serviciului de Investigarea Criminalității Economice și luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul IPJ Argeș, beneficiază de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. AGERPRES